ΑΘΗΝΑ
01:12
|
21.09.2024
Έρευνα έδειξε ότι το 85,7% των Πολωνών τάσσονται υπέρ της χρήσης βίας και όπλων κατά μεταναστών στα σύνορα, στη περίπτωση που οι δεύτεροι γίνουν βίαιοι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γερουσία της Πολωνίας ενέκρινε το νομοσχέδιο της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τουσκ, που επιτρέπει στις υπηρεσίες ασφαλείας να πυροβολήσουν με πραγματικά πυρά εναντίον μεταναστών στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Το νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα από τους Πολωνούς βουλευτές με συντριπτική πλειοψηφία –401 υπέρ, 17 κατά– φαίνεται πως χαίρει δημόσιας υποστήριξης, ενώ παράλληλα εγείρει έντονες ανησυχίες, αναφορικά με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Γερουσία ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο για τη «βελτίωση των δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Πολωνίας, της Αστυνομίας και της Συνοριοφυλακής σε περίπτωση απειλής για την κρατική ασφάλεια». Υπέρ του νόμου τάχθηκαν 83 γερουσιαστές, μόνο τρεις ψήφισαν κατά, ενώ οι υπόλοιποι πέντε απείχαν. 

Ουσιαστικά, το νομοσχέδιο παρέχει στα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας μία «άδεια» να τραυματίσουν ή και να σκοτώνουν άτομα που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα, καθώς τους απαλλάσσει από οποιαδήποτε ευθύνη εάν χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Τόμας Σιεμόνιακ, δήλωσε ότι το νέο νομοσχέδιο θα στείλει «ένα σαφές μήνυμα υποστήριξης στους ένστολους που μάχονται την επιθετικότητα στα σύνορα».

Η Πολωνία αντιμετωπίζει από το 2021 αυτό που χαρακτηρίζει ως «υβριδικό πόλεμο» στα σύνορά της, όπου μεγάλοι αριθμοί μεταναστών προσπαθούν να περάσουν στην χώρα. Τόσο η Βαρσοβία όσο και η Ε.Ε. κατηγορούν τη Λευκορωσία και τη Ρωσία ότι ενορχηστρώνουν την κρίση, μεταφέροντας μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, κατηγορία που το Μινσκ και η Μόσχα αρνούνται.

Αφορμή για την κατάθεση του νομοσχεδίου υπήρξε ο τραγικός θάνατος ενός στρατιώτη 21 ετών στα σύνορα με την Λευκορωσία, ο οποίος, σύμφωνα με τον πολωνικό στρατό, δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι, από άτομο που βρισκόταν στην άλλη πλευρά του φράχτη.

Μάλιστα, η Βαρσοβία ζήτησε από το Μινσκ να εκδώσει στην Πολωνία το άτομο που οφείλεται για τον θάνατο του στρατιώτη, ώστε να δικαστεί από την πολωνική Δικαιοσύνη.

Η είδηση του θανάτου του νεαρού στρατιώτη προκάλεσε οργή και θλίψη στους πολίτες της χώρας, αλλά και το γεγονός ότι στρατιώτες που είχαν ρίξει προειδοποιητικές βολές κατά τα διάρκεια του επεισοδίου συνελήφθησαν, γεγονός που, λόγω των έντονων διαμαρτυριών, κόστισε τη θέση σε έναν εισαγγελέα.

Έρευνα της IBRiS για την εφημερίδα Rzeczpospolita, έδειξε ότι το 85,7% των Πολωνών τάσσονται υπέρ της χρήσης βίας και όπλων κατά μεταναστών στα σύνορα, στη περίπτωση που οι δεύτεροι γίνουν βίαιοι.

Από μεριά τους, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο θα παρεμποδίσει την ορθή καταγραφή των βίαιων περιστατικών κατά μεταναστών, τα οποία ούτως ή άλλως, είναι πολύ δύσκολο να καταγγελθούν ως έχει. Η πολωνική κυβέρνηση απορρίπτει τα επιχειρήματα των ακτιβιστών, με τον υπουργό Άμυνας, Βλαντισλάβ Κοσινιάκ-Καμισζ, να δηλώνει ότι οι μετανάστες δεν είναι πρόσφυγες που ζητούν άσυλο, αλλά «ορδές ληστών που… προσπαθούν να επιτεθούν ή επιτίθενται σε Πολωνούς στρατιώτες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στον ΧΥΤΑ Καρπάθου: Ήχησε το 112

Αίτημα για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε Ζακ Κωστόπουλου

Θεσσαλονίκη: Πανεπιστημιακός καθηγητής καταδικάστηκε για εκβιασμό ερευνητών

Ανησυχία επιστημόνων για τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» που λιώνει με γοργούς ρυθμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα