ΑΘΗΝΑ
11:56
|
22.11.2024
Το ποιος θα ήταν ο στόχος μιας επίθεσης της Χεζμπολάχ σε μια Δρούζικη κοινότητα, όπως αυτή της Μάτζνταλ Σαμς, παραμένει αδιευκρίνιστο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για λάθος στόχευση κάνουν λόγο ειδικοί, αναφορικά με την πτώση πυραύλου σε γήπεδο στα -ελεγχόμενα από το ΙσραήλΥψίπεδα του Γκολάν, όπου 12 παιδιά έχασαν τη ζωή τους στη δρούζικη πόλη Μάτζνταλ Σαμς.

Το Ισραήλ αμέσως κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ για «σκόπιμη στόχευση πολιτών», ενώ η οργάνωση αρνήθηκε εσπευσμένα κάθε ευθύνη για την επίθεση. Ειδικοί δήλωσαν στο Associated Press ότι τα στοιχεία δείχνουν πως ο πύραυλος προήλθε από τον Λίβανο. Ωστόσο, υποστηρίζουν ότι ο στόχος ενδέχεται να ήταν λάθος.

Καθώς το Ισραήλ υπόσχεται αντίποινα για τη μεγαλύτερη απώλεια αμάχων σε ισραηλινό έδαφος μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, διπλωμάτες προσπαθούν να αποτρέψουν την κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν γενικευμένο πόλεμο, μετά από μήνες αντιπαράθεσης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στα σύνορα.

Το χρονικό της επίθεσης

Η επίθεση άφησε έναν κρατήρα πλάτους περίπου 2 μέτρων, διαπερνώντας το τεχνητό γρασίδι του γηπέδου όπου έπαιζαν τα παιδιά. Κοντά υπήρχαν καμένα ποδήλατα και πατίνια, μερικά από τα οποία ήταν ηλεκτρικά με λιωμένες μπαταρίες. Οι τοίχοι μιας κοντινής τέντας και καταφυγίου είχαν σημάδια από θραύσματα. Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, αντιστράτηγος Χέρζι Χαλέβι, δήλωσε ότι χρησιμοποιήθηκε ένας ιρανικός πύραυλος Falaq με πολεμική κεφαλή 53 κιλών, ιδιοκτησία της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ δημοσίευσε εικόνες από τα θραύσματα του πυραύλου που βρέθηκαν στο σημείο, αλλά το ειδησεογραφικό πρακτορείο AP δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τη γνησιότητά τους. Η αεράμυνα του Ισραήλ, το Iron Dome, ανίχνευσε την εκτόξευση, αλλά δεν εκτόξευσε αναχαιτιστικό πύραυλο για να καταρρίψει τον εχθρικό. Ο στρατός δήλωσε ότι ο χρόνος πτήσης μπορεί να ήταν πολύ μικρός, καθώς η εκτόξευση έγινε από απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων από την πόλη.

Η απάντηση της Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε ότι ήταν υπεύθυνη για την επίθεση, κάτι που είναι σπάνιο για την οργάνωση, καθώς συνήθως αναλαμβάνει την ευθύνη για όλες τις επιθέσεις της. Οι αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν την επέκταση του πολέμου και πως θα σταματήσουν τις επιθέσεις μόλις επιτευχθεί εκεχειρία στη Γάζα.

Ποιος θα ήταν ο στόχος μιας επίθεσης της Χεζμπολάχ σε μια δρούζικη κοινότητα, όπως αυτή της Μάτζνταλ Σαμς, παραμένει αδιευκρίνιστο. Πολλοί Δρούζοι στα Υψίπεδα του Γκολάν βλέπουν τον εαυτό τους ως πολίτες της Συρίας, συμμάχου της Χεζμπολάχ. Μια επίθεση εναντίον τους θα μπορούσε να βλάψει την εικόνα της Χεζμπολάχ, ιδιαίτερα μεταξύ των Δρούζων στον Λίβανο, καθώς προσπαθεί να διατηρήσει την υποστήριξή τους στον πόλεμο.

Λίγο πριν από την ανακοίνωση της επίθεσης του περασμένου Σαββάτου, η Χεζμπολάχ είχε ισχυριστεί ότι πραγματοποίησε τουλάχιστον δύο επιθέσεις με κατευθυνόμενους πυραύλους Katyusha και τον μεγαλύτερο Falaq-1, εναντίον στρατιωτικής βάσης στο όρος Ερμών, περίπου 3 χιλιόμετρα βόρεια της Μάτζνταλ Σαμς.

Οι ειδικοί λένε ότι τα θραύσματα και το μοτίβο της ζημιάς ταιριάζει σε επίθεση από πύραυλο. Ωστόσο, χωρίς ανεξάρτητη επιβεβαίωση των αποδεικτικών στοιχείων, είναι αδύνατο να αποδοθούν ευθύνες. Σύμφωνα με τους ίδιους, είναι πιθανό η εκτόξευση να στόχευε στρατιωτικό σημείο και να έπεσε κατά λάθος στην πόλη.

Ο Ρίτσαρντ Βιρ, ερευνητής κρίσεων και όπλων με την οργάνωση Human Rights Watch, δήλωσε ότι τα στοιχεία από τον τόπο της πρόσκρουσης υποδεικνύουν τη χρήση πυραύλου τύπου Falaq. Ο πύραυλος, με πολεμική κεφαλή βάρους 53 κιλών, εκρήγνυται με ισχυρή δύναμη, προκαλώντας ακανόνιστο θρυμματισμό.

Ο Βιρ ανέφερε ότι η ζημιά δεν συμφωνεί με το σενάριο πρόσκρουσης αντιαεροπορικού πυραύλου που δυσλειτουργεί, καθώς οι συγκεκριμένοι πύραυλοι αφήνουν θραύσματα προς όλες τις κατευθύνσεις, κάτι που δεν παρατηρήθηκε. Το σχήμα του κρατήρα και η κατεύθυνση που έπεσε ένας φράχτης υποδεικνύουν ότι ο πύραυλος προήλθε από το βορρά, σύμφωνα με τον αναλυτή όπλων Κρίς Κομπ-Σμιθ.

Ωστόσο, χωρίς ανεξάρτητη επιβεβαίωση των υπολειμμάτων του πυραύλου, είναι αδύνατο να καθοριστεί ποιος φέρει την ευθύνη. Ο Βιρ υπέθεσε ότι ένας πύραυλος της Χεζμπολάχ που στόχευε στρατιωτική βάση στο όρος Ερμών μπορεί να είχε ξεπεράσει το στόχο του, καταλήγοντας στη Μάτζνταλ Σαμς. Ένα πλήθος λαθών θα μπορούσε να είχε συμβεί, όπως μηχανική βλάβη ή ανθρώπινο λάθος στην εκτίμηση της απόστασης.

«Τέτοιου είδους συμβάντα συμβαίνουν ακόμη και με τις πιο εκπαιδευμένες δυνάμεις», είπε ο Βιρ , υπογραμμίζοντας ότι, δεδομένου πως πρόκειται για μη κατευθυνόμενο πύραυλο, είναι πιθανό να ήταν λάθος.

Δημοσιογράφοι του AP έφτασαν στο σημείο τη Δευτέρα, όμως ο χώρος είχε καθαριστεί και δεν μπόρεσαν να ελέγξουν ανεξάρτητα τα στοιχεία.

Η στάση των Δρούζων

Μετά την κατηγορία του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ, πολλοί Δρούζοι ηγέτες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην προσπάθεια δημιουργίας διχασμού εντός της κοινότητας. Οι Δρούζοι, που είναι διασκορπισμένοι μεταξύ του Λιβάνου, της Συρίας και του Ισραήλ, αντέδρασαν έντονα στις δηλώσεις των ισραηλινών πολιτικών.

Ο Ναμπίχ Άμπου Σάλεχ, γιατρός από την πόλη, ανέφερε ότι δεν πιστεύει πως η Μάτζνταλ Σαμς ήταν ο στόχος. Ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις γύρω από την πόλη και πιθανότατα η επίθεση στόχευε αυτές.

Περίπου 300 κάτοικοι της Μάτζνταλ Σαμς διαμαρτυρήθηκαν κατά την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τη Δευτέρα, κατηγορώντας τον ότι εκμεταλλεύεται το αιματοκύλισμα για πολιτικά οφέλη. Μόνο το 20% των κατοίκων της Μάτζνταλ Σαμς, η οποία αποτελεί μέρος των Υψιπέδων του Γκολάν που προσαρτήθηκαν από το Ισραήλ το 1981, έχει δεχτεί την ισραηλινή υπηκοότητα, ενώ οι περισσότεροι εξακολουθούν να θεωρούν τους εαυτούς τους πολίτες της Συρίας.

«Σίγουρα δεν στόχευαν την Μάτζνταλ Σαμς. Υπάρχουν πολλές ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις γύρω από την πόλη. Πιθανόν ο πύραυλος να προοριζόταν για αυτές», είπε ο Ναμπίχ Αμπού Σαλέχ που έσπευσε στον τόπο της επίθεσης το Σάββατο.

Ο Αμπού Σαλέχ, με 25 χρόνια εμπειρίας ως νοσηλευτής, ανέφερε ότι τίποτα δεν τον είχε προετοιμάσει για τη σκηνή που αντίκρισε. Μερικά μέλη βρέθηκαν σε απόσταση 100 μέτρων από την έκρηξη. Ένας από τους ανιψιούς του σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε.

Ο στρατός ανέφερε ότι οι σειρήνες του Iron Dome ήχησαν στη Μάτζνταλ Σαμς 30 φορές κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Μερικούς μήνες πριν, ένας πύραυλος είχε πέσει κοντά στην πόλη, ανέφερε ο Αμπού Σαλέχ.

«Θάψαμε τα παιδιά μας. Δεν θέλουμε αντίποινα», είπε.

Έχουμε οικογένειες στον Λίβανο, στη Συρία, και έχουμε αδέρφια εδώ στο Ισραήλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το BDS Greece καλεί την Ελλάδα να μην αγοράσει το Iron Dome από το Ισραήλ

Στον Εισαγγελέα ο συλληφθείς για τη «γιάφκα» στο Παγκράτι

Εκδήλωση στο Αγρίνιο: Ο φασιστικός κίνδυνος και οι αναγκαίες αντιστάσεις

Παμ Μπόντι: Η νέα «εκλεκτή» του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά το «ναυάγιο» του Γκέιτς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα