ΑΘΗΝΑ
01:37
|
08.09.2024
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν εφόσον η Ρωσία είναι έτοιμη «να διαπραγματευτεί «καλή τη πίστει»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έτοιμη να διεξαγάγει ειρηνευτικές συνομιλίες φαίνεται πως είναι η Ουκρανία, έτσι ώστε να τερματιστεί ο διετής πόλεμος με τη Ρωσία, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτο Κουλέμπα, στον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, στην πρώτη του επίσκεψη στην Κίνα από το ξέσπασμα της σύγκρουσης.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους με μια συνοπτική περιγραφή των θεμάτων που συζητήθηκαν μεταξύ των υπουργών την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας.

«Η Ουκρανία είναι έτοιμη και πρόθυμη να συμμετάσχει σε διάλογο και διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία», δήλωσε ο Μάο, επικαλούμενος τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών. «Φυσικά, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι ορθολογικές και ουσιαστικές, με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης», πρόσθεσε.

Ο Μάο ανέφερε ότι ο Κινέζος ΥΠΕΞ προειδοποίησε για τον «κίνδυνο κλιμάκωσης και διάχυσης» των συγκρούσεων, επιβεβαιώνοντας τη στάση της Κίνας ότι «η επίλυση όλων των συγκρούσεων πρέπει τελικά να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Τόνισε ακόμη ότι «πρόσφατα, τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία έχουν στείλει μηνύματα προθυμίας να διαπραγματευτούν σε διάφορα επίπεδα».

«Είμαι πεπεισμένος ότι μια δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία είναι προς τα στρατηγικά συμφέροντα της Κίνας και ο ρόλος της Κίνας ως παγκόσμιας δύναμης είναι σημαντικός για την ειρήνη», δήλωσε ο Κουλέμπα, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Γουάνγκ Γι, στην Κουανγκτσόου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ρωσική επιθετικότητα κατέστρεψε την ειρήνη και επιβράδυνε την ανάπτυξη, και κάθε νέα ημέρα πολέμου συνεπάγεται νέες ανθρωπιστικές παραβιάσεις και περαιτέρω διάβρωση της δικαιοσύνης. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να τερματιστεί ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας, να αποκατασταθεί η ειρήνη και να επιταχυνθεί η αποκατάσταση της χώρας μας».

Σε σχετική του ανακοίνωση, το Ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι ο Κουλέμπα «επανέλαβε την πάγια θέση της Ουκρανίας» ότι είναι έτοιμη να εμπλέξει τη ρωσική πλευρά στη διαπραγματευτική διαδικασία «σε ένα ορισμένο στάδιο», όταν δηλαδή η Ρωσία είναι έτοιμη «να διαπραγματευτεί «καλή τη πίστει», αλλά και πως ο Ουκρανός διπλωμάτης τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή δεν παρατηρείται τέτοια ετοιμότητα από τη ρωσική πλευρά».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα