ΑΘΗΝΑ
06:24
|
08.09.2024
200 επίλεκτοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν για να αποτρέψουν πιθανή βία.
Μεταφορά στρατευμάτων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας του Μεξικού ανέπτυξε 200 επίλεκτους στρατιώτες την Παρασκευή στη βορειοδυτική πολιτεία Σιναλόα για την ενίσχυση της ασφάλειας μετά τη σύλληψη του διαβόητου ηγέτη του καρτέλ Σιναλόα, Ισμαήλ Ζαμπάντα, στις ΗΠΑ.

Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι στρατιώτες αναπτύχθηκαν από το Σώμα Ειδικών Δυνάμεων του Μεξικού που είναι σχεδιασμένο να αντιμετωπίζει απειλές για την εθνική ασφάλεια, αντιτρομοκρατικά καθήκοντα και καθήκοντα διάσωσης ομήρων.

Η ανάπτυξη ακολουθεί τη σύλληψη του Ζαμπάντα και του γιου του πρώην συναδέλφου του, Χοακίν «Τσάπο» Γκούζμαν, στην αμερικανική πολιτεία του Τέξας.

Οι εγκληματικές ομάδες, ιδίως το καρτέλ Σιναλόα, έχουν απαντήσει στο παρελθόν με βία μετά τη σύλληψη επιφανών ηγετών τους, εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον του πληθυσμού.

Το καρτέλ Σιναλόα εξαπέλυσε επιθέσεις μετά τη σύλληψη του Οβίντιο Γκούζμαν, ενός ακόμη γιου του Τσάπο και ηγέτη του καρτέλ, που οδήγησε σε 15 θανάτους και στην απελευθέρωση του Οβίντιο, την οποία διέταξε ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ για να αποτραπεί περαιτέρω βία.

Τον Ιανουάριο του 2023, ο Οβίντιο συνελήφθη και πάλι και το καρτέλ απάντησε με πυροβολισμούς, εμπρησμούς αυτοκινήτων και οδοφράγματα, καθώς και με μάχες με τον στρατό και την αστυνομία, με αποτέλεσμα 35 νεκρούς.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο Οβίντιο εκδόθηκε στις ΗΠΑ, όπου παραμένει φυλακισμένος.

Ο Ζαμπάντα αντιμετωπίζει πολλαπλές ποινικές κατηγορίες που αφορούν το οργανωμένο έγκλημα, το ξέπλυμα χρήματος και τη διακίνηση ναρκωτικών.

Το καρτέλ Σιναλόα κατηγορείται από τις ΗΠΑ ότι είναι ο κύριος προμηθευτής της φαιντανύλης, η οποία σκοτώνει 100.000 Αμερικανούς ετησίως.

Ο Ζαμπάντα φέρεται να δήλωσε αθώος στις κατηγορίες σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ και θα έχει τη δεύτερη ακρόασή του στις 31 Ιουλίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα