ΑΘΗΝΑ
03:08
|
20.09.2024
Τρίτη συνεχόμενη θητεία, με 51,2%, για τον συνεχιστή της κληρονομιά τους Ούγκο Τσάβες.
Την ανησυχία του εξέφρασε στις πρώτες του δηλώσεις ο Άντονι Μπλίνκεν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πρόεδρος της Βενεζουέλας για μια τρίτη συνεχόμενη εξαετή θητεία, αναδείχτηκε στις χθεσινές εκλογές ο Νικολάς Μαδούρο.

Όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE), με καταμετρημένο το 80% των ψηφοδελτίων, ο Μαδούρο -συνεχιστής της κληρονομιάς του Ούγκο Τσάβες και υποψήφιος του Μεγάλου Πατριωτικού Πόλου Σιμόν Μπολιβάρ – είναι ο νικητής των εκλογών με 51,2% ( 5.150.092 ψήφους) σε μια ψηφοφορία που διεξήχθη σε ήρεμο κλίμα σε περισσότερα από 15.000 εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη λατινοαμερικανική χώρα.

Ο πρόεδρος της εκλογικής αρχής, Έλβις Αμορόζο, ανέφερε ότι το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές κυμάνθηκε στο 59% και περισσότεροι από 11 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες.

Ο δεύτερος υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους είναι ο ακροδεξιός Εντμούντο Γκονζάλες Ουρούτια, με 44,2% (4.445.978 ψήφους), τον οποίον οι δημοσκοπήσεις και τα δυτικά ΜΜΕ ήθελαν να προηγείται όλο το προηγούμενο διάστημα. Οι υπόλοιποι οκτώ υποψηφίους συγκεντρώνουν συνολικά 4,6%.

«Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να γίνει σεβαστή η βούληση του λαού της Βενεζουέλας», δήλωσε ο Εντμούντο Γκονζάλες Ουρούτια, αντιδρώντας στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Σε δηλώσεις του, λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Μαδούρο χαρακτήρισε την επανεκλογή του θρίαμβο της ειρήνης και της σταθερότητας διαβεβαιώνοντας για μία ακόμα φορά πως το εκλογικό σύστημα είναι διαφανές.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέπτεται αυτές τις ημέρες την Ιαπωνία, είπε ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί την καταμέτρηση των ψήφων «δίκαια και με διαφάνεια» και εξέφρασε την ανησυχία του για τη διακήρυξη της νίκης του Μαδούρο.

«Έχουμε σοβαρές ανησυχίες ότι τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν δεν αντικατοπτρίζουν τη βούληση ή τις ψήφους του λαού της Βενεζουέλας. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί αυτό πολύ στενά και θα απαντήσει ανάλογα», ανέφερε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα