ΑΘΗΝΑ
15:37
|
17.11.2024
Με παρουσία αστυνομίας και απαγορεύσεις εισόδου σε δημοσιογράφους η συνέντευξη τύπου στο ΨΝΘ.
Φωτογραφίες; Δημήτρης Ρόκκος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η μαζική ανταπόκριση δημοσιογράφων αλλά και δεκάδων μελών του Σωματείου εργαζομένων του ΨΝΘ στο κάλεσμα που είχε απευθύνει για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που σχετίζεται με την εμπορευματοποίηση της Απεξάρτησης και της Ψυχικής Υγείας, φαίνεται πως ενόχλησε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου καθώς οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες φύλαξης δεν επέτρεπαν την είσοδο σε δημοσιογράφους. Στο σημείο μάλιστα βρέθηκαν και αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έφτασαν μέχρι και το κτίριο που στεγάζεται το Σωματείο ενώ εντός του χώρου όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου. Τελικά, η είσοδος στους δημοσιογράφους επιτράπηκε μετά από έντονες αντιδράσεις, αφήνοντας όμως αρνητική παρακαταθήκη για τον τρόπο που οι διοικήσεις του εκάστοτε Δημόσιου οργανισμού και φορέα αλλά και η κυβέρνηση αντιλαμβάνονται την Ελευθερία του Τύπου.

Τη συνέντευξη Τύπου άνοιξε ο Πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του ΨΝΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του Προγράμματος Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων “ΑΡΓΩ”, Στέλιος Γκιουζέπας, ο οποίος ενημέρωσε και για τις πολύμορφες δράσεις του Σωματείου, της ΕΝΙΘ και άλλων συνδικάτων και φορέων για τις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε η παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την 3η ΥΠΕ στην πλατεία Αριστοτέλους στις 09.00 και η παρέμβαση στην πύλη του ΨΝΘ στις 12.00 της Τετάρτης 24 Ιουλίου, ενώ στις 19.30 θα πραγματοποιηθεί δρώμενο στις Ομπρέλες στην Νέα Παραλία. Ανακοινώθηκε επίσης η απόφαση για απεργία και κινητοποίηση το πρωί της Δευτέρας 29 Ιουλίου, που είναι άλλωστε και η πιθανή ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, αλλά και μεγάλο απογευματινού συλλαλητήριο στις 19.30 και στις δύο περιπτώσεις στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Καυτηριάζοντας την παρέμβαση της Διοίκησης του ΨΝΘ και την άρνηση εισόδου στον χώρο του Νοσοκομείου των τηλεοπτικών συνεργείων και των δημοσιογράφων, ο Στέλιος Γκιουζέπας τόνισε:

Δεν είναι τυχαία η συγκεκριμένη επιλογή. Έχει να κάνει τόσο με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, αλλά και της ίδιας της διοίκησης, και έχει να κάνει με ένα κλίμα τρομοκρατίας που υφίστανται οι εργαζόμενοι, οι εκπρόσωποι του σωματείου και όλοι οι εργαζόμενοι στον χώρο του νοσοκομείου το τελευταίο χρονικό διάστημα. Είδατε την αστυνομία, η παρουσία της είναι πολύ συχνή το τελευταίο χρονικό διάστημα με τις συγκεντρώσεις που έχουμε κάνει για την παραχώρηση υπηρεσιών φύλαξης και καθαριότητας σε ιδιώτες.

Σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον τομέα της Ψυχικής Υγείας και αναφερόμενος στην πρωτοβάθμια βαθμίδα σημείωσε πως υπάρχουν μόνο 4 Κέντρα Ψυχικής Υγείας στη Θεσσαλονίκη με τις λίστες αναμονής για ραντεβού να ξεπερνούν τους 6 μήνες. Η κατάσταση στο ΨΝΘ γίνεται ακόμα χειρότερη: «Το ΨΝΘ, είναι ένα νοσοκομείο οι κλίνες του οποίου υποστηρίζουν αιτήματα από την Λαμία και πάνω και από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τα Ιωάννινα. Δεχόμαστε έναν απίστευτο όγκο κυρίως εισαγγελικών παραγγελιών, δηλαδή ακούσιων παραγγελιών νοσηλείας. Και αυτό είναι, σαν άλλος δείχτης, ένα κριτήριο για την μη ολοκληρωμένη ψυχιατρική μεταρρύθμιση που είχε ξεκινήσει προ δεκαετιών».

Περνώντας στην απεξάρτηση, η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική. Το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση όλων των αναγνωρισμένων φορέων θεραπείας και πρόληψης, τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, τις υπηρεσίες απεξάρτησης του ΨΝΑ, ΨΝΘ, Χατζηκώστας στα Ιωάννινα και Κέρκυρας. Αν μας ρωτήσετε σήμερα τι θα υπάρχει αύριο, εμείς οφείλουμε να σας πούμε ότι δεν γνωρίζουμε. Καταργείται ένα δίκτυο υπηρεσιών ψυχικής υγείας που στήθηκε με αγώνες των ανθρώπων του πεδίου, που στήθηκε με πόρους του ελληνικού λαού και που με βάση τις επίσημες εκθέσεις διεθνών οργανισμών του Ευρωπαϊκού Παρατηρητήριου για τα Ναρκωτικά αποτελεί ένα από τα πιο πλήρη και πιο ολοκληρωμένα δίκτυα παροχής φροντίδας για το πρόβλημα της εξάρτησης. Αυτό σημαίνει ταυτόχρονα και απώλεια της φυσιογνωμίας, της ιδεολογίας, της φιλοσοφίας και της μεθοδολογίας απεξάρτησης που είναι πολύ κρίσιμο και πολύ ουσιαστικό του κάθε φορέα.

Ρούλα Γεωργιάδη: Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στο κομμάτι της Υγείας και της Απεξάρτησης

Η Ρούλα Γεωργιάδη, μέλος της ΕΝΙΘ και του Σωματείου Εργαζομένων του ΨΝΘ, παίρνοντας τον λόγο ανέφερε: «Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο ταφόπλακα που το παίρνουν την κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι, ακριβώς επειδή όλο το προηγούμενο διάστημα που είχε διαρρεύσει στον τύπο το προσχέδιο, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, όχι μόνο από τους φορείς και τους εργαζόμενους στον χώρο της ψυχικής υγείας, αλλά και από όλη την κοινωνία, από τις οικογένειες των χρηστών, των ληττών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης και γι’ αυτό ακριβώς επιλέγει αυτήν την περίοδο να το φέρει μαζί με ένα αντίστοιχο εκτρωματικό νομοσχέδιο για την παιδεία.

Μιλάμε για συνειδητή συρρίκνωση και στρατηγικό πετσόκομμα της δημόσιας υγείας και άνοιγμα του δρόμου για την δράση και την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. Και βέβαια για ιατρικοποίηση και ψυχιατρικοποίηση κοινωνικών φαινομένων, όπως είναι η επιθετικότητα και οι παραβατικές συμπεριφορές των παιδιών και των εφήβων, τις οποίες μάλιστα το νομοσχέδιο αποκαλεί «παρεκκλίνουσες» και προβλέπει τη δημιουργία σύγχρονων αναμορφωτηρίων που θα υπάγονται στον τομέα της ψυχιατροδικαστικής. Επιπλέον στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει πουθενά ουσιαστική αναφορά για τον ρόλο και τον μέλλον των 73 κέντρων πρόληψης που έτσι και αλλιώς είναι λίγα όταν μιλάμε για πρόληψη και με τις ταξικές ανισότητες ολοένα να διογκώνονται, ενώ με τα ως τώρα δεδομένα θα μπορούν να λειτουργούν ως το 2027. Άρα, το νομοσχέδιο έρχεται πραγματικά ως ολοκλήρωση της αντιδραστικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, όπου με το κλείσιμο των μεγάλων ασύλων, που βεβαίως ήταν απαίτηση και των εξελίξεων στην επιστήμη, αλλά βεβαίως ήταν απαίτηση και για αξιοπρεπή για όλους νοσηλεία. Το νομοσχέδιο δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίσει τις ακατάλληλες συνθήκες νοσηλείας στις ψυχιατρικές κλινικές που καταλύουν πραγματικά κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας, το στίβαγμα των ασθενών σε ράντζα, λόγω της έλλειψης του αναγκαίου αριθμού δημοσιών ψυχιατρικών κλινών, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της περιστρεφόμενης πόρτας, τον κοινωνικό αποκλεισμό και ακόμη περισσότερο δε, τον στιγματισμό των ασθενών με ψυχικές διαταραχές και των οικογενειών τους, των εξαρτημένων».

Σωματεία, μαζικοί φορείς, επιστημονικό προσωπικό, εργαζόμενοι, οικογένειες εξαρτημένων δίνουν κοινό αγώνα

Ο Αλέξανδρος Τάντος, μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, ανέφερε πως ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ και οι Σύλλογοι Οικογένειας ΚΕΘΕΑ κρίνουν το νομοσχέδιο ως άλμα στο κενό: «Αυτό το οποίο σαν εργαζόμενοι και σαν γονείς, μαζί με τ’ άλλα σωματεία πιστεύουμε ότι χρειάζεται να γίνει, είναι μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία. Διαδικασία την οποία η κυβέρνηση αρνείται από το Νοέμβριο του 2023».

Η Κική Ευστρατουδάκη, πρόεδρος του Σύλλογου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ-ΙΘΑΚΗ και Φίλων σημείωσε πως ως πρόεδρος του συλλόγου αλλά και ως μητέρα ενός εξαρτημένου παιδιού θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή και πάντα θα παλεύει «για το καλύτερο της απεξάρτησης των παιδιών όλου του κόσμου».

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε επίσης εργαζόμενος ψυχολόγος σε κέντρα πρόληψης, εξηγώντας για τη δουλειά που γίνεται μέσα από αυτά στην κοινότητα αλλά και την εκπόνηση προγραμμάτων σε σχολεία. Ανέδειξε την αποδυνάμωση των κέντρων πρόληψης, με λιγότερους από 280 εργαζόμενους να βρίσκονται σε 75 κέντρα πρόληψης, ενώ μερικά από αυτά λειτουργούν με μόλις 2-3 εργαζομένους.

Η Νάσια Παλάντα, μέλος του ΔΣ του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών, ανέδειξε τη στήριξη του Συμβουλίου στον αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο καθώς αυτό «αποτελεί μια πολύ κακή εξέλιξη, ειδικά άμα αναλογιστούμε τις συνέπειες που θα έχει μια περαιτέρω ιατρικοποίηση ενός πολυπαραγωγικού φαινομένου όπως είναι η εξάρτηση, ενός φαινομένου που είναι κοινωνικό, που δένεται με τους κοινωνικούς και οικονομικούς όρους της ζωής του κάθε ανθρώπου».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πολυτεχνείο, 51 χρόνια μετά: Από το Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία στο Φτώχεια-Πόλεμοι-Καταστολή

Πάπας Φραγκίσκος: Να ερευνηθεί αν στη Γάζα διαπράχθηκε γενοκτονία

ΜέΡΑ25: Η μοναδική τυραννία της μειοψηφίας είναι εκείνη των ολιγαρχών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (μάλλον) νιώθει πολύ ισχυρός. Θα έπρεπε;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα