ΑΘΗΝΑ
01:21
|
08.09.2024
Για να τελειώσει 60 χρόνια πληγής, η Αγγλία δεν χρειάζεται μόνο καλούς παίκτες αλλά και στιλ παιχνιδιού.
Ο Χάρι Κέιν, αρχηγός της εθνικής Αγγλίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ποδοσφαιρικό Euro 2024 τελείωσε. Η Ισπανία είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης για τέταρτη φορά. Η Αγγλία έχασε ξανά στον τελικό. Πολλοί οπαδοί της Αγγλίας βλέπουν την ήττα με 2-1 ως αποτυχία, αλλά δεν είναι ντροπή να χάνεις, οριακά, από την καλύτερη ομάδα της Ευρώπης (η Ισπανία κέρδισε και τα επτά παιχνίδια). Αλλά είναι μια τεράστια απογοήτευση. Συνεχίζεται η μακρά αναμονή για την ανδρική ομάδα της Αγγλίας να κερδίσει ένα μεγάλο τουρνουά. Το 2026, θα συμπληρωθούν 60 χρόνια από τότε που η Αγγλία κέρδισε το μοναδικό της Παγκόσμιο Κύπελλο.

Κάποιοι οπαδοί της Αγγλίας πήραν αυτό που επιθυμούσαν. Παραιτήθηκε ο προπονητής της Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Για αυτούς, η προσοχή του Σάουθγκεϊτ και η κακή του τακτική έχουν κοστίσει την επιτυχία στην Αγγλία. Αυτός ο δελεαστικός, αλλά απλοϊκός λόγος για τις ελλείψεις της Αγγλίας αγνοεί τα δεδομένα. Η Αγγλία δεν έπαιξε καλά κατά τη διάρκεια του τουρνουά, αλλά, όπως όλες οι καλές ομάδες, βρήκε τρόπους να κερδίσει. Οι αλλαγές του Σάουθγκεϊτ κατά τη διάρκεια των αγώνων έκαναν επίσης τη διαφορά. Ο Πάλμερ, ο Τόουνι και ο Γουότκινς άλλαξαν όλα τα παιχνίδια αφού μπήκαν ως αλλαγή.

Ο Σάουθγκεϊτ κατηγορείται ότι σπατάλησε το «ταλέντο» της Αγγλίας, αλλά άλλοι προπονητές της Αγγλίας είχαν καλούς παίκτες (συγκρίνετε τις ομάδες της Αγγλίας στο Euro 2004 και το 2024) και τα πήγαν χειρότερα. Με τον Σάουθγκεϊτ, η Αγγλία έπαιξε σε δύο τελικούς, έναν ημιτελικό και έναν προημιτελικό, καθιστώντας την πιο σταθερή διεθνή ομάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια. Υπάρχει μια νέα ανθεκτικότητα στην Αγγλία. Κερδίζει παιχνίδια που δεν θα είχε χάσει στο παρελθόν. Επίσης έχει ξορκίσει τον φόβο των πέναλτι. Η νίκη της Αγγλίας στα πέναλτι επί της Ελβετίας, στον προημιτελικό, ήταν αδίστακτη.

Η Αγγλία είναι μια καλή ομάδα, αλλά η Ισπανία είναι μια μεγάλη ομάδα, που περιέχει όχι μόνο πολύ καλούς παίκτες, αλλά και ένα στιλ παιχνιδιού που της επιτρέπει να ελέγχει παιχνίδια που κινδυνεύει να χάσει, όπως ο τελικός του Euro 2024 με την Αγγλία.

Η διαφορά μεταξύ των ομάδων αποκαλύφθηκε αφού η Αγγλία ισοφάρισε στο 73ο λεπτό. Η Ισπανία ήταν υπό πίεση και πάλευε με τον ρυθμό της Αγγλίας. Η Αγγλία κέρδισε ένα πλάγιο κοντά στην περιοχή του πέναλτι της Ισπανίας. Η Αγγλία είχε σκοράρει από παρόμοια θέση εναντίον της Σλοβακίας νωρίτερα στη διοργάνωση. Αλλά μετά από 30 δευτερόλεπτα αναποφασιστικότητας, ο Άγγλος Κάιλ Γουόκερ δεν έβαλε την μπάλα βαθιά στην περιοχή του πέναλτι της Ισπανίας, αλλά την έδιωξε πίσω στα 35 μέτρα. Τελικά η μπάλα βρέθηκε στον τερματοφύλακα Τζόρνταν Πίκφορντ, ο οποίος την κλώτσησε ψηλά στον ουρανό του Βερολίνου, παραδίδοντας την κατοχή πίσω στην Ισπανία. Η Αγγλία δεν άγγιξε ξανά την μπάλα στο ημίχρονο της Ισπανίας για 13 λεπτά και αυτό ήταν να ξαναρχίσει το παιχνίδι μετά το δεύτερο γκολ της Ισπανίας.

Σε προβλήματα, η Ισπανία επέστρεψε στο στιλ της. Κράτησε την μπάλα. Επιβράδυνε το παιχνίδι. Πιέζεται δυνατά. Πήρε τον έλεγχο και δημιούργησε χώρο για το νικητήριο γκολ της. Ένα στυλ Η Ισπανία έχει παίξει πολλές φορές στο παρελθόν και όχι μόνο οι άνδρες. Η γυναικεία ομάδα της Ισπανίας χρησιμοποίησε το ίδιο στυλ για να πνίξει τις «Λέαινες» της Αγγλίας και να κερδίσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών με 1-0, το 2023.

Αντίθετα, η Αγγλία δεν έχει αναγνωρίσιμο στιλ παιχνιδιού. Αυτό δεν οφείλεται στον Σάουθγκεϊτ. Είναι πολύ βαθύτερο πρόβλημα. Για να γίνει μια μεγάλη ομάδα, η Αγγλία πρέπει να αναπτύξει ένα στιλ -μια φιλοσοφία- παιχνιδιού που φέρνει το καλύτερο από τους παίκτες της. Ένα στιλ δεν είναι ένας άκαμπτος σχηματισμός. Η Ισπανία κέρδισε την Αγγλία μετακινώντας παίκτες σε διαφορετικές θέσεις, μπερδεύοντας την άμυνα της Αγγλίας. Οι νικήτριες ομάδες της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και τώρα της Ισπανίας, είχαν σπουδαίους παίκτες αλλά και ένα στυλ παιχνιδιού που προστατεύει τις αδυναμίες τους (η άμυνα της Ισπανίας δεν είναι εξαιρετική) και τους δίνει τη δυνατότητα να συνέλθουν από τις αναποδιές και να σκοράρουν καθυστερημένα γκολ.

Οι φίλαθλοι της Αγγλίας έχουν λόγους να είναι αισιόδοξοι. Η Αγγλία βγάζει καλούς παίκτες. Ο κορμός της ομάδας της Αγγλίας είναι νέος. Ο Πάλμερ και ο Σάκα είναι 22. Ο Μπέλινγκχαμ είναι 21. Άλλοι νεαροί παίκτες έρχονται. Η Αγγλία κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 21 ετών το 2023 νικώντας την Ισπανία (ποια άλλη;) με 1-0 στον τελικό. Αλλά η διαρκής επιτυχία απαιτεί ένα στιλ παιχνιδιού που να διαπερνά τα διάφορα επίπεδα των ομάδων ανδρών και γυναικών της Αγγλίας. Αυτό απαιτεί όχι μόνο καλούς παίκτες αλλά και καλούς προπονητές.Η ανάπτυξη καλών προπονητών είναι δύσκολη στην Αγγλία, όπου οι σύλλογοι προτιμούν να αγοράζουν διοικητική επιτυχία παρά να την καλλιεργούν, αλλά πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος.

Τρεις Άγγλοι προπονητές είναι υποψήφιοι για να διαδεχθούν τον Σάουθγκεϊτ, ο Έντι Χάου της Νιούκαστλ, ο Γκράχαμ Πότερ, ο οποίος είχε επιτυχία στην Μπράιτον αλλά δυσκολεύτηκε στην Τσέλσι και ο Λι Κάρσλεϊ, προπονητής της ομάδας κάτω των 21 ετών της Αγγλίας. Κανένας δεν έχει κερδίσει ένα σημαντικό τρόπαιο. Άλλα ονόματα περιλαμβάνουν τον Αργεντινό Μαουρίσιο Ποκετίνο και τον Γερμανό Θωμάς Τούχελ.

Για να αναπτύξουν ένα στιλ, οι μελλοντικοί προπονητές της Αγγλίας θα απαιτήσουν μια βαθιά κατανόηση της αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ και των τύπων παικτών που παράγουν οι αγγλικές ακαδημίες ποδοσφαίρου, προκειμένου να αξιοποιήσουν τα δυνατά της σημεία και να αντισταθμίσουν τις αδυναμίες της. Ο νέος προπονητής της Αγγλίας θα πρέπει επίσης να μιλήσει στη Σάρα Βιέγμαν προπονήτρια των γυναικείας ομάδας της Αγγλίας, η οποία κέρδισε το Euro 2021 και έφτασε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2023, σχετικά με τα δυνατά και αδύνατα σημεία των παικτών της Αγγλίας, όπως την ικανότητά τους να προσαρμοστούν σε διαφορετικά σχηματισμοί. ελέγχουν τους αγώνες τους, τη φυσική τους κατάσταση και τη νοοτροπία τους. Για παράδειγμα, γιατί οι ανδρικές και γυναικείες ομάδες της Αγγλίας όταν προηγούνται, δίνουν στους αντιπάλους τους την κατοχή της μπάλας και δημιουργούν προβλήματα στους εαυτούς τους;

Η ανάπτυξη ενός στιλ παιχνιδιού σε εθνικό επίπεδο δεν είναι εύκολη. Αν ήτανεύκολη, θα υπήρχαν περισσότερες μεγάλες ομάδες. Χρειάζεται επίσης χρόνο. Η Ισπανία χρειάστηκε 44 χρόνια από την κατάκτηση του πρώτου της τροπαίου, του Euro το 1964, για να κερδίσει το δεύτερο της, το Euro του 2008. Η πρώτη νίκη της Γαλλίας ήταν το Euro του 1984. Από τότε, η Γαλλία έχει κερδίσει κάθε διεθνή τρόπαιο τουλάχιστον μία φορά.

Η Αγγλία έχει καλές ομάδες. Το αγγλικό ποδόσφαιρο έχει πλέον γερές βάσεις. Για να έχει μεγάλες ομάδες που κερδίζουν τουρνουά, η Αγγλία πρέπει να κάνει το επόμενο, ίσως το πιο δύσκολο βήμα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

Τουρκία: Σεισμός 5 ρίχτερ στη νότια χώρα, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

ΔΕΘ-Χρυσοχοΐδης: Ανακοίνωσε Panic Button και για ανηλίκους

Έρευνα: Οι έφηβοι που ατμίζουν είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κακή ψυχική υγεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα