ΑΘΗΝΑ
03:20
|
19.09.2024
Το Ισραηλινό Κανάλι 14 αναφέρει ότι ο Νετανιάχου έχει πάρει το «οκέι» από τις ΗΠΑ για «μεγάλη επιχείρηση» εναντίον της Χεζμπολάχ.
Στον απόηχο της επίθεσης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν τουλάχιστον πέντε πόλεις και χωριά στο νότιο Λίβανο, αφού ισραηλινοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ για μια επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν στην οποία σκοτώθηκαν 12 άτομα, μετέδωσε την Κυριακή ο λιβανέζικος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Al-Manar.

Σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη «πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στις πόλεις Χιαμ και Κφάρκελα», καθώς και «στα περίχωρα των πόλεων Ααμπάσσιεγιε και Μπορτζ ελ Χμαλί» στην περιοχή της Τύρου του νότιου Λιβάνου. Επιπλέον, το Ισραήλ εκτόξευσε έναν πύραυλο στο χωριό Tayr Harfa, ανέφερε το Al-Manar.

Το χρονικό της επίθεσης

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν – 12 βάσει πρόσφατων πληροφοριών – και άλλοι 37 τραυματίστηκαν σε πυραυλική επίθεση στο βόρειο τμήμα των κατεχομένων υψωμάτων του Γκολάν, ανέφεραν οι ισραηλινές αρχές το Σάββατο.

Ενώ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ για την επίθεση, η λιβανέζικη οργάνωση αρνήθηκε την ευθύνη.

Η εθνική υπηρεσία ασθενοφόρων του Ισραήλ Magen David Adom ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 37 τραυματίστηκαν εξαιτίας του πυραύλου που έπεσε στην πόλη Ματζντάλ Σαμς στα βόρεια Υψίπεδα του Γκολάν.

Πρόσθεσε ότι 17 από τους τραυματίες βρίσκονται σε «σοβαρή» κατάσταση.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ισραηλινά ελικόπτερα και δυνάμεις του στρατού, σε συνεργασία με το Magen David Adom, εργάζονται για την απομάκρυνση των νεκρών και των τραυματιών από το Ματζντάλ Σαμς.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ένας πύραυλος και όχι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτοξεύθηκε στην πόλη.

Εν τω μεταξύ, το ισραηλινό κανάλι 12 μετέδωσε ότι ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου παρακολουθεί την επιχείρηση στην πόλη, ενώ μία ανώνυμη πηγή ενημέρωσε το Sky News Arabia ότι το «Ισραήλ σκοπεύει να απαντήσει σκληρά στην Χεζμπολάχ αλλά δεν έχει πρόθεση να πάει σε πόλεμο», παρ’ όλα αυτά το Ισραηλινό Κανάλι 14 αναφέρει ότι ο Νετανιάχου έχει πάρει το «οκέι» από τις ΗΠΑ για «μεγάλη επιχείρηση» εναντίον της Χεζμπολάχ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι έδωσε τις εντολές στον στρατό σχετικά με τον τρόπο «απάντησης» χωρίς να συμβουλευτεί τον Νετανιάχου, γεγονός που έχει προκαλέσει ευρεία εσωτερική διαμάχη μεταξύ των υπουργών, με πολλούς να χαρακτηρίζουν τις ενέργειές του «εκτός τάξης» και να ζητούν την παραίτησή του.

Μέχρι το 1967 τα Υψίπεδα του Γκολάν αποτελούσαν τμήμα της συριακής επαρχίας Κουνέιτρα, όπου κατοικούσαν κυρίως οι Δρούζοι της αραβικής εθνοθρησκευτικής ομάδας. Τα δύο τρίτα του στρατηγικού εδάφους κατακτήθηκαν από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου των Έξι Ημερών το 1967 και του τέταρτου αραβοϊσραηλινού πολέμου το 1973. Το Τελ Αβίβ ανακήρυξε μονομερώς την κυριαρχία επί της περιοχής το 1981, αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απορρίπτει τον ισχυρισμό, θεωρώντας ότι τα Υψώματα του Γκολάν είναι κατεχόμενο συριακό έδαφος.

Οι τοποθετήσεις του Άξονα της Αντίστασης

Από την άλλη, η Χεζμπολάχ αναφέρει σε ανακοίνωση της πως: «Η Ισλαμική Αντίσταση στο Λίβανο αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ορισμένων εχθρικών μέσων ενημέρωσης και διαφόρων πλατφορμών μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη στοχοποίηση του Ματζντάλ Σαμς».

Επιπλέον, ενημέρωσε τη UNIFIL ότι «οποιαδήποτε ισραηλινή προβοκάτσια θα αντιμετωπιστεί με σεισμική απάντηση, ακόμη και αν αυτό σημαίνει την ανάφλεξη ολοκληρωτικού πολέμου, καθώς η Χεζμπολάχ δεν έχει καμία πρόθεση να ανεχτεί τις ισραηλινές «ηλιθιότητες» και όλοι θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη σε περίπτωση τέτοιων ενεργειών».

Θέση πήρε και το Ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπου αναφέρει σε δήλωσή του πως:

Οποιαδήποτε επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος προς το Λίβανο θα αντιμετωπιστεί με αποφασιστική και ενωμένη απάντηση από ολόκληρο τον Άξονα της Αντίστασης και επαναλαμβάνουμε: Αποφασιστική και Ενωμένη – να είστε σίγουροι!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι θα δούμε στο Εθνικό Θέατρο τη νέα σεζόν

Αρνείται τις σχέσεις με το Ισραήλ η Σαουδική Αραβία

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο με το Λίβανο, μετά το νέο κύμα εκρήξεων

Σχέδιο για τον Μπάιντεν καταστρώνει ο Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα