ΑΘΗΝΑ
03:35
|
20.09.2024
Οι προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός στη Μέση Ανατολή εμποδίζουν τους εμπόρους να τιμολογήσουν το ασφάλιστρο κινδύνου στις τιμές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε τροχιά τρίτης συνεχόμενης εβδομαδιαίας πτώσης για την εβδομάδα που λήγει στις 26 Ιουλίου, λόγω της υποτονικής ζήτησης στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, και των συνεχιζόμενων προσπαθειών κατάπαυσης του πυρός στη Μέση Ανατολή, οι οποίες έχουν αποτρέψει τους εμπόρους από το να ενσωματώσουν ένα ασφάλιστρο κινδύνου στις τιμές.

Το διεθνές αργό αναφοράς Brent διαπραγματευόταν στα 82,05 δολάρια ανά βαρέλι στις 14.20 τοπική ώρα την Παρασκευή, μειωμένο κατά περίπου 0,7% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος των 82,63 δολαρίων το βαρέλι την Παρασκευή της προηγούμενης εβδομάδας.

Το West Texas Intermediate (WTI), ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς, διαπραγματευόταν στα 77,99 δολάρια το βαρέλι την ίδια ώρα την Παρασκευή, σημειώνοντας πτώση περίπου 2,6% σε σχέση με τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, η οποία έκλεισε στα 80,13 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές πιέστηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας από τις ανησυχίες για τη ζήτηση στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Κίνας αυξήθηκε κατά 4,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, χαμηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα οποία ακολούθησαν στοιχεία που έδειξαν εξασθένιση των εισαγωγών πετρελαίου.

Παρόλο που η χώρα μείωσε απροσδόκητα το βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο πολιτικής και τα επιτόκια δανεισμού αναφοράς τη Δευτέρα για να δώσει ώθηση στην οικονομία, το κλίμα των επενδυτών γύρω από τις κινεζικές αγορές παρέμεινε αδύναμο.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τη ζήτηση πετρελαίου της χώρας τροφοδοτεί τους φόβους των παραγόντων της αγοράς ότι οι εισαγωγές και η δραστηριότητα διύλισης θα μπορούσαν επίσης να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

Ωστόσο, οι τιμές έλαβαν κάποια στήριξη την Τρίτη και την Τετάρτη μετά από στοιχεία που υποδεικνύουν μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API) ανέφερε μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου κατά 3,9 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου αργά την Τρίτη και η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) επιβεβαίωσε εβδομαδιαία μείωση κατά 3,7 εκατ. βαρέλια των αμερικανικών εμπορικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου την Τετάρτη.

Οι προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός στη Μέση Ανατολή, όπου βρίσκεται ένα σημαντικό μέρος των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, άσκησαν επίσης καθοδικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου, καθώς αμβλύνθηκαν οι ανησυχίες για την προσφορά.

Παρά τη συνολική πτωτική τάση, οι ενδείξεις για μεγαλύτερη ζήτηση πετρελαίου στις ΗΠΑ παρείχαν κάποια ανοδική δυναμική στις τιμές την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Τα στοιχεία από το Υπουργείο Εμπορίου έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε κατά 2,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της αγοράς για 2%.

Το τρέχον ΑΕΠ σε δολάρια αυξήθηκε κατά 5,2% σε ετήσιο ρυθμό, ή 360 δισ. δολάρια, το δεύτερο τρίμηνο και έφθασε τα 28,63 τρισ. δολάρια.

Τα στοιχεία προκάλεσαν επίσης αυξημένη αισιοδοξία για πιθανή μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο. Οι παράγοντες της αγοράς αναζήτησαν περαιτέρω ενδείξεις ότι η μείωση των επιτοκίων θα γίνει στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η μείωση των επιτοκίων πολιτικής σύντομα θα στήριζε την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, με αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα