ΑΘΗΝΑ
01:47
|
08.09.2024
Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στην τελευταία έκδοση του περιοδικού «Science of the Total Environment», χαρακτηρίστηκαν ως «πολύ σημαντικά και ενδεχομένως ανησυχητικά».
Οξύρρυγχος καρχαρίας Βραζιλίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ερευνητές στη Βραζιλία ανακάλυψαν υψηλά επίπεδα κοκαΐνης σε δεκατρείς βραζιλιάνικους καρχαρίες που εντόπισαν κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, προκαλώντας ανησυχία σε περιβαλλοντικούς ακτιβιστές.

Σύμφωνα με αναφορές, οι ερευνητές βρήκαν ίχνη κοκαΐνης στους μυς και τα συκώτια δεκατριών βραζιλιάνικων οξυρυγχοκαρχαρίων, οι οποίοι συλλέχθηκαν από τα παράκτια ύδατα κοντά στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Οι συγκεντρώσεις κοκαΐνης ήταν έως και 100 φορές υψηλότερες από αυτές που έχουν αναφερθεί σε άλλους υδρόβιους οργανισμούς.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Oswaldo Cruz, είναι η πρώτη που εντόπισε την παρουσία κοκαΐνης σε καρχαρίες. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι, στην περιοχή γύρω από το Ρίο ντε Τζανέιρο, η κοκαΐνη πιθανώς εισέρχεται στη θάλασσα μέσω απορροής από παράνομα εργαστήρια όπου κατασκευάζεται το ναρκωτικό, καθώς και από ακατέργαστα λύματα από χρήστες ναρκωτικών.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στην τελευταία έκδοση του περιοδικού «Science of the Total Environment», χαρακτηρίστηκαν ως «πολύ σημαντικά και ενδεχομένως ανησυχητικά» από τη Σάρα Νοβάις, θαλάσσια οικοτοξικολόγο στο Κέντρο Θαλάσσιων και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πολυτεχνείου της Λεϊρία, σε δήλωση στο περιοδικό Science.

Υπάρχει ανησυχία μεταξύ των ακτιβιστών για την άγρια ζωή ότι τα ναρκωτικά που ρίχνονται στη θάλασσα από λαθρέμπορους μπορεί να επηρεάσουν τη θαλάσσια ζωή, ειδικά λόγω των μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης που έχουν βρεθεί γύρω από τη Φλόριντα και στη Νότια και Κεντρική Αμερική.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις ψυχοτρόπες επιδράσεις των ναρκωτικών στους σπονδυλωτούς [οργανισμούς], μπορεί να παρουσιαστούν αλλαγές στη συμπεριφορά, οι οποίες, αν και όχι θανατηφόρες, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επιβίωση του είδους με τρόπους που παραμένουν άγνωστοι», έγραψαν οι ερευνητές.

«Αυτά τα ευρήματα είναι ενδεικτικά των πιθανών κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία, καθώς οι καρχαρίες καταναλώνονται σε μεγάλο βαθμό στη περιφέρεια του Ρίο ντε Τζανέιρο, και σε όλη την Βραζιλία, καθώς και παγκοσμίως», σημείωσαν οι ερευνητές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

Τουρκία: Σεισμός 5 ρίχτερ στη νότια χώρα, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

ΔΕΘ-Χρυσοχοΐδης: Ανακοίνωσε Panic Button και για ανηλίκους

Eπιστρέφει στη Γη το Starliner της Boeing μετά από παρατεταμένη αποστολή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα