ΑΘΗΝΑ
06:17
|
08.09.2024
Το υψηλό χρέος, ο κατακερματισμός, οι πολυπλοκότητες στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση εμποδίζουν τη μεγαλύτερη ευημερία.
ΔΝΤ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε την Παρασκευή πως ανησυχεί ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει τις πιο αδύναμες προοπτικές για μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη εδώ και δεκαετίες, η οποία είναι πάνω από 3%.

Η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι οι αλληλοεξαρτώμενες προκλήσεις, όπως το υψηλό χρέος, ο κατακερματισμός και η πολυπλοκότητα στην πλοήγηση στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, εμποδίζουν τη μεγαλύτερη ευημερία.

«Ένας κόσμος με χαμηλή ανάπτυξη είναι πιθανό να είναι ένας ακόμη πιο άνισος κόσμος», ανέφερε σε δήλωσή της κατά την ολοκλήρωση της τρίτης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G20 στη Βραζιλία.

«Ήρθα στην G20 με ένα απλό μήνυμα: η παγκόσμια οικονομία πρέπει να αποφύγει να κολλήσει σε χαμηλή ταχύτητα, κάτι που θα οδηγούσε σε έναν πιο άνισο και πιο ασταθή κόσμο», πρόσθεσε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ προέτρεψε να καταβληθούν προσπάθειες για την ενίσχυση των θεμελίων για ισχυρή ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω υγιών δημοσιονομικών και νομισματικών πολιτικών, ενός σταθερού και χωρίς αποκλεισμούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, προοδευτικής φορολόγησης και ενίσχυσης της στήριξης των ευάλωτων χωρών.

«Η νέα ανάλυση του ΔΝΤ δείχνει ότι οι περίοδοι στασιμότητας που διαρκούν τέσσερα χρόνια ή περισσότερο τείνουν να ωθούν την εισοδηματική ανισότητα εντός των χωρών κατά σχεδόν 20%», είπε.

«Αυτό αποτελεί ηθική και δεοντολογική ανησυχία. Είναι επίσης μια οικονομική ανησυχία – ένας άνισος κόσμος είναι ένας δυσαρεστημένος κόσμος που μπορεί να μην είναι σε θέση να προσαρμοστεί στους ασταμάτητους μετασχηματισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη», πρόσθεσε.

Παρόλο που ο πληθωρισμός μειώνεται σε πολλές χώρες, η Γκεοργκίεβα ενθάρρυνε τις κεντρικές τράπεζες να αντισταθούν στην πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής όταν οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν επίμονες. «Πρέπει επίσης να αποφύγουν να περιμένουν πολύ καιρό και να ρίχνουν άσκοπα κρύο νερό στην οικονομική δραστηριότητα», είπε.

Το ΔΝΤ αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα φθάσει το 3,2% το 2024 και το 3,3% το 2025.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα