Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο φέτος ο αριθμός των αλλοδαπών οι οποίοι ζουν μόνιμα στην Ιαπωνία.
Τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα αποκάλυψαν επίσης τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση στον αριθμό των αυτοχθόνων κατοίκων που έχει καταγραφεί ποτέ.
Με ποσοστό γεννητικότητας χρονίως χαμηλό, η Ιαπωνία έχει τον δεύτερο γηραιότερο πληθυσμό στον κόσμο, μετά το Μονακό.
Ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα έχει ανακοινώσει πολιτικές που ελπίζει πως θα φέρουν αύξηση των γεννήσεων, καθώς προειδοποιεί ότι η χώρα βρίσκεται πλέον «στο όριο» των δυνατοτήτων «να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως κοινωνία». Η κυβέρνησή του αναθεώρησε εξάλλου τις πολιτικές της χώρας ως προς τη μετανάστευση, ώστε να γίνει πιο ελκυστική η εγκατάσταση αλλοδαπών εργαζομένων στο αρχιπέλαγος.
Την 1η Ιανουαρίου, η Ιαπωνία μετρούσε 3,32 εκατ. ξένους μόνιμους κατοίκους. Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 11% σε ετήσια βάση κι αποτελεί ρεκόρ αφότου άρχισε να συγκεντρώνει δεδομένα το υπουργείο Εσωτερικών, το 2013.
Οι αλλοδαποί μόνιμοι κάτοικοι αποτελούν πλέον το 2,7% του πληθυσμού της Ιαπωνίας, που φθάνει συνολικά τους 124,9 εκατ. ανθρώπους.
The growing number of vacant homes in Japan have begun drawing the attention of foreigners, whose interest in buying and renovating them represents a possible step toward dealing with the problem.https://t.co/b9qCaUOyPs
— The Japan News (@The_Japan_News) July 25, 2024
Μέσα ενημέρωσης της χώρας αποδίδουν την αύξηση των ξένων στην άρση των αυστηρών περιορισμών που είχαν τεθεί σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που επέτρεψε την επιστροφή φοιτητών και ξένων εργαζομένων, συχνά στο πλαίσιο προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης.
Ο αριθμός των Ιαπώνων που ζουν μόνιμα στη χώρα μειώθηκε σε 121,6 εκατ. την 1η Ιανουαρίου, δείχνουν τα επίσημα δεδομένα, με άλλα λόγια κατά 861.237 σε σύγκριση με το 2023.
Πρόκειται για τη 15η συναπτή μείωσή του σε ετήσια βάση – και τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.