ΑΘΗΝΑ
01:52
|
08.09.2024
Ο στρατός του Σουδάν, με επικεφαλής τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν, δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στην πρόσκληση.
Ανυπολόγιστη ανθρωπιστική κρίση καθώς μαίνεται ο 15μηνος εμφύλιος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του Σουδάν, Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, δήλωσε, σήμερα Τετάρτη, ότι είναι πρόθυμος να διερευνήσει δρόμους προς μια «ειρηνική, πολιτική λύση μέσω διαπραγματεύσεων» στον πόλεμο με τον σουδανικό στρατό, μέσω συνομιλιών στην Ελβετία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσκάλεσαν τον σουδανικό στρατό και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης για συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός, στις 14 Αυγούστου στην Ελβετία, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Η κλίμακα του θανάτου, του πόνου και της καταστροφής στο Σουδάν είναι καταστροφική. Αυτή η παράλογη σύγκρουση πρέπει να τελειώσει», ανέφερε Αμερικανός ΥΠΕΞ, καλώντας τις Σουδανικές Ένοπλες Δυνάμεις (SAF) και τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) να παραστούν στις συνομιλίες και να τις προσεγγίσουν εποικοδομητικά.

Ο επικεφαλής των RSF ανέφερε ότι οι δυνάμεις του θα συμμετάσχουν εποικοδομητικά στις συνομιλίες για την επίτευξη «μιας συνολικής κατάπαυσης του πυρός σε ολόκληρη τη χώρα και τη διευκόλυνση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους όσους έχουν ανάγκη». «Επιβεβαιώνουμε τη σταθερή μας στάση… που είναι η επιμονή να σώσουμε ζωές, να σταματήσουμε τις μάχες και να ανοίξουμε τον δρόμο για μια ειρηνική πολιτική λύση με διαπραγματεύσεις που θα επαναφέρει τη χώρα στην πολιτική διακυβέρνηση και στον δρόμο της δημοκρατικής μετάβασης», τόνισε σε δήλωσή του.

Ο στρατός του Σουδάν, με επικεφαλής τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν, δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στην πρόσκληση.

Όπως ανακοινώθηκε στις συνομιλίες θα συμμετέχουν η Αφρικανική Ένωση, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ο ΟΗΕ ως παρατηρητές, ενώ η  Σαουδική Αραβία θα είναι συνοικοδεσπότης μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο εμφύλιος στο Σουδάν, που ξέσπασε τον Απρίλιο του 2023, έχει αναγκάσει σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ έχει πυροδοτήσει προειδοποιήσεις για λιμό και κύματα εθνοτικής βίας.

Μια προηγούμενη πρωτοβουλία των ΗΠΑ για συνομιλίες μεταξύ του στρατού και των RSF στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, εγκαταλείφθηκε πριν λίγους μήνες καθώς οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε στους δημοσιογράφους, χθες Τρίτη, ότι ο στόχος των συνομιλιών στην Ελβετία ήταν να βασιστούν στη δουλειά από την Τζέντα και να προσπαθήσουν να μεταφέρουν τις συνομιλίες στην επόμενη φάση.

«Θέλουμε απλώς να επαναφέρουμε τις δύο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου και αυτό που αποφασίσαμε είναι ότι το να φέρουμε κοντά τα μέρη, τα τρία κράτη υποδοχής και τους παρατηρητές είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχουμε αυτή τη στιγμή για να επιτύχουμε την παύση της βίας σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Ο Ιρανός πρόεδρος θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν

Ιλχάμ Αλίγιεφ: Το 80% της συνθήκης ειρήνης με την Αρμενία έχει συμφωνηθεί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα