ΑΘΗΝΑ
01:50
|
08.09.2024
Ένοπλος αξιωματικός κλώτσησε άνδρα πεσμένο στο έδαφος στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ, ενώ συνάδελφοί του απειλούσαν τους σοκαρισμένους θεατές με Τέιζερ.
«Πλήρη ενημέρωση από την αστυνομία του Μάντσεστερ» ζήτησε η αρμόδια υπουργός
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας ένοπλος Βρετανός αστυνομικός βιντεοσκοπήθηκε να κλωτσάει στο κεφάλι έναν άνδρα πεσμένο στο έδαφος, προκαλώντας κύμα οργής στους θεατές του περιστατικού και στην βρετανική κοινή γνώμη.

Το περιστατικό αστυνομικής βίας έλαβε χώρα προχθές, Τρίτη, στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ και το σοκαριστικό βίντεο έχει κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου μέσω διαδικτύου.

Στις εικόνες, ένοπλοι αστυνομικοί φαίνονται να δείχνουν τον Τέιζερ σε έναν άνδρα πεσμένο στο έδαφος, προτού ένας αστυνομικός αρχίσει να τον κλωτσάει και στη συνέχεια να τον χτυπά στο κεφάλι.

Μια ηλικιωμένη γυναίκα φαίνεται να προσπαθεί να προστατεύσει τον άνδρα, ο οποίος συνεχίζει να παραμένει στο έδαφος, καθώς κανένας από τους άλλους αξιωματικούς δεν προσπαθεί να τον βοηθήσει ή να επιπλήξει τον επιτιθέμενο αστυνομικό.

Αντίθετα, οι άλλοι αστυνομικοί δείχνουν τα τέιζερ τους σε ένα πλήθος αγανακτισμένων θεατών που τους φωνάζουν να σταματήσουν. Στη συνέχεια, ένας ακόμα άνδρας με τα χέρια του στο κεφάλι δέχεται κλωτσιές και γροθιές από τον ίδιο αστυνομικό, καθώς φαίνεται να ακολουθεί οδηγίες για να πέσει κι αυτός στο έδαφος.

Σε δήλωση που διένειμε, χθες Τετάρτη, η Αστυνομία του Μάντσεστερ υποστηρίζει ότι όλα συνέβησαν όταν τρεις αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση κατά τη διάρκεια μιας σύλληψης και κάνει λόγο για «πραγματικά σοκαριστικό» και «ασυνήθιστο περιστατικό που καταλαβαίνουμε ότι προκαλεί συναγερμό», αλλά δεν επέπληξε τον αστυνομικό για τη συμπεριφορά του.

«Μία γυναίκα αξιωματικός υπέστη κάταγμα στη μύτη και άλλοι αξιωματικοί υπέστησαν τραυματισμούς και χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη», αναφέρεται στη δήλωση, που προσθέτει ότι ένας αστυνομικός απομακρύνθηκε από τα επιχειρησιακά του καθήκοντα και διεξάγονται έρευνες από το «Ανεξάρτητο Γραφείο Αστυνομικής Συμπεριφοράς».

Αυτόπτης μάρτυρας, ανέφερε στο BBC ότι ένας άνδρας γύρω στα 20 προσεγγίστηκε από την αστυνομία, που του ανέφερε ότι καταζητείται, και ακινητοποιήθηκε σε έναν τοίχο. Ένας άλλος άνδρας άρχισε τότε να ρίχνει μπουνιές πριν τον χτυπήσουν οι αστυνομικοί με τέιζερ και πέσει στο πάτωμα, όπου και τον κλώτσησε ο αστυνομικός.

«Στο Μάντσεστερ. Όχι στο Τελ Αβίβ»

Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από πολλές πλευρές, με την υπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, αρμόδια για την αστυνόμευση, Νταϊάνα Τζόνσον, να ζητά «πλήρη ενημέρωση από την αστυνομία του Μάντσεστερ».

Άλλοι χρησιμοποίησαν πιο σκληρή γλώσσα. «Όχι στο Τελ Αβίβ, αλλά στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ», έγραψαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας λόγο για «ένστολη βαναυσότητα».

Η Κλόντια Γουέμπ, πρώην βουλευτής, έκανε λόγο για «μια συμμορία υπηρετούντων αστυνομικών που εμπλέκονται σε βάναυση βία». «Τα θύματα είναι μουσουλμάνοι. Η σιωπή μας εγγυάται την ατιμωρησία της αστυνομίας. Δεν μπορούμε να σιωπήσουμε ή να σιωπήσουμε», τόνισε.

Εν τω μεταξύ, ένας πρώην γενικός εισαγγελέας, είπε ότι δεν είδε «καμία δικαιολογία για την κλωτσιά στο κεφάλι» και την υπόλοιπη επίθεση, και τοπικός βουλευτής περιέγραψε το περιστατικό ως ένα περιστατικό όπου η αστυνομία «φαίνεται να χρησιμοποιεί υπερβολική βία εναντίον ένας άοπλος πολίτης».

Να σημειωθεί τέλος, ότι το περιστατικό προκάλεσε διαμαρτυρία έξω από αστυνομικό τμήμα ενώ έχει προγραμματιστεί διαμαρτυρία, σήμερα Πέμπτη, έξω από το γραφείο του δημάρχου του Μάντσεστερ, Άντι Μπέρναμ, με τους διοργανωτές να κάνουν λόγο για «ρατσιστική αστυνομική επίθεση».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

Τουρκία: Σεισμός 5 ρίχτερ στη νότια χώρα, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

ΔΕΘ-Χρυσοχοΐδης: Ανακοίνωσε Panic Button και για ανηλίκους

Έρευνα: Οι έφηβοι που ατμίζουν είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κακή ψυχική υγεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα