ΑΘΗΝΑ
01:21
|
08.09.2024
Θέλουμε διακοπές που ευφραίνουν τις ψυχές μας. Λέμε όχι στην ταξική και τοξική σχετικοποίηση του “staycation“, τονίζει το ΜέΡΑ25.
ΜέΡΑ25
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι διακοπές είναι δικαίωμα για όλους και όχι προνόμιο για λίγους, μας θύμισε σήμερα με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 απορρίπτοντας την κυβερνητική προπαγάνδα και τα ρεπορτάζ φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ περί διακοπών στην πόλη και «staycation».

Αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος:

«Μην ψάχνεις πια αλλού, εδώ είναι το ταξίδι», αυτό είναι το καινούργιο σύνθημα του συστήματος για το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού δεν μπορεί να πάει διακοπές, δεν το σηκώνει η τσέπη του. Ξενοδοχεία και εστίαση πανάκριβα και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες …καρτέλ. Κι έρχονται να γλυκάνουν αυτή τη στέρηση με το νέο επινόημα σε άπταιστα αγγλικά για τον ντόπιο πληθυσμό: staycation από το stay και vacation, διακοπές στο σπίτι: «μείνε στο σπιτάκι σου, δες καμιά σειρά ακόμα, βάλε και κλιματισμό στο φουλ να εισπράττουν και οι ενεργειάρχες και τι άλλο θες; Εκεί που κάθεσαι είναι το ταξίδι, μου θες και διακοπές…».

Στη συνέχεια επισημαίνει πως η ιστορία της κατάκτησης του ελεύθερου πληρωμένου χρόνου διακοπών για τους εργαζόμενους, σημαδεύεται από δύο αιώνες κοινωνικών συγκρούσεων, αιματηρών απεργιών, επίπονων διαπραγματεύσεων και ρυθμίσεων γύρω από τη μείωση του εργάσιμου χρόνου και την κατοχύρωση αργιών και διακοπών για όλους και όλες.

Και η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 καταλήγει ως εξής:

Είμαστε μία κοινωνία που οι διακοπές έχουν καταστεί προνόμιο για λίγους εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια και ταυτόχρονα, είμαστε η κοινωνία με τον υψηλότερο δείκτη κατάθλιψης, στο 60% του πληθυσμού! Εν έτει 2024, στην Ελλάδα ζούμε για να δουλεύουμε, για να πληρώνουμε τα βασικά για τη διαβίωση, ρεύμα, στέγη, σούπερ-μάρκετ. Και τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο που μπορεί να έχουμε, να μη μπορούμε να ξεφύγουμε. Από τα “μπάνια του λαού” που έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου, πλέον μιλάμε για προνόμια, για staycation, και στα πλαίσια της “ανάπτυξης” με τον υπερτουρισμό, για το πως έχει σημασία ο λαός να μην ενοχλεί τους τουρίστες. Οι Έλληνες ζούμε σε μια ευλογημένη χώρα όπου όλη η υφήλιος ονειρεύεται να κάνει διακοπές. Εξαιρούνται οι Ελληνιδες και οι Έλληνες που η οικονομική πολιτική των κυβερνήσεών τους τους οδήγησε στην ανέχεια και στη στερηση των οικονομικών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων.

Όμως, οι διακοπές δεν είναι πολυτέλεια ή προνόμιο, δεν είναι μόνο για τους πλούσιους και τους τουρίστες — οι διακοπές είναι ανάγκη, είναι δικαίωμα, είναι κοινωνικό αγαθό, είναι για όλες και για όλους.

Έχουμε δικαίωμα, λοιπόν, στην αναψυχή, στην ξεκούραση, στην αποστασιοποίηση. Διεκδικούμε διεύρυνση του κοινωνικού τουρισμού, τόσο σε δικαιούχους όσο και σε κονδύλια. Ζητάμε να σπάσει το μονοπώλιο στις θαλάσσιες μεταφορές. Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε:

  •     Παλεύουμε για φθηνές μετακινήσεις και αξιοπρεπείς μισθούς.
  •     Θέλουμε καλό, ποιοτικό ελεύθερο χρόνο, θέλουμε διακοπές που ευφραίνουν τις ψυχές μας.
  •     Λέμε όχι στην ταξική και τοξική σχετικοποίηση του “staycation“.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα