ΑΘΗΝΑ
17:35
|
28.09.2024
Για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες ηγέτης υπέρ της ανεξαρτησίας εξελέγη στη γαλλική εθνοσυνέλευση.
Ο Εμανουέλ Τιμπάου, υποψήφιος του Front de Liberation Nationale Kanak et Socialiste (FLNKS) κέρδισε τη μία από τις δύο έδρες της Νέας Καληδονίας στις τελευταίες εκλογές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ακόμα έναν, λιγότερο γνωστό, πονοκέφαλο για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν εγκυμονεί η σύνθεση της νέας Εθνοσυνέλευσης που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές στη Γαλλία, καθώς πέραν της αριθμητικής κυριαρχίας των βουλευτών του Νέου Λαϊκού Μετώπου, στα έδρανα βρίσκεται και ένας αυτονομιστής από τη Νέα Καληδονία.

Ο λόγος για τον Εμανουέλ Τιμπάου, υποψήφιο του Front de Liberation Nationale Kanak et Socialiste (FLNKS) που κέρδισε τη μία από τις δύο έδρες της Νέας Καληδονίας στις τελευταίες εκλογές.

Πρόκειται για τον πρώτο ηγέτη υπέρ της ανεξαρτησίας της Νέας Καληδονίας, που κατέλαβε έδρα στη γαλλική εθνοσυνέλευσης, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 40 χρόνια -από το 1986- κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των 222.000 εγγεγραμμένων υποψηφίων στην υπερπόντια κτήση της Γαλλίας στον Ειρηνικό Ωκεανό, που πρόσφατα έζησε μεγάλες ταραχές, με επτά νεκρούς και περισσότερους από 350 τραυματίες.

Ο υποψήφιος υπέρ της ανεξαρτησίας Εμανουέλ Τιμπάου, γιος του ηγέτη των Κανάκ, Ζαν-Μαρί Τιμπάου, έλαβε το 57,33% των ψήφων έναντι του Αλσίντε Πόνγκα (42,67%), και πλέον θα βρίσκεται στα έδρανα της εθνοσυνέλευσης, απηχώντας την φωνή των ντόπιων κατοίκων της Καληδονίας που το περασμένο διάστημα ξεσηκώθηκαν ενάντια στις εκλογικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί το γαλλικό κράτος.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα