ΑΘΗΝΑ
20:48
|
16.09.2024
Εκτιμούν πως η ζημιά αγγίζει τα 3 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς σε αυτό το ποσό να περιλαμβάνεται η απώλεια εισοδήματος των κτηνοτρόφων.
ΚΚΕ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσαν σήμερα οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος με αφορμή τα κρούσματα πανώλης σε αιγοπρόβατα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλία και η Κόρινθος.

Ρωτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  1. Τι μέτρα θα πάρει για την πλήρη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς και της απώλειας εισοδήματος των Ελλήνων κτηνοτρόφων;
  2. Πώς τοποθετείται στην ανάγκη άμεσης πλήρους στελέχωσης των κρατικών κτηνιατρικών υπηρεσιών και εργαστηρίων;.

Επισημαίνουν ότι εξαιτίας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τα αγροτικά προϊόντα, τα ζώα, τα εμπορεύματα που προέρχονται από κράτη-μέλη, πέρα από οποιονδήποτε έλεγχο στη «χώρα προέλευσης», έχουν «ελεύθερη είσοδο» και δεν ελέγχονται περαιτέρω, ούτε περιορίζεται το διασυνοριακό τους πέρασμα «για να εξασφαλίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι
«αθρόες εισαγωγές και πρώτες ύλες από όπου τους συμφέρει καλύτερα».

Τονίζουν επίσης πως«τα δεκάδες πλέον κρούσματα που έχουν εμφανιστεί, κυρίως στη Θεσσαλία, πατούν στο έδαφος του τεράστιου πλήγματος στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο της περιοχής που προκάλεσε η κακοκαιρία ‘Ντάνιελ’» ενώ «πάνω από 100.000 αιγοπρόβατα πνίγηκαν, με συνέπεια η Θεσσαλία να μπει στο στόχαστρο των μεγαλοεισαγωγέων ζωεμπόρων που άρπαξαν την ευκαιρία να διευρύνουν την κερδοφορία τους».

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κ. Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και η ΕΕ με τους απαράδεκτους όρους του λεγόμενου ‘Ταμείου Αλληλεγγύης’ της, δεν εξασφάλισαν ούτε το αυτονόητο, δηλαδή την πλήρη και με κρατική ευθύνη κι έλεγχο αποκατάσταση του χαμένου κτηνοτροφικού κεφαλαίου. Αντίθετα, και σε αυτή την περίπτωση υπερίσχυσε η γνωστή επωδός της ‘ατομικής ευθύνης’, με τους κτηνοτρόφους να αναζητούν μόνοι και αβοήθητοι αιγοπρόβατα, με τα σημερινά τραγικά αποτελέσματα» αναφέρεται στην ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ εκτιμούν πως με τις εξελίξεις αυτές αποκαλύπτεται για πολλοστή φορά «η επιλεκτική γύμνια του ικανότατου για την ικανοποίηση των επιχειρηματικών συμφερόντων και για καταστολή κράτους, η πλήρης αδυναμία του να προλάβει τη μεταδοτική νόσο που πλέον καταστρέφει το κτηνοτροφικό κεφάλαιο της χώρας, με αναγκαστική θανάτωση σχεδόν 10.000 αιγοπροβάτων σε Τρίκαλα και Λάρισα μέχρι στιγμής. Ήδη πρόκειται για ζημιά που αγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ, αφού κάθε ζώο κοστίζει περίπου 300 ευρώ, χωρίς σε αυτό το ποσό να περιλαμβάνεται η απώλεια εισοδήματος των κτηνοτρόφων».

Στηλιτεύουν τους ανεπαρκείς κρατικούς ελέγχους και μετά την επιβεβαίωση των κρουσμάτων της πανώλης, εξηγώντας πως οφείλονται στην υποστελέχωση της  Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και στην εκχώρηση των αρμοδιοτήτων της σε ιδιώτες στη λογική  «κόστους-οφέλους της Ε.Ε.», σύμφωνα με την οποία «τα μέτρα πρόληψης κοστίζουν περισσότερο στις κυβερνήσεις από τις συνέπειες που τελικά τις επωμίζονται οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

‘Ενα είναι το Φεστιβάλ (της ΚΝΕ)

Κατηγορίες στον Ράιαν Γ. Ρουθ για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για κλιμάκωση του πολέμου στο Λίβανο

Δημοσκόπηση Alco: Μείωση ποσοστών ΝΔ, μικραίνει η ψαλίδα της δεύτερης θέσης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα