ΑΘΗΝΑ
09:31
|
22.11.2024
Ο Supratim Bhattacharjee απαθανατίζοντας το καταστροφικό πέρασμα ενός τροπικού κυκλώνα είναι ο νικητής των φετινών φωτογραφικών βραβείων Mangrove.
Του φωτογράφου Supratim Bhattacharjee
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Supratim Bhattacharjee είναι ο νικητής των φετινών φωτογραφικών βραβείων Mangrove με το τόσο εκφραστικό βλέμμα ενός νεαρού κοριτσιού μετά το πέρασμα ενός καταστροφικού κυκλώνα από το χωριό Frazerganj της Ινδίας.

Ο διαγωνισμός υπό την αιγίδα του Mangrove Action Project διοργανώθηκε για δέκατη χρονιά. Στόχος του είναι να αναδείξει τη σχέση της άγριας φύσης των μαγκρόβιων δασών και των παράκτιων κοινοτήτων τους αλλά και την ευαλωτότητα αυτού του μοναδικού οικοσυστήματος στον κόσμο. 

Η νικηφόρα φωτογραφία του Supratim Bhattacharjee με τίτλο «Sinking Sundarbans» απαθανατίζει τη νεαρή Παλάβι μπροστά από το σπίτι της και ένα τεϊοποτείο, τα οποία ισοπέδωσε ο κυκλώνας στο πέρασμά του.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Supratim Bhattacharjee🇮🇳 (@supratimart)

«Παρατήρησα τη σκληρότητα του προσώπου σε αντιδιαστολή με την ηρεμία της φύσης κατά τη διάρκεια μιας καταστροφής», είπε ο Supratim Bhattacharjee και πρόσθεσε, «τα παιδιά είναι αυτά που πάντα υποφέρουν περισσότερο».

Το χωριό Frazerganj στο τροπικό δάσος Σουντάρμπανς της Ινδίας βρέχεται από τον κόλπο της Βεγγάλης και είναι ένα από τα μεγαλύτερα μαγκρόβια δάση στον κόσμο.

Τα μαγκρόβια δάση ή οικοσυστήματα αποτελούνται από μικρά ξυλώδη δέντρα, ανθεκτικά στο αλάτι και απαντώνται στις αβαθείς παράκτιες περιοχές με τροπικά και υποτροπικά κλίματα. Στο ιδιόμορφο αυτό περιβάλλον ζει μια πλούσια πανίδα που σε μεγάλο βαθμό είναι αμφίβια (καβούρια, ψάρια, έντομα). Ο κύριος ρόλος του μαγκρόβιου δάσους είναι η παραγωγή απορριμμάτων φύλλων και αποσαθρωμένης οργανικής ύλης που μεταφέρεται στις πιθανές γειτονικές λιμνοθαλάσσιες ή κοραλλιογενείς περιοχές, ή σε αυτές που αποτελούνται από λιβάδια φύκης, με αποτέλεσμα αυτά να αποτελούν τροφή για τα ψάρια και πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους αυτών των περιοχών. Έχει αναγνωριστεί επίσης ότι τα μαγκρόβια δέντρα της παράκτιας ζώνης αυτών των περιοχών αποτελούν καθοριστικό ρυθμιστή για τα παλιρροϊκά κύματα τα οποία θα είχαν πολύ πιο ζημιογόνες επιπτώσεις ειδικά σε κάποιες περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στη στάθμη της θάλασσας.

Οι υπόλοιποι νικητές του φωτογραφικού διαγωνισμού ανά κατηγορία

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mangrove Photography Awards (@mangrovephotographyawards)


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Όχι Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων: «Η αρχή του τέλους ξεκίνησε»

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και σποραδικές καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας

Ακυρώθηκε, λόγω χιονοθύελλας, το 10% των πτήσεων στο Παρίσι

Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Λιόγκαρης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα