ΑΘΗΝΑ
02:10
|
08.09.2024
Η υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι πιο σημαντική από οποιαδήποτε προσωπική φιλοδοξία, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξηγώντας την απόσυρσή του.
Απέρριψε τις προτροπές να παραιτηθεί πριν τη λήξη της θητείας του
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το πρώτο του διάγγελμα μετά την επιλογή του να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την επανεκλογή στο αξίωμα έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χθες Τετάρτη το βράδυ (ξημερώματα ώρα Ελλάδας).

Μιλώντας από το οβάλ γραφείο ο 81χρονος Δημοκρατικός επεσήμανε ότι η απόφασή του να δώσει τη σκυτάλη σε «νέες φωνές», όπως χαρακτηριστικά είπε εξαίροντας τα προσόντα της αντιπροέδρου του Κάμαλα Χάρις, σχετίζεται με την πρόθεσή του να ενώσει τους Δημοκρατικούς και να συμβάλει στην υπεράσπιση της δημοκρατίας.

Χωρίς να αναφερθεί σε καμία στιγμή της ομιλίας του στον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά φωτογραφίζοντάς τον όταν ανέφερε ότι το μέλλον της δημοκρατίας στις ΗΠΑ διακυβεύεται στις εκλογές του Νοεμβρίου, ο Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε το διάγγελμά του τονίζοντας ότι σέβεται το αξίωμα του προέδρου αλλά περισσότερο από αυτό αγαπά τις ΗΠΑ.

«Ήταν τιμή μου να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας. Αλλά η υπεράσπιση της δημοκρατίας, που διακυβεύεται, νομίζω ότι είναι πιο σημαντική από οποιονδήποτε τίτλο», ανέφερε τονίζοντας ότι ΗΠΑ βρίσκονται σε «σημείο καμπής», και οι επόμενοι μήνες «θα καθορίσουν τη μοίρα του έθνους και του κόσμου».

«Πρέπει να αποφασίσουμε. Πιστεύουμε ακόμα στην ειλικρίνεια, την ευπρέπεια, τον σεβασμό, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία; Αυτή τη στιγμή, μπορούμε να δούμε αυτούς με τους οποίους διαφωνούμε, όχι ως εχθρούς, αλλά ως ομοεθνείς Αμερικανούς. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό;» αναρωτήθηκε.

«Να περάσει η σκυτάλη σε νέες φωνές»

Τονίζοντας ότι παρότι η ηγεσία των ΗΠΑ στον κόσμο και το όραμά του για το μέλλον της χώρας «άξιζαν μια δεύτερη θητεία», εξήγησε πως η απόφασή του να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα σχετίζεται με την πρόθεσή του να ενώσει τους Δημοκρατικούς -από τους οποίους το προηγούμενο διάστημα δέχθηκε ισχυρά πυρά- προκειμένου να κερδίσουν τις εκλογές του Νοεμβρίου.

«Τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει τη διάσωση της δημοκρατίας μας. Αυτό περιλαμβάνει και τις προσωπικές φιλοδοξίες», είπε. «Το σπουδαίο για την Αμερική είναι ότι εδώ δεν κυβερνούν βασιλιάδες και δικτάτορες, αλλά ο λαός. Η ιστορία είναι στα χέρια σας. Η δύναμη είναι στα χέρια σας. Η ιδέα της Αμερικής βρίσκεται στα χέρια σας», πρόσθεσε.

Υποστήριξε δε ότι «υπάρχει χρόνος και χώρος για όσους έχουν πολύχρονη εμπειρία» αλλά ταυτόχρονα «υπάρχει χρόνος και χώρος για νέες, φρέσκες, νεότερες φωνές. Και αυτός ο χρόνος και ο τόπος είναι τώρα».

«Αποφάσισα ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να περάσω τη σκυτάλη σε μια νέα γενιά. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενώσουμε το έθνος μας», είπε.

Έπαινοι για την Κάμαλα Χάρις

Ο Τζο Μπάιντεν αφιέρωσε χρόνο από το εντεκάλεπτο διάγγελμά του προκειμένου για να ευχαριστήσει την Κάμαλα Χάρις, που προαλείφεται για επόμενος υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ.

«Έκανα την επιλογή μου», είπε σχετικά με την πρόθεσή του να υποστηρίξει την νυν αντιπρόεδρο. «Είναι έμπειρη. Είναι σκληρή. Είναι ικανή. Υπήρξε απίστευτος συνεργάτης για μένα και ηγέτης για τη χώρα μας», πρόσθεσε τονίζοντας ότι εναπόκειται στους Αμερικανούς να κάνουν την επιλογή τον Νοέμβριο.

Τέλος στον πόλεμο στη Γάζα

Σε μια προφανή αντίκρουση των εκκλήσεων των Ρεπουμπλικανών να παραιτηθεί από το αξίωμά του, ο Τζο Μπάιντεν έκανε σαφές ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία του «επικεντρωμένος στο να κάνει τη δουλειά του ως Πρόεδρος».

«Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσω να μειώνω το κόστος για τις σκληρά εργαζόμενες οικογένειες και να αναπτύσσω την οικονομία μας. Θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τις προσωπικές μας ελευθερίες και τα πολιτικά μας δικαιώματα – από το δικαίωμα ψήφου – μέχρι το δικαίωμα της επιλογής», είπε, περιγράφοντας ορισμένα θέματα γύρω από τα οποία αναμένεται να χτίσει και η Κάμαλα Χάρις την εκστρατεία της.

Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για τη μεταρρύθμιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τη συγκέντρωση υποστήριξης προς την Ουκρανία και τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

«Θα συνεχίσω να εργάζομαι για να τερματίσω τον πόλεμο στη Γάζα, για να φέρω στο σπίτι όλους τους ομήρους, να επικρατήσει ειρήνη και ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και να τερματίσω αυτόν τον πόλεμο», είπε.

Ο Μπάιντεν ολοκλήρωσε την ομιλία του περιγράφοντας τη θητεία του στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ ως «προνόμιο ζωής».

«Πουθενά στη γη δεν θα μπορούσε ένα παιδί με τραυλισμό, που ξεκίνησε σεμνά από το Σκράντον της Πενσυλβάνια μια μέρα να καθίσει πίσω από το Οβάλ Γραφείο ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα