ΑΘΗΝΑ
19:35
|
15.11.2024
Η Ρέιτσελ Τρεγουίκ, πρώτη γυναίκα Επίσκοπος και μέλος της Βουλής των Λόρδων, ενόχλησε με τη δημόσια τοποθέτησή της για την κατάσταση στην Παλαιστίνη.
Η Επίσκοπος του Γκλόστερ, Ρέιτσελ Τρεγουίκ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Επίσκοπος του Γκλόστερ ενόχλησε και δυσαρέστησε πολλές εβραϊκές οργανώσεις κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς αποκάλεσε δημοσίως το Ισραήλ «κράτος απαρτχάιντ». Η Επίσκοπος, Ρέιτσελ Τρεγουίκ της Εκκλησίας της Αγγλίας, μέλος της Βουλής των Λόρδων, δήλωσε ότι τάσσεται στο πλευρό όσων «γενναία» συγκρίνουν τη σημερινή στάση της ισραηλινής ηγεσίας προς τον λαό της Παλαιστίνης με την καταπίεση που βίωσαν για χρόνια οι μαύροι πολίτες από το καθεστώς-απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής. Η Ρέιτσελ Τρεγουίκ, είναι η πρώτη γυναίκα Επίσκοπος στην Εκκλησία της Αγγλίας και το 1994 ασκούσε τα ιερατικά της καθήκοντά στη Νότια Αφρική, όταν το κόμμα του Νέλσον Μαντέλα απέσπασε τη νίκη στις πρώτες πολυφυλετικές δημοκρατικές εκλογές της χώρας. 

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Γουέλμπι, επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας, έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για «παράνομες» και «συστηματικές διακρίσεις» σε βάρος των Παλαιστινίων. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε από τη βρετανική εφημερίδα «The Telegraph» για τη δημόσια τοποθέτηση της Επισκόπου του Γκλόστερ απάντησε ότι το Ισραήλ δεν είναι «κράτος απαρτχάιντ».

Ο Τζόναθαν Τέρνερ, διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης «Βρετανοί Δικηγόροι για το Ισραήλ» σχολίασε σχετικά: «Διαβάζοντας το άρθρο της Επισκόπου και άλλα παρόμοια αυτό το διάστημα, αισθανόμαστε σαν τους Εβραίους στον Μεσαίωνα, που τους κατηγορούσαν πως δηλητηρίαζαν πηγάδια και δολοφονούσαν τα παιδιά των Χριστιανών για να φτιάξουν τα άζυμα του Πάσχα».

Η Επίσκοπος Ρέιτσελ Τρεγουίκ, είναι το πρώτο τόσο υψηλόβαθμο μέλος της Εκκλησίας της Αγγλίας που αποκαλεί το Ισραήλ ως κράτος απαρτχάιντ.

«Βάναυσος και καταστροφικός» ο πόλεμος στη Γάζα

Στην παρέμβασή της υπό τη μορφή άρθρου που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Επισκοπής του Γκλόστερ η Ρέιτσελ Τρεγουίκ ασκεί δριμεία κριτική στη Χαμάς για τις επιθέσεις και τις απαγωγές ομήρων της 7ης Οκτωβρίου και χαρακτηρίζει τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα «βάναυσο και καταστροφικό».

«Ακριβώς όπως με το Ολοκαύτωμα και η επίθεση του Οκτωβρίου από τη Χαμάς, θα αφήσει ένα σημάδι στο πρόσωπο της ανθρωπότητας με εκτεταμένες συνέπειες για πολλές επόμενες γενιές», είπε για τον πόλεμο η Επίσκοπος Ρέιτσελ Τρεγουίκ. «Στο παρελθόν ήμουν επιφυλακτική να χρησιμοποιήσω τον όρο απαρτχάιντ για να περιγράψω την κατάσταση στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ», πρόσθεσε και εξήγησε ότι η στάση της άλλαξε τον περασμένο μήνα μετά από την επίσκεψη στη Δυτική Όχθη. «Έχοντας πια δει από κοντά τη ζωή σήμερα στα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης, θα ήθελα να σταθώ δίπλα σε όσους, κυρίως χριστιανούς, χαρακτηρίζουν με τόλμη το Ισραήλ κράτος απαρτχάιντ», τόνισε η Επίσκοπος του Γκλόστερ.

Κατά την επίσκεψή της στη Δυτική Όχθη η Επίσκοπος Τρεγουίκ συναντήθηκε με την οικογένεια της 23χρονη Παλαιστίνιας αγγλικανής Λαγιάν Νασίρ, η οποία τελεί υπό ισραηλινή κράτηση χωρίς την απαγγελία κατηγοριών από τον περασμένο Απρίλιο.

«Παρόλο που η κατάσταση στην Παλαιστίνη έχει κάποιες διαφορές σε σύγκριση με τα χρόνια του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, οι ομοιότητες ισχυρές», είπε η 61χρονη Επίσκοπος και υπογράμμισε μιλώντας στη βρετανική «The Telegraph»:

Επιμένω σε αυτό που είπα. Θέλω να καταγγείλω τον τρόπο με τον οποίο η ισραηλινή κυβέρνηση και ο στρατός ενεργούν στη Δυτική Όχθη. Δεν είμαι κατά του Ισραήλ και δεν είμαι υπέρ της Παλαιστίνης. Νομίζω ότι υπερασπίζομαι τη δικαιοσύνη για όλους τους ανθρώπους.

Τις προάλλες συναντήθηκα με μερικές από τις οικογένειες εκείνων που σκοτώθηκαν ή που κρατούνται ακόμη όμηροι, και ήταν μια πραγματικά έντονη συναισθηματικά εμπειρία. Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντώ οικογένειες ομήρων και αυτό που έκανε η Χαμάς ήταν αποτρόπαιο και οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν. Υπάρχουν όμως πολλά επίπεδα σε αυτήν την τραυματική κατάσταση και αδικία. Πιστεύω ότι ο κόσμος δυσκολεύεται να διαχειριστεί όλη αυτή τη σύγκρουση, γιατί θέλει να πάρει τη θέση της μίας ή της άλλης πλευράς.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιο γρήγορα θα τελειώσει ο πόλεμος με τον Τραμπ, λέει τώρα ο Ζελένσκι…

Μυστική συνάντηση του Ίλον Μασκ με τον Ιρανό πρέσβη στη Νέα Υόρκη

Τι κοινό έχουν το Bitcoin και τα πέτρινα νομίσματα των νησιών Γιαπ;

Επικοινωνία Σολτς-Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα