ΑΘΗΝΑ
01:51
|
08.09.2024
Ο διευθυντής του FBI αμφισβήτησε κατά πόσον ο Τραμπ χτυπήθηκε από σφαίρα, κατά την απόπειρα δολοφονίας του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πληροφορίες σχετικά με την δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι είχε αναζητήσει στο διαδίκτυο ο 20χρονος ένοπλος που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας στην Πενσυλβάνια.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του FBI, Κρίστοφερ Ρέι,  ο 20χρονος Τόμας Κρουκς είχε επισκεφθεί δύο φορές τον χώρο της προεκλογικής συγκέντρωσης του Τραμπ, πριν ανέβει στην ταράτσα ενός κοντινού κτιρίου στις 13 Ιουλίου, από όπου πυροβόλησε τουλάχιστον οκτώ σφαίρες, τραυματίζοντας τον Τραμπ στο αυτί, σκοτώνοντας έναν παρευρισκόμενο και τραυματίζοντας άλλους δύο.

«Η ανάλυση ενός φορητού υπολογιστή που συνδέεται με τον δράστη αποκάλυψε ότι στις 6 Ιουλίου, έκανε μια αναζήτηση στο Google, ρωτώντας “πόσο μακριά ήταν ο Όσβαλντ από τον Κένεντι;”», δήλωσε ο Ρέι,  στη δικαστική επιτροπή της Βουλής των ΗΠΑ.

Ο ύποπτος αναφερόταν στον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ο οποίος δολοφόνησε τον πρώην πρόεδρο Κένεντι στο Ντάλας του Τέξας, στις 22 Νοεμβρίου 1963.

«Αυτή είναι μια αναζήτηση που είναι προφανώς σημαντική, όσον αφορά την ψυχική του κατάσταση», επισήμανε ο διευθυντής του FBI.

«Την ίδια μέρα φαίνεται ότι εγγράφηκε για το ράλι Μπάτλερ», πρόσθεσε, λέγοντας ότι ο Κρουκς είχε επικεντρωθεί «πολύ στον πρόεδρο Τραμπ και τη συγκέντρωση του» το τελευταίο διάστημα, αφού είχε δείξει ενδιαφέρον για δημόσια πρόσωπα γενικότερα.

Περίπου δύο ώρες πριν την απόπειρα δολοφονίας, ο Κρουκς πέταξε ένα drone πάνω από την περιοχή, περίπου 180 μέτρα από τη σκηνή που θα χρησιμοποιούσε ο Τραμπ και μετέδωσε ζωντανά πλάνα για περίπου 11 λεπτά.

Οι αστυνομικοί δεν εντόπισαν τον Κρουκς στην οροφή με το τουφέκι τύπου AR-15, παρά μόνο «δευτερόλεπτα» πριν ανοίξει πυρ, είπε ο Ρέι, σημειώνοντας ότι το χρονοδιάγραμμα μπορεί να αλλάξει, καθώς βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η ανάλυση γεγονότων από τους ερευνητές. «Όλα συνέβησαν σε δευτερόλεπτα», υποστήριξε.

Οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί που ανακτήθηκαν αργότερα από το αυτοκίνητο και το σπίτι του Κρούκς σχεδιάστηκαν για να πυροδοτούνται εξ αποστάσεως, μέσω ενός χειριστηρίου που είχε πάνω του ο ύποπτος, πρόσθεσε ο διευθυντής, τονίζοντας ωστόσο ότι πιθανότατα δεν θα πυροδοτούνταν με επιτυχία, εάν ο Κρουκς είχε προσπαθήσει. Σύμφωνα με τον Ρέι, τα κίνητρα του δράστη παραμένουν ακόμη άγνωστα.

«Ο Τραμπ μπορεί να μην χτυπήθηκε από σφαίρα»

Κατά την κατάθεσή του στο Κογκρέσο, ο διευθυντής του FBI αμφισβήτησε κατά πόσον ο Τραμπ χτυπήθηκε από σφαίρα, κατά την απόπειρα δολοφονίας του.

Συγκεκριμένα, ο Κρίστοφερ Ρέι δήλωσε ότι «Όσον αφορά τον πρώην πρόεδρο, παραμένει το ερώτημα σχετικά με το αν το τραύμα στο αυτί του προήλθε από σφαίρα ή από θραύσμα γυαλιού», προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει «αν αυτή η σφαίρα, εκτός του ότι προκάλεσε το γδάρσιμο, θα μπορούσε να είχε προσγειωθεί και κάπου αλλού».

Η δηλώσεις του διευθυντή του FBI προκάλεσαν αντιδράσεις, μιας και ενισχύουν η θεωρία πως ο πρώην πρόεδρος χτυπήθηκε από κομμάτι γυαλιού όταν μια σφαίρα χτύπησε μια οθόνη κοντά του. Η θεωρία του θραύσματος από την οθόνη, ωστόσο, καταρρίφθηκε όταν οι φωτογραφίες έδειξαν ότι και οι δύο γυάλινες οθόνες ήταν άθικτες, μετά την επίθεση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα