ΑΘΗΝΑ
06:18
|
08.09.2024
Η πολύωρη αναμονή για τη μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να προκαλέσει άγχος στους καταναλωτές, σύμφωνα με ειδικούς.
Χρηματιστήριο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιβραδύνεται, αλλά όχι τόσο ώστε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

«Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) συνέχισε να επιβραδύνεται τον Ιούνιο του 2024, φέρνοντας τη Fed πιο κοντά στην πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε τροχιά προς τον στόχο του 2%», έγραψε σε σύντομο σημείωμά της η Ντάνα Πίτερσον, επικεφαλής οικονομολόγος του Conference Board.

«Είναι σημαντικό ότι το κόστος στέγασης, που συμβάλλει σημαντικά στον ετήσιο πληθωρισμό, συνεχίζει να επιβραδύνεται. Ωστόσο, οι βασικές τιμές των υπηρεσιών παραμένουν κολλώδεις και επιβραδύνουν την πρόοδο», πρόσθεσε η ίδια.

Ο προτιμώμενος ετήσιος δείκτης πληθωρισμού της Fed, ο βασικός δείκτης τιμών PCE, παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,6% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Ο βασικός δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε 0,2% τον Ιούνιο, κερδίζοντας ρυθμό από την αύξηση 0,1% σε μηνιαία βάση τον Μάιο.

Ο δείκτης τιμών PCE, ο οποίος περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 2,5% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, επιβραδύνοντας ελαφρώς από την ετήσια αύξηση 2,6% τον Μάιο. Ο δείκτης, σε μηνιαία βάση, αυξήθηκε κατά 0,1% τον Ιούνιο, αφού παρέμεινε αμετάβλητος τον Μάιο.

«Οι πραγματικές καταναλωτικές δαπάνες εξασθένησαν τον μήνα παρέχοντας βραδύτερη δυναμική ενόψει του τρίτου τριμήνου. Επιπλέον, οι καταναλωτές εστιάζουν τις δαπάνες των υπηρεσιών περισσότερο σε είδη πρώτης ανάγκης παρά σε επιθυμίες», δήλωσε η Πίτερσον.

Η αύξηση του προσωπικού εισοδήματος και των προσωπικών δαπανών των Αμερικανών επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι τελευταίες αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Ιούνιο, επιβραδύνοντας τη μηνιαία αύξηση 0,4% τον Μάιο.

Η Πίτερσον δήλωσε ότι η Fed «θα πρέπει να είναι ευχαριστημένη με πολλές από τις λεπτομέρειες» της έκθεσης, αλλά όχι αρκετά για να μειώσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.

«Οι καταναλωτικές δαπάνες επιβραδύνθηκαν στο τέλος του β’ τριμήνου, γεγονός που υποδηλώνει πιθανή ψύξη της εγχώριας ζήτησης το γ’ τρίμηνο, η οποία θα πρέπει να συμβάλει στη συγκράτηση του πληθωρισμού», πρόσθεσε.

H οικονομολόγος δήλωσε ότι η Fed πρέπει να βαθμονομήσει προσεκτικά τον χρόνο και την έκταση των μειώσεων των επιτοκίων.

«Το να περιμένουμε πολύ καιρό θα μπορούσε να πιέσει αδικαιολόγητα τους καταναλωτές, αλλά το να πάμε πολύ γρήγορα θα μπορούσε να προκαλέσει αναζωπύρωση του πληθωρισμού, βλάπτοντας επίσης τους καταναλωτές».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα