ΑΘΗΝΑ
22:23
|
07.09.2024
Η Χάρις τόνισε ότι «το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του» και κατήγγειλε τη Χαμάς ως μια «βάναυση τρομοκρατική οργάνωση».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να μην παραμείνει «σιωπηλή» δεσμεύτηκε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, αναφορικά με την τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή που εξελίσσεται στη Λωρίδα της Γάζας για ένατο συνεχή μήνα, μετά την συνάντησή της με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά την συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη, η Χάρις δήλωσε ότι η δέσμευσή της για την ύπαρξη και την ασφάλεια του Ισραήλ παραμένει «ακλόνητη», λέγοντας όμως ότι «πάρα πολλοί» αθώοι πολίτες έχουν σκοτωθεί στη Γάζα.

«Αυτό που έχει συμβεί στη Γάζα τους τελευταίους εννέα μήνες είναι καταστροφικό. [Βλέπουμε] εικόνες νεκρών παιδιών και απελπισμένων, πεινασμένων ανθρώπων που προσπαθούν να βρουν καταφύγιο, πολλές φορές εκτοπισμένοι για δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη φορά», είπε η Χάρις.

«Δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε μπροστά σε αυτές τις τραγωδίες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνουμε αναίσθητοι στην οδύνη. Και δεν θα παραμείνω σιωπηλή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Χάρις, η οποία είναι η υποψήφια των Δημοκρατικών μετά την απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να μην επιδιώξει την επανεκλογή του, είπε ότι παρότρυνε τον Νετανιάχου να ταχθεί υπέρ της πρότασης για κατάπαυση του πυρός που κατέθεσαν οι ΗΠΑ.

«Είναι καιρός αυτός ο πόλεμος να τελειώσει με τρόπο που το Ισραήλ να είναι ασφαλές, όλοι οι όμηροι να απελευθερωθούν, η οδύνη των Παλαιστινίων στη Γάζα να σταματήσει, και ο παλαιστινιακός λαός να μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά του στην ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την αυτοδιάθεση», είπε η Χάρις.

Επανέλαβε, επίσης, την υποστήριξή της στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται, καταδίκασε τη Χαμάς ως μια «βάναυση τρομοκρατική οργάνωση» που ξεκίνησε τον πόλεμο και διέπραξε «φρικτές πράξεις σεξουαλικής βίας», ενώ ανέφερε και τα ονόματα πέντε Αμερικανών πολιτών που πιστεύεται ότι κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα, καθώς και τα ονόματα δύο άλλων των οποίων τα λείψανα πιστεύεται ότι βρίσκονται στον θύλακα.

«Έχω συναντηθεί με τις οικογένειες αυτών των Αμερικανών ομήρων πολλές φορές και τους τους τονίζω κάθε φορά ότι δεν είναι μόνοι. Και ο πρόεδρος Μπάιντεν κι εγώ εργαζόμαστε κάθε μέρα για να τους φέρουμε πίσω», δήλωσε.

Καταδικάζουν ακροδεξιοί

«Δεν θα υπάρξει εκεχειρία, κυρία υποψήφια», έγραψε στον λογαριασμό του στο Χ, ο εθνικιστής Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβίρ, απαντώντας στην προτροπή της Κάμαλα Χάρις για επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας με την Χαμάς.

Αλλά και ο  ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριτς – που είναι επίσης αρχηγός θρησκευτικού εθνικιστικού κόμματος- καταδίκασε τα σχόλια της de facto υποψήφιας των Δημοκρατικών, υποστηρίζοντας πως η Χάρις ζητά από το Ισραήλ να παραδοθεί στη Χαμάς.

Η Κάμαλα Χάρις αποκάλυψε σε όλο τον κόσμο αυτό που λέω εδώ και εβδομάδες, τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τη συμφωνία. [Θέλει] να παραδοθούμε στον [ηγέτη της Χαμάς] Σινουάρ, τερματίζοντας τον πόλεμο με τρόπο που επιτρέπει στη Χαμάς να ανακάμψει και εγκαταλείποντας τους περισσότερους ομήρους στην αιχμαλωσία της Χαμάς», υποστήριξε ο Ισραηλινός υπουργός.

«Δεν πρέπει να πέσουμε σε αυτή την παγίδα!», τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα