ΑΘΗΝΑ
01:21
|
08.09.2024
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανακοίνωσε πως στο επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει rapid test για την ανίχνευση της νόσου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Λάρισας για την υπόθεση κρουσμάτων πανώλης σε αιγοπρόβατα, την ώρα που συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι έλεγχοι για την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθερία, ο διευθύνων την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας παρήγγειλε την έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί πως, πότε και ποιος έβαλε τα μολυσμένα ζώα στη χώρα.

Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλία βρίσκονται κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παρουσιάστηκαν και δύο νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των πιστοποιημένων μολύνσεων σε 16. Σημειώνεται πως, μέχρι στιγμής, έχουν θανατωθεί 5.000 ζώα.

Rapid test για την πανώλη μηρυκαστικών

Σύμφωνα με ενημέρωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αποφασίστηκε χρηματοδότηση για τη δημιουργία rapid test για την ανίχνευση του ιού της πανώλης των μηρυκαστικών, αλλά και άλλων ιώσεων που απασχολούν το ζωικό κεφάλαιο.

Σε δήλωσή του, ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας ανέφερε ότι επήλθε συμφωνία με τη λαρισινή εταιρεία βιοτεχνολογίας «prognosis biotech», η οποία θα χρηματοδοτηθεί και πολύ σύντομα θα παραδώσει στην Περιφέρεια το rapid test το οποίο φυσικά θα διατίθεται από την εταιρεία και θα προσφέρει στη μάχη που δίνει η Θεσσαλία για την προστασία του ζωικού της κεφαλαίου.

Έκτακτα μέτρα για τις ζωοτροφές

Έκτακτα μέτρα έλαβε η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής για τις ζωοτροφές, με στόχο την αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης της νόσου. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, αποφασίστηκαν τα εξής:

-Ζωοτροφές φυτικής προέλευσης (σύνθετες ζωοτροφές ή πρώτες ύλες ζωοτροφών, πχ άχυρα , μηδική) που προορίζονται για χρήση σε μικρά μηρυκαστικά, δεν επιτρέπεται να διακινηθούν εκτός της ζώνης προστασίας εφ’ όσον έχουν παραχθεί στη ζώνη προστασίας ή εκτός της ζώνης επιτήρησης εφ’ όσον έχουν παραχθεί στη ζώνη επιτήρησης.

-Επιχειρήσεις παραγωγής ζωοτροφών και ενδιάμεσοι ζωοτροφών που προορίζονται για μικρά μηρυκαστικά και έχουν τις εγκαταστάσεις τους στις ζώνες προστασίας ή επιτήρησης διακινούν τις ζωοτροφές αποκλειστικά και μόνο στις ζώνες προστασίας ή επιτήρησης αντίστοιχα, και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στα σχετικά έγγραφα.

-Επισημαίνεται ιδιαίτερα η ανάγκη λήψης αυστηρών μέτρων βιασφάλειας κατά τη διακίνηση ζωοτροφών (απολύμανση μεταφορικών μέσων, χρήση φόρμας μια χρήσης και ποδοναρίων από τους μεταφορείς που θα αφήνεται για καταστροφή στην κτηνoτροφική εγκατάσταση, κλπ.).

-Οι επιχειρήσεις παραγωγής ζωοτροφών και οι ενδιάμεσοι ζωοτροφών που προορίζονται για όλα τα είδη ζώων πλην των μικρών μηρυκαστικών και έχουν τις εγκαταστάσεις τους στις ζώνες προστασίας/επιτήρησης διακινούν τις εν λόγω ζωοτροφές και εκτός της ζώνης επιτήρησης με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζουν αυστηρά τα μέτρα βιασφάλειας που προβλέπονται και ότι στις εκτροφές που παραδίνονται οι ζωοτροφές δε διατηρούνται μικρά μηρυκαστικά.

-Ζωοτροφές που έχουν παραχθεί εκτός των ζωνών επιτήρησης μπορούν να διακινηθούν εντός των ζωνών επιτήρησης εφ’ όσον κατά η διακίνησή τους εφαρμόζονται αυστηρά τα μέτρα βιασφάλειας προβλέπονται.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

Τουρκία: Σεισμός 5 ρίχτερ στη νότια χώρα, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

ΔΕΘ-Χρυσοχοΐδης: Ανακοίνωσε Panic Button και για ανηλίκους

Ρωσικό εμβόλιο κατά του καρκίνου πέρασε τις προκλινικές δοκιμές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα