ΑΘΗΝΑ
01:28
|
08.09.2024
Ο Νετανιάχου επέμεινε σε νίκη μέχρις εσχάτων στη Γάζα, απαίτησε και άλλα όπλα και πρότεινε αντι-ιρανική συμμαχία του Αβραάμ.
Ο Νετανιάχου απόψε στο Κογκρέσο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ομιλία με στόχο την περαιτέρω στενή στρατηγική συνεργασία Ισραήλ-ΗΠΑ εκφώνησε μετά τις 21.00 (ώρα Ελλάδος)  ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση που έλαβε από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον.
«Στη Μέση Ανατολή δεν έχουμε σύγκρουση πολιτισμών αλλά σύγκρουση βαρβάρων και πολιτισμού. Είναι σύγκρουση ανάμεσα σε αυτούς που δοξάζουν το θάνατο και σε αυτούς που δοξάζουν την ζωή. Η Αμερική και το Ισραήλ πρέπει να είναι μαζί γιατί όταν είμαστε μαζί κάτι πολύ απλό συμβαίνει: Εμείς νικάμε και εκείνοι χάνουν! Και θα πρέπει φίλοι μου να σας διαβεβαιώσω απόψε πως θα νικήσουμε!» ήταν τα πρώτα λόγια του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Υποστήριξε πως η 7η Οκτώβρη ήταν μία τέλεια μέρα και χιλιάδες Ισραηλινοί γιόρταζαν σε φεστιβάλ μουσικής και «ξαφνικά» έγινε η επίθεση «και ο παράδεισος μετατράπηκε σε κόλαση» ανέφερε στη συνέχεια.

«Δεν θα ησυχάσω μέχρι όλοι οι αγαπημένοι σας επιστρέψουν σπίτι» είπε υποκριτικά, προσθέτοντας πως παραμένουμε ενεργά εμπλεκόμενοι σε διαδικασίες για την απελευθέρωσή τους.

Ευχαρίστησε προσωπικά τον πρόεδρο Μπάιντεν για την υποστήριξη του στο Ισραήλ και για την αποδοκιμασία του απέναντι στη Χαμάς αλλά και γιατί επισκέφθηκε το Ισραήλ λίγο μετά την έναρξη του πολέμου. Ευχαρίστησε τον Αμερικανό Πρόεδρο θυμίζοντας πως ο Μπάιντεν είναι «υπερήφανος Αμερικανός Σιωνιστής» με τον οποίο γνωρίζονται πάνω από 40 χρόνια.

Ευχαρίστησε προσωπικά τον πρόεδρο Μπάιντεν για την υποστήριξη του στο Ισραήλ και για την αποδοκιμασία του απέναντι στη Χαμάς αλλά και γιατί επισκέφθηκε το Ισραήλ λίγο μετά την έναρξη του πολέμου. Ευχαρίστησε τον Αμερικανό Πρόεδρο θυμίζοντας πως είναι «υπερήφανος Αμερικανός Σιωνιστής» με τον οποίο γνωρίζονται πάνω από 40 χρόνια.

Στη συνέχεια έπλεξε το εγκώμιο των «άφοβων και γενναίων» Ισραηλινών στρατιωτών που ορθώνονται «σαν λιοντάρια» και έρχονται από κάθε στρώμα της ισραηλινής κοινωνίας, τάξη, κόμμα και ιδεολογία.

Κατηγορίες Νετανιάχου έναντι…διαδηλωτών και Ιράν

Ισχυρίστηκε πως κάποιοι από τους διαδηλωτές που κινητοποιούνται στις ΗΠΑ και αλλού κατά του Ισραήλ, χρηματοδοτούνται από το Ιράν «και τους τυράννους της Τεχεράνης» και πως γίνονται «οι χρήσιμοι ηλίθιοι της Τεχεράνης».

«Κάποιοι από τους διαδηλωτές λένε λευτεριά στην Παλαιστίνη από το ποτάμι ως τη Θάλασσα και αποκαλούν το Ισραήλ αποικιοκρατικό κράτος…Δεν ξέρουν ότι η γη του Ισραήλ είναι η γη του Αβραάμ;» είπε ο Νετανιάχου. Και πρόσθεσε: «Το Ισραήλ ήταν, είναι και θα είναι πάντα η πατρίδα μας!».

Ο Νετανιάχου (από αριστερά) λίγο μετά την άφιξή του στο Κογκρέσο κάνει δηλώσεις πλάι στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον

Κατηγόρησε  τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινη ασπίδα τους αμάχους της Γάζας επιδιώκοντας να πεθάνουν περισσότεροι άμαχοι για να κατηγορηθεί…το Ισραήλ «ξανά και ξανά».

Διαβεβαίωσε ότι παρά την πίεση που του ασκείται δεν θα επιτρέψει ποτέ στη Χαμάς να νικήσει και πως η «τεράστια πλειοψηφία των Αμερικανών δεν έχει πέσει στην παγίδα της Χαμάς» και συνεχίζει «να υποστηρίζει το Ισραήλ που είναι σαν να υποστηρίζει την αλήθεια».

Κατήγγειλε το Ιράν πως υποστηρίζει σειρά οργανώσεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή κάνοντας αναφορά στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου ως τους Χούθι της Υεμένης.

«Όταν το Ισραήλ πολεμά τους Χούθι πολεμά το Ιράν. Όταν πολεμά τη Χεζμπολάχ πολεμά το Ιράν. Και όταν πολεμάμε το Ιράν, προστατεύουμε εσάς! Οι εχθροί μας είναι εχθροί σας. Ο αγώνας μας είναι και δικός σας αγώνας. Η νίκη μας θα είναι και δική σας νίκη!» είπε ο Νετανιάχου προτείνοντας μία αντι-ιρανική συμμαχία του Αβραάμ ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Άραβες εταίρους του Ισραήλ.

Ισραήλ ο…απαραίτητος σύμμαχος της Αμερικής

«Το Ισραήλ θα παραμείνει για πάντα ο απαραίτητος σύμμαχος της Αμερικής» είπε ο Νετανιάχου, διαβεβαιώνοντας πως θα παραμείνει η χώρα του για πάντα «πιστός φίλος» ευχαριστώντας τις ΗΠΑ επειδή παραμένουν στο πλευρό του διαβεβαιώνοντας ότι «μαζί θα εξασφαλίσουν ένα λαμπρό μέλλον και για τις δύο χώρες».

«Να ευλογεί ο Θεός τη μεγάλη συμμαχία της Αμερικής και του Ισραήλ για πάντα» είπε ο Νετανιάχου ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Πρόκειται για την τέταρτη φορά κατά την οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απευθύνεται στους βουλευτές και τους γερουσιαστές του αμερικανικού κογκρέσου στη διάρκεια των θητειών του ως ο  μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Περίπου μισή ώρα πριν την έναρξη της ομιλίας του στο Κογκρέσο εμφανίστηκε και ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ που κατά διαστήματα έχει υποστηρίξει το Ισραήλ και έχει συνεργαστεί μαζί του.

Ωστόσο, η εμφάνιση του Νετανιάχου στις ΗΠΑ που γίνεται εν μέσω του πολέμου στη Γάζα και των απειλών γενικότερης ανάφλεξης των εχθροπραξιών με τον Λίβανο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, προκαλεί στην Ουάσιγκτον έντονες αντιδράσεις.

Ο Νετανιάχου απόψε κατά την είσοδό του στο Κογκρέσο

Όχι μόνον (κυρίως) Δημοκρατικούς πολιτικούς αλλά και σε οργανώσεις Αμερικανοεβραίων και φιλοπαλαιστινιακών οργανισμών που αντιτίθενται στον πόλεμο στη Γάζα και απαιτούν τερματισμό της επίθεσης και έναρξη διαδικασίας για την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στη βάση των δύο κρατών.

Οι διαδηλώσεις και οι πολύμορφες κινητοποιήσεις κατά της πολιτικής της κυβέρνησης του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον έχουν ξεκινήσει από την αρχή της βδομάδας και αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι την αναχώρησή του για το Τελ Αβίβ στο τέλος της βδομάδας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα