ΑΘΗΝΑ
01:07
|
08.09.2024
Μόνο τέσσερις επιζώντες εντοπίστηκαν μετά την ανατροπή του σκάφους, αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Πέρυσι 97.000 μετανάστες έφτασαν στην Υεμένη από το Κέρας της Αφρικής, αριθμός αυξημένος σε σχέση με τους 73.000 του 2022.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μόνο τέσσερις επιζώντες εντοπίστηκαν μετά την ανατροπή λέμβου που μετέφερε τουλάχιστον 45 πρόσφυγες και μετανάστες στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Αυτό υπογραμμίζει τα επικίνδυνα ταξίδια μεταξύ Υεμένης και Αφρικής», ανέφερε η υπηρεσία σε ανάρτησή της στο X, αναφερόμενη στο τραγικό ναυάγιο που συνέβη το βράδυ της Τετάρτης, στα ανοικτά των ακτών της επαρχίας Ταϊζ, λόγω ισχυρών ανέμων και υπερφόρτωσης του σκάφους, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά.

Οι πλωτές οδοί που συνδέουν την Υεμένη με το Κέρας της Αφρικής αποτελούν μια κοινή διαδρομή για πρόσφυγες και μετανάστες που ταξιδεύουν και προς τις δύο κατευθύνσεις. Στην περιοχή σημειώθηκε έξαρση από τους κατοίκους της Υεμένης που εγκατέλειπαν τη χώρα μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου το 2014, ρεύμα που μειώθηκε το 2022 όταν οι Χούθι και οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέληξαν σε συμφωνία εκεχειρίας.

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι από αυτούς που διαφεύγουν από τις συγκρούσεις στην Αφρική, ιδιαίτερα από τη Σομαλία και την Αιθιοπία, αναζητούν καταφύγιο στην Υεμένη ή έχουν προσπαθήσει να ταξιδέψουν μέσω της χώρας στις πιο ευημερούσες χώρες του Κόλπου. Η διαδρομή παραμένει μια από τις «πιο πολυσύχναστες και πιο επικίνδυνες» μεταναστευτικές διαδρομές στον κόσμο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM).

Πέρυσι 97.000 μετανάστες έφτασαν στην Υεμένη από το Κέρας της Αφρικής, αριθμός αυξημένος σε σχέση με τους 73.000 του 2022.

Το ταξίδι είναι συχνά θανατηφόρο. Από το 2014, ο IOM έχει καταγράψει 1.860 θανάτους και εξαφανίσεις μεταναστών κατά μήκος της διαδρομής.

Τον Ιούνιο, τουλάχιστον 49 άνθρωποι, ανάμεσά τους 6 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους και 140 κηρύχθηκαν αγνοούμενη μετά την ανατροπή σκάφους της επαρχίας Σαμπγουά της Υεμένης. Το σκάφος είχε αναχωρήσει από τη Σομαλία μεταφέροντας 115 Σομαλούς υπηκόους και 145 Αιθίοπες, σύμφωνα με τον ΔΟΜ. Μεταξύ των νεκρών ήταν έξι παιδιά.

Τουλάχιστον 62 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ίδια διαδρομή σε δύο ναυάγια ανοιχτά των ακτών του Τζιμπουτί τον Απρίλιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

Τουρκία: Σεισμός 5 ρίχτερ στη νότια χώρα, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

ΔΕΘ-Χρυσοχοΐδης: Ανακοίνωσε Panic Button και για ανηλίκους

Έρευνα: Οι έφηβοι που ατμίζουν είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κακή ψυχική υγεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα