ΑΘΗΝΑ
20:50
|
16.09.2024
Το κρούσμα εντοπίστηκε στη μία από τις δύο κτηνοτροφικές μονάδες του Ασπροπύργου που είχαν τεθεί σε καραντίνα τις τελευταίες ημέρες.
Πρόβατα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανησυχία για τον εντοπισμό θετικού κρούσματος πανώλης σε αμνοερίφια της Δυτικής Αττικής εξέφρασε απόψε μιλώντας στο ERTNews, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας.

Ο Κέλλας ανέφερε πως «έχουν θανατωθεί περίπου 9.000 με 10.000 αμνοερίφια για τον περιορισμό της νόσου.

«Εύχομαι και ελπίζω να σταματήσει εδώ, αλλά σήμερα έχουμε και νέο κρούσμα σε άλλη περιοχή το οποίο θα δηλωθεί αύριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση…Υπάρχουν αναφορές για νέο κρούσμα στη Δυτική Αττική, με την κατάσταση να παραμένει ανησυχητική» είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας

Πρόσθεσε εντούτοις πως ο έλεγχος πανώλης απαιτεί 30ήμερη παρακολούθηση μετά την καταγραφή του τελευταίου κρούσματος ώστε να εξασφαλιστεί πως μία περιοχή έχει απαλλαχθεί από τη νόσο. Εξήγησε έτσι πως «αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή είναι ο περιορισμός της επέκτασης της νόσου σε άλλες περιοχές και σε άλλα εκτροφεία. Αυτό είναι ο στόχος του υπουργείου και φυσικά, η εκρίζωση της νόσου».

Διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους, αποφεύγοντας να προσδιορίσει το ποσό και το χρόνο, αρκούμενος να χαρακτηρίσει την κτηνοτροφία «πυλώνα ανάπτυξης του κράτους».

Υπάρχουν ενδείξεις για εισαγωγές ζώων από τη Γερμανία, όπου έχουν καταγραφεί θετικά κρούσματα. «Έχουμε κάποιες ενδείξεις για εισαγωγή από Γερμανία, η οποία εμφάνισε και αυτή θετικά κρούσματα σε αμνοερίφια πανώλης μικρών μηρυκαστικών» τόνισε ο Υφυπουργός Αγροικής Ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι «οι εισαγωγές από την Τουρκία και τις Βαλκανικές χώρες απαγορεύονται επίσημα, αλλά υπάρχει ανησυχία για παράνομες εισαγωγές».

Πού εντοπίστηκε το κρούσμα στην Αττική

Στη μία από τις δύο κτηνοτροφικές μονάδες του Ασπροπύργου που είχαν τεθεί σε καραντίνα τις τελευταίες ημέρες, από το προσωπικό των Τοπικών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (ΤΚΕΝ) της Περιφέρειας, εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης των αιγοπροβάτων στο λεκανοπέδιο.

Οι εν λόγω μονάδες είχαν προμηθευτεί νομίμως ζώντα αμνοερίφια από τη Ρουμανία. Ωστόσο, μετά από ειδοποίηση των ιδιοκτητών της μίας μονάδας, για ύποπτα συμπτώματα στα ζώα τους, οι κτηνίατροι της Περιφέρειας προέβησαν σε αιμοληψίες, διαπιστώνοντας το πρώτο κρούσμα στην Αττική.

Η κατάσταση στη Θεσσαλία

Στο μέτωπο της Θεσσαλίας, όπου πρωτοεμφανίστηκαν τα κρούσματα πανώλης μικρών μυρηκαστικών, σήμερα ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας παρουσίασε τα στοιχεία των ελέγχων, αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της νόσου, σημειώνοντας πως συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων σε Λάρισα και Θεσσαλία.

Παράλληλα, τόνισε ότι «περίπου 230.000 ζώα έχουν ελεγχθεί, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία, για θανάτωση είναι 9.200 ζώα και μέχρις στιγμής έχουν θανατωθεί 7.000».

Ο κ. Κουρέτας εκτίμησε πως με τον τρόπο και την ταχύτητα που έχει λειτουργήσει όλος ο μηχανισμός, μέσα στην εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση και στη συνέχεια θα γίνουν επανέλεγχοι.

Τι είναι ο ιός της πανώλης των ζώων

Ο ιός της πανώλης των ζώων (PPR) είναι ένας RNA ιός που προσβάλλει κυρίως αίγες, πρόβατα και άγρια μικρά μηρυκαστικά. Ανήκει στην οικογένεια Paramyxoviridae και το γένος Morbillivirus. Η νόσος που προκαλεί είναι επίσης γνωστή και ως «πανούκλα των αιγών» ή «σύνδρομο στοματίτιδας – πνευμονοεντερίτιδας».

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, κατάπτωση, υπνηλία, δύσπνοια, βήχα, διάρροιες, αλλοιώσεις στο στόμα και αιφνίδιους μαζικούς θανάτους.

Η ασθένεια είναι υψηλής μεταδοτικότητας.

Η μετάδοση γίνεται με στενή επαφή των υγειών με τα ασθενή ζώα: επαφή με εκκρίσεις όπως δάκρυα, σάλια, ούρα, κόπρανα ή με μολυσμένη τροφή, νερό, στρωμνή, μηχανήματα και μέσα μεταφοράς.

Η περίοδος επώασης καθορίζεται στις 21 ημέρες.

Η πανώλη των ζώων δεν έχει καμία σχέση με την πανώλη που πλήττει τους ανθρώπους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ευλογιά των πιθήκων: Έξι εμβολιαστικά κέντρα στην Ελλάδα

Υπόλογοι για οκτώ κακουργήματα οι κατηγορούμενοι για απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ

Κυκλώματα εικονικών συνταγογραφήσεων: Ξεπερνά τα 3,5 εκ. η ζημιά στον ΕΟΠΥΥ

Πρόστιμο 106 εκ. στην αλυσίδα φαρμακειών Walgreens για απάτη με συνταγές φαρμάκων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα