ΑΘΗΝΑ
01:27
|
08.09.2024
Στα πολιτικά κόμματα και στον χώρο της υγείας πιο έντονο το φαινόμενο, εκτιμούν οι Έλληνες πολίτες.
Το 98% των Ελλήνων εκτιμά ότι υπάρχει εκτεταμένη διαφθορά
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια ακόμη ζοφερή διαπίστωση για την κατάσταση στην Ελλάδα καταγράφει το Ευρωβαρόμετρο, δίνοντας στη χώρα μας πρωτιά, όσο αφορά σε ζητήματα διαφθοράς, μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα, η συντριπτική πλειοψηφία -το 98%- των Ελλήνων εκτιμά ότι υπάρχει εκτεταμένη διαφθορά, με ένα ποσοστό 53% να δηλώνει πως αυτή έχει ενταθεί την τελευταία τριετία.

Τα υψηλότερα ποσοστά, στη μαύρη λίστα μετά την Ελλάδα, κατέχουν η Πορτογαλία (96%), η Μάλτα (95%) και η Σλοβενία (95%), ενώ τα χαμηλότερα η Φινλανδία (18%), η Δανία (26%) και το Λουξεμβούργο (43%), με τον μέσο όρο να υπολογίζεται στο 68%.

Όσο αφορά στις προσωπικές εμπειρίες, πέρα από τις εκτιμήσεις, ένας στους τέσσερις πολίτες των «27» δηλώνουν πως είχαν προσωπική εμπειρία από τη διαφθορά και ένα 75% αναφέρει ότι επιχειρήσεις και πολιτική είναι πολύ στενά συνδεδεμένες, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την άνθηση του φαινομένου.

Για τη χώρα μας, το 71% των Ελλήνων θεωρεί ότι υπάρχει διαφθορά στα πολιτικά κόμματα με ένα 68% να πιστεύει πως πολιτικοί χρηματίζονται και χρησιμοποιούν την εξουσία τους για προσωπική ανέλιξη. 

Το 67% εκτιμά ότι υπάρχει διαφθορά στους αξιωματούχους που αναθέτουν δημόσιους διαγωνισμούς, ενώ το 63% πιστεύει πως το φαινόμενο αφορά τον χώρο έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Εκτεταμένη, σε ποσοστό 89%, θεωρούν οι Έλληνες τη διαφθορά στον χώρο της υγείας, ενώ το 59% βλέπει διαφθορά στις εποπτικές αρχές και το 56% στην αστυνομία και μόνο το 38% στον χώρο της δικαιοσύνης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα