ΑΘΗΝΑ
01:35
|
08.09.2024
Εάν εκδοθούν εντάλματα από το ΔΠΔ της Χάγης, τότε Νετανιάχου και Γκάλαντ μπορεί να συλληφθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Νετανιάχου και Γκάλαντ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκαθάρισε σήμερα πως δεν θα αμφισβητήσει το δικαίωμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ εξαιτίας των εγκλημάτων πολέμου που διαπράττονται στη Γάζα εδώ και εννιά μήνες.

Η απόφαση ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ αίροντας ανάλογη προσπάθεια του προηγούμενου πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

 Τον περασμένο Μάιο, ο επικεφαλής (Βρετανός) εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), Καρίμ Χαν, ζήτησε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης κατά των Ισραηλινών αξιωματούχων Νετανιάχου και Γκάλαντ.

Ο υπουργός Άμυνας (από αριστερά) Γιοάβ Γκάλαντ και ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Ζήτησε επίσης ανάλογα εντάλματα σύλληψης κατά τριών ηγετικών στελεχών της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου κατά Ισραηλινών αμάχων στις επιθέσεις της 7ης Οκτώβρη στο Νότιο Ισραήλ.

Δικαστικά έγγραφα που αποκαλύφθηκαν τον Ιούνιο έδειξαν πως το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι από μέλος του ΔΠΔ, είχε υποβάλλει αίτημα προς το δικαστήριο να παράσχει γραπτώς παρατηρήσεις για το εάν «το ΔΠΔ μπορεί να ασκήσει δικαιοδοσία έναντι Ισραηλινών  σε περιπτώσεις όπου η Παλαιστίνη δεν μπορεί να ασκήσει ποινική δικαιοδοσία κατά Ισραηλινών αμάχων υπό τις συμφωνίες του Όσλο».

Η εξέλιξη προκάλεσε την ικανοποίηση της μουσουλμανικής κοινότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο και έντονη δυσαρέσκεια στην εβραϊκή.

Η βρετανική εβραϊκή οργάνωση Jewish Leadership Council με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης του Κιρ Στάρμερ λυπηρή που συνιστά οπισθοδρόμηση στην πολυετή βρετανική εξωτερική πολιτική.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα