Η Βενεζουέλα θα εκλέξει νέο πρόεδρο σήμερα, Κυριακή 28/7, ή θα επανεκλέξει τον Νικολάς Μαδούρο για να ηγηθεί της χώρας μετά από 11 χρόνια στην εξουσία.
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 6 π.μ. και θα κλείσουν στις 6 μ.μ. τοπική ώρα.
Ο Μαδούρο, ο οποίος διεκδικεί τρίτη θητεία, βρίσκεται πίσω από τον Εντμούντο Γκονζάλες Ουρούτια, καθώς δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο τελευταίος έχει προβάδισμα 40 μονάδων έναντι του προέδρου.
Ο 61χρονος πρόεδρος εξελέγη το 2013, μετά τον θάνατο του μέντορά του, Ούγκο Τσάβες, και κέρδισε ξανά το 2018 σε εκλογές, τις οποίες η αντιπολίτευση και οι δυτικές χώρες απέρριψαν ως εικονικές.
Αυτή τη φορά, λένε οι εμπειρογνώμονες, η αντιπολίτευση έχει μια πραγματική ευκαιρία να αναλάβει την προεδρία, ενώ ο Μαδούρο επιχειρεί να διατηρήσει στην εξουσία τον Τσαβισμό. Άλλωστε, σήμερα Κυριακή 28/7 είναι τα γενέθλια του πρώην Προέδρου Ούγκο Τσάβες.
Αρκετοί διαδηλωτές υπέρ της αντιπολίτευσης βγήκαν στους δρόμους σε πόλεις της Βενεζουέλας, κάτι που δεν είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν, για να δείξουν την υποστήριξή τους στον Γκονζάλες Ουρούτια, έναν 74χρονο συνταξιούχο διπλωμάτη που ήταν σχεδόν άγνωστος πριν από μήνες, αλλά τώρα εκπροσωπεί την αναγεννημένη αντιπολίτευση.
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έβαλαν τον Γκονζάλες Ουρούτια στο ψηφοδέλτιο μετά τον αποκλεισμό της αρχηγού του κόμματος Μαρία Κορίνα Μασάδο, η οποία κέρδισε τις προκριματικές εκλογές της αντιπολίτευσης πέρυσι, καθώς και της Κορίνα Γιόρις, η οποία ορίστηκε ως αντικαταστάτριά της.
Η αντιπολίτευση υποσχέθηκε να «συμφιλιώσει» τη χώρα και να επιστρέψει εκατομμύρια μετανάστες που έφυγαν από τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της Βενεζουέλας -σχεδόν 8 εκατομμύρια- σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Περίπου 2.000 συνεχίζουν να φεύγουν καθημερινά βάσει των επίσημων στατιστικών στοιχείων.
Η κυβέρνηση επικαλείται τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ το 2019 για τα προβλήματα της χώρας. Εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι αν και η κρίση είναι αποτέλεσμα κακής διαχείρισης από την κυβέρνηση, «οι διεθνείς κυρώσεις επιδείνωσαν την κατάσταση».
«Δίκαιες ελεύθερες εκλογές» ζητούν οι ΗΠΑ
Η Ουάσινγκτον έχει διατηρήσει τις συνομιλίες με το Καράκας, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει τον Μαδούρο για «την ανάγκη διεξαγωγής δίκαιων εκλογών με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων».
Οι ΗΠΑ θέλουν επίσης να αποφύγουν ένα πιθανό νέο μεταναστευτικό κύμα στο έδαφός τους, εάν επανεκλεγεί ο Μαδούρο, ένα βασικό ζήτημα στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία που θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο με τις προεδρικές εκλογές της.
Όταν ανακοινώθηκαν εκ νέου κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας τον Φεβρουάριο, ο Μαδούρο σταμάτησε τις πτήσεις των μεταναστών που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν επέμεινε στην αποκατάσταση των πτήσεων, διότι αποτελούσαν εργαλείο αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης.
Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής και της Χιλής, έχουν ενωθεί με τις ΗΠΑ απαιτώντας ελεύθερες εκλογές στη Βενεζουέλα.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα προέτρεψε επίσης τον Μαδούρο να σεβαστεί τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής, αφού ο Μαδούρο δήλωσε ότι μια νίκη του Γκονζάλες Ουρούτια θα μπορούσε να οδηγήσει σε «λουτρό αίματος» ή σε «αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο».
Συγκεκριμένα είχε δηλώσει:
Αν δεν θέλετε η Βενεζουέλα να πέσει σε λουτρό αίματος, σε έναν αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο, εξαιτίας των φασιστών, ας εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη επιτυχία, τη μεγαλύτερη νίκη στην εκλογική ιστορία του λαού μας.
Ο Λούλα δήλωσε ότι «φοβήθηκε» από τις δηλώσεις του Μαδούρο.
«Όταν χάνεις, πας σπίτι σου και ετοιμάζεσαι να κατέβεις σε άλλες εκλογές», δήλωσε ο Λούλα. «Ο Μαδούρο γνωρίζει ότι ο μόνος τρόπος για να επιστρέψει η Βενεζουέλα στην κανονικότητα είναι να υπάρξει μια εκλογική διαδικασία που θα γίνεται σεβαστή από όλους», πρόσθεσε, ενώ ανακοίνωσε ότι θα στείλει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Σέλσο Αμορίμ για να ενεργήσει ως παρατηρητής στις εκλογές.
Η Βενεζουέλα ανακάλεσε τον Μάιο πρόσκληση της Ε.Ε. να στείλει παρατηρητές για τις εκλογές.
Η αντιπολίτευση έχει προειδοποιήσει ότι η μη αναγνώριση μιας νίκης θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια βίαιη κατάσταση και δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να υπερασπιστεί τα αποτελέσματα.
Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. είναι απίθανο να αναγνωρίσουν μια εκλογή για την οποία υπάρχει υποψία νοθείας, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες κυρώσεις.
Εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι αν ενισχυθούν οι κυρώσεις, περισσότεροι άνθρωποι θα εγκαταλείψουν τη Βενεζουέλα κατά τη διάρκεια των έξι μηνών που θα μεσολαβήσουν μεταξύ των εκλογών και της ανάληψης της εξουσίας από τον εκλεγμένο πρόεδρο τον Ιανουάριο.
Σε περίπτωση που ο Μαδούρο εγκαταλείψει την εξουσία θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο διεξάγει έρευνα εναντίον του για κατηγορίες περί εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.