ΑΘΗΝΑ
06:20
|
08.09.2024
Δύο εκ των αντιδραστήρων θα κατασκευαστούν από την ρωσική Rosatom.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουγγαρία σχεδιάζει να επιτρέψει την υπέρβαση του ορίου θερμοκρασίας για ένα τμήμα του Δούναβη που δέχεται νερό ψύξης από τον πυρηνικό σταθμό του Πατς για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού, ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή.

Οι τέσσερις αντιδραστήρες του εργοστασίου λειτουργούν χρησιμοποιώντας το νερό του Δούναβη για την ψύξη των λειτουργιών του. Επί του παρόντος, σύμφωνα με τον κανονισμό, ο ποταμός δεν μπορεί να λάβει νερό εάν η θερμοκρασία του υπερβαίνει τους 30 βαθμούς Κελσίου, οπότε ο φορέας εκμετάλλευσης πρέπει να μειώσει την παραγωγή και να περιμένει να κρυώσει ο ποταμός κάτω από το όριο.

«Λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι καιρικές συνθήκες ενδέχεται να οδηγούν όλο και περισσότερο στην επίτευξη του ορίου το καλοκαίρι, ιδίως σε χαμηλές στάθμες νερού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το προτεινόμενο σχέδιο του υπουργείου Ενέργειας θα διατηρούσε αυτό το όριο σε ισχύ, αλλά θα επέτρεπε στον φορέα εκμετάλλευσης να το υπερβαίνει κατά περίπτωση με την άδεια του υπουργού Ενέργειας, εάν αυτό είναι αναπόφευκτο για την ασφάλεια του εφοδιασμού.

«Ο περιορισμός της παραγωγής της Paks θα μπορούσε να θέσει σε άμεσο κίνδυνο την ομαλή τροφοδοσία των εγχώριων καταναλωτών σε μια σφιχτή αγορά ενέργειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Πέραν των περιβαλλοντικών εκτιμήσεων, μπορεί επομένως να δικαιολογείται η υπέρβαση της οριακής τιμής κατά περίπτωση, εάν αυτό είναι αναπόφευκτο για την ασφάλεια του εφοδιασμού».
Ο σταθμός Paks διαθέτει τέσσερις αντιδραστήρες VVER 440 ρωσικής κατασκευής με συνδυασμένη ισχύ περίπου 2.000 μεγαβάτ. Οι αντιδραστήρες τέθηκαν σε λειτουργία μεταξύ 1982 και 1987 και προβλέπεται να αποσυρθούν το 2032-2037.

Η Ουγγαρία σχεδιάζει να επεκτείνει το εργοστάσιο, με τη ρωσική Rosatom να κατασκευάζει δύο αντιδραστήρες VVER δυναμικότητας 1,2 γιγαβάτ ο καθένας, επιπλέον των τεσσάρων αντιδραστήρων που λειτουργούν σήμερα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τουρκία: Σεισμός 5 ρίχτερ στη νότια χώρα, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

Eπιστρέφει στη Γη το Starliner της Boeing μετά από παρατεταμένη αποστολή

Πτώση στις τιμές πετρελαίου-Αβεβαιότητες για μείωση επιτοκίων από την Fed

Τα πετρώματα της Σελήνης κρύβουν τα αρχαιότερα δείγματα ατμόσφαιρας της Γης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα