Λουκέτο στην Ακρόπολη και άλλους εμβληματικούς χώρους και μουσεία της χώρας βάζουν την Πέμπτη 25 Ιουλίου οι φύλακες αρχαιοτήτων, διαμαρτυρόμενοι για την εισαγωγή ιδιωτών στον έλεγχο των εισόδων των χώρων.
Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), με ομόφωνη απόφαση της έκτακτης συνεδρίασης του Γενικού της Συμβουλίου στις 22 Ιουλίου, προχωρά την Πέμπτη 25 Ιουλίου σε 4ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας (από τις 8.00 π.μ. έως τις 12.00 μ.) του φυλακτικού προσωπικού που υπηρετεί στην Ακρόπολη και σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας που λειτουργούν με ηλεκτρονικό εισιτήριο.
Πρόκειται αναλυτικά για τους εξής χώρους και μουσεία: όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι της Αθήνας (Ακρόπολη, Αρχαία Αγορά, Κεραμεικός κ.λπ.), το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο Μυκηνών, ο αρχαιολογικός χώρος Ασκληπιείου Επιδαύρου, ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο Δελφών, καθώς και το Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο.
Έτσι, αναμένεται, μεσούσης της τουριστικής περιόδου, μετά τα αλλεπάλληλα κλεισίματα αρχαιολογικών χώρων λόγω του καύσωνα, να υπάρξουν νέες σοβαρές δυσχέρειες στην πρόσβαση στους πλέον εμβληματικούς και δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία χιλιάδων επισκεπτών που έχουν από καιρό οργανώσει τις επισκέψεις τους.
Οι αρχαιοφύλακες αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο στην επιμονή του υπουργείου Πολιτισμού να παραδώσει σε ιδιωτική εταιρεία, μέσω διαγωνισμού που έχει προκηρυχθεί από τον Οργανισμό Διαχείρισης Αρχαιολογικών Πόρων (ΟΔΑΠ), τον έλεγχο εισόδου των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο πρώτα της Ακρόπολης και μετά παντού όπου υπάρχει η διαδικασία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
Μάλιστα, οι αρχαιοφύλακες, στο εξώδικο που έστειλαν στις 23 Ιουλίου στα υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού, σημειώνουν πως η κίνηση αυτή του υπουργείου Πολιτισμού, πέραν των άλλων, «θα δημιουργήσει σοβαρά κενά ασφαλείας» στους συγκεκριμένους αρχαιολογικούς χώρους.
Η αποκάλυψη του Κοσμοδρόμιου και η ΔΑΚΕ
Το ζήτημα έχει απασχολήσει τους εργαζόμενους και το προηγούμενο διάστημα με απεργίες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, με οργισμένες ανακοινώσεις και συλλογή υπογραφών, με σοβαρές καταγγελίες για παρατυπίες και ουσιαστικά προβλήματα στη φύλαξη των χώρων.
Μάλιστα οι αντιδράσεις στα σχέδια Μενδώνη ακόμη και της φιλοκυβερνητικής συνδικαλιστικής παράταξης ΔΑΚΕ προκάλεσαν την αποπομπή της αρχιφύλακα της Ακρόπολης, στελέχους της ΔΑΚΕ, και την αντικατάστασή της με στέλεχος της παράταξης του διαβόητου πλέον συνδικαλιστή και ιδιαίτερα προστατευόμενου της υπουργού Λίνας Μενδώνη, Γιάννη Τσακοπιάκου.
Όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το Κοσμοδρόμιο, από τις 4 Δεκεβρίου 2023, το ύψος του προβλεπόμενου ποσού που θα καταλήξει στην ανάδοχο εταιρεία και θα βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμού του ΟΔΑΠ είναι 1.696.320 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, ενώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ φτάνει στα 2.103.436,80 ευρώ. Ειδικότερα, το κόστος για ένα έτος ανέρχεται στα 1.402.291,20 (με ΦΠΑ), ενώ προβλέπεται δυνατότητα παράτασης (αύξησης φυσικού αντικειμένου έως 50%), προϋπολογισμού 701.145,60 ευρώ (με ΦΠΑ). Όπως σημειώναμε «τα ποσά αυτά είναι ιλιγγιώδη, δεδομένου οτι αφορούν την παροχή υπηρεσιών μόνο στην είσοδο-πύλη του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, ενώ ως μέτρο σύγκρισης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το ποσόν των μόλις 4.500.000 περίπου ευρώ που εκτιμάται πως δαπανώνται ετησίως για την πρόσληψη αρχαιοφυλάκων με οκτάμηνες συμβάσεις σε όλη την χώρα».
Πρόεδρος της επιτροπής η προφυλακισμένη για χρηματισμό υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού
Κλιμάκωση των αντιδράσεων είχαμε στις 15 Ιουλίου όταν και εμφανίστηκαν για να αναλάβουν υπηρεσία στην Ακρόπολη εργαζόμενοι της ιδιωτικής εταιρείας στην οποία τελικά έγινε η ανάθεση από τον ΟΔΑΠ. Ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ ΥΠΠΟ, συνδικαλιστής στην ΠΕΥΦΑ και αρχαιοφύλακας στην Ακρόπολη και ο ίδιος, κάλεσε της αστυνομία (!), καθώς, σύμφωνα με τις νέες καταγγελίες δεν υπήρχε ακόμη νόμιμα κατατεθειμένη η σύμβαση μεταξύ του αναδόχου και του ΟΔΑΠ.
Στη δριμεία ανακοίνωση της ΔΑΚΕ για την υπόθεση, άλλωστε, σημειώνεται πως πρόεδρος της επιτροπής του επίδικου διαγωνισμού του ΟΔΑΠ ήταν η υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού που κρίθηκε προφυλακιστέα για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση – κύκλωμα εκβίασης και χρηματισμού που αποκαλύφθηκε πρόσφατα και έχουμε εκτενώς σχολιάσει σε προηγούμενο δημοσίευμά μας.
Πρόκειται για ένα ακόμη στέλεχος της ομάδας Τσακοπιάκου -όπως, άλλωστε, είναι και τα δύο άλλα στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού που κατηγορούνται για την ίδια υπόθεση-, το οποίο μάλιστα βρίσκεται να έχει διοριστεί σε πολλές θέσει κομβικής σημασίας από την υπουργό Λίνα Μενδώνη.
Όπως παρατηρεί η ΔΑΚΕ ΥΠΠΟ η υπουργός φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη των επιλογών της και την καλεί, υπό το βάρος των πρόσφατων αποκαλύψεων, να αναλάβει πρωτοβουλία οριστικής ακύρωσης του διαγωνισμό. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Εκείνος που δέχτηκε, τελικά, τις επιπλήξεις από την ΝΔ δεν ήταν η υπουργός, αλλά ο καταγγέλλων πρόεδρος της ΔΑΚΥ ΥΠΠΟ, απειλούμενος πλέον και με διαγραφή από το κόμμα…
Η υπόθεση στη Βουλή και… νέα απεργία την Κυριακή 28/7
Για την ίδια υπόθεση έχει καταθέσει και ερώτηση στην Βουλή η Σία Αναγνωστοπούλου από τη Νέα Αριστερά.
Συγκεκριμένα, η κ. Αναγνωστοπούλου ερωτά την υπουργό Λίνα Μενδώνη:
-Γιατί δεν προχώρησε άμεσα στην ακύρωση του εν λόγω διαγωνισμού του οποίου προΐσταται –με δική της υπογραφή- η προφυλακισμένη υπάλληλος του ΥΠΠΟ κατηγορούμενη για τη σπείρα εκβιαστών;
-Πώς ξεκίνησαν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι την εργασία τους, χωρίς προηγουμένως να έχουν παραδώσει κάποιο επίσημο έγγραφο της σχέσης εργασίας τους με το Δημόσιο;
-Προτίθεται να προχωρήσει σε έλεγχο όλων των υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται μέσα από τις θέσεις τους σε επιτροπές οι σημερινοί κατηγορούμενοι;
Τέλος, μετά τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου στην Ακρόπολη, σε νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση των συμβασιούχων αρχαιοφυλάκων στην Ακρόπολη καλεί και το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ για τη Κυριακή 28 Ιουλίου. Άγνωστό είναι για την ώρα, αν θα δηλώσει συμμετοχή την ίδια ημέρα και η ΠΕΥΦΑ.