ΑΘΗΝΑ
00:10
|
20.09.2024
«Είναι μια φασιστική ομάδα, μια βίαιη, φασιστική και εγκληματική αντεπανάσταση», τόνισε ο Νικολάς Μαδούρο.
Προοδευτικές οργανώσεις από όλον τον κόσμο καταγγέλλουν προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βίαιες διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας Καράκας, χθες Δευτέρα, μετά τις προεδρικές εκλογές στη χώρα, καθώς πλήθη προσπάθησαν να αποκλείσουν σημαντικούς δρόμους, συμπεριλαμβανομένου του δρόμου που οδηγεί στο διεθνές αεροδρόμιο Simón Bolívar, και επιτέθηκαν σε λεωφορεία, αστυνομικά αυτοκίνητα και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας.

Οι διαδηλώσεις φαίνεται να ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις της ηττημένης ακροδεξιάς αντιπολίτευσης που το βράδυ της Κυριακής αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη νίκη του Νικολάς Μαδούρο.

Σε απάντηση σε αυτά τα περιστατικά, διάφοροι αξιωματούχοι της Βενεζουέλας ζήτησαν επιστροφή στην ειρήνη και τερματισμό των βίαιων διαδηλώσεων. Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Χόρχε Ροντρίγκες, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το βράδυ της Δευτέρας, ότι η πρόταση της δεξιάς ήταν πάντα η πρόκληση βίας και η διατάραξη του κράτους δικαίου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση απέτρεψε πολλές απόπειρες επίθεσης σε ζωτικής σημασίας υποδομές την Κυριακή.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε τις πράξεις βίας. «Έχουμε γίνει μάρτυρες μιας σειράς πάνω από 100 βίαιων τρομοκρατικών επιθέσεων», τόνισε κατηγορώντας την Ακροδεξιά για την ενορχήστρωσή τους.

«Πίσω από αυτό το σχέδιο βρίσκονται οι γκρίνγκος. Ήταν πάντα εκεί. Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον κατασκευασμένο στις ΗΠΑ Γκουαϊδό. Χρησιμοποιώντας την εκλογική διαδικασία για να βλάψουν τη χώρα. Είναι μια φασιστική ομάδα, μια βίαιη, φασιστική και εγκληματική αντεπανάσταση», είπε.

Ο υποψήφιος της δεξιάς αντιπολίτευσης Εντμούντο Γκονζάλες και η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο παραχώρησαν επίσης συνέντευξη Τύπου υποστηρίζοντας ότι διαθέτουν στοιχεία, από μια εταιρία με έδρα το Νιου Τζέρσει, που επιβεβαιώνουν ότι στην πραγματικότητα κέρδισαν τις εκλογές με το 73% των ψήφων.

Σύμφωνα με μια αναφορά του δημοσιογράφου Μπεν Νόρτον, η εταιρεία που πραγματοποίησε ένα exit poll την Κυριακή «είναι στενά συνδεδεμένη με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και εργάζεται για τα μέσα κρατικής προπαγάνδας των ΗΠΑ που ιδρύθηκαν από τη CIA». Η φαινομενική πολιτική φύση της εταιρείας exit poll οδήγησε πολλούς να αμφισβητήσουν την ακρίβεια των δεδομένων, ειδικά δεδομένης της μεγάλης διαφοράς με τα επίσημα αποτελέσματα και άλλους κορυφαίους δημοσκόπους.

Προοδευτικές οργανώσεις και πλατφόρμες από όλο τον κόσμο έχουν καταγγείλει τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης, με πολλούς να ισχυρίζονται ότι οι διαδηλώσεις συντονίζονται και πιθανώς υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια δήλωση που κυκλοφόρησε από το Κόμμα για τον Σοσιαλισμό και την Απελευθέρωση αναφέρει: «Σχεδόν κάθε μεγάλο εταιρικό μέσο ενημέρωσης με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες κάλυψε την ιστορία βασισμένη στην ίδια βασική αφήγηση – ένα αποτέλεσμα που δεν θα μπορούσε να είναι αληθινό. Εάν αναφέρονται κάποια στοιχεία για να στηρίξουν τους ισχυρισμούς της Δεξιάς για νοθεία, πρόκειται για γελοία προεκλογικές έρευνες που διεξήχθησαν από εταιρείες δημοσκοπήσεων ευθυγραμμισμένες με την αντιπολίτευση που υποστήριξαν ότι ο Γκονζάλες είχε μεγαλύτερη υποστήριξη. Αυτό που βλέπουμε είναι ένα γνωστό μοτίβο στην εκστρατεία των ΗΠΑ για την ανατροπή της Μπολιβαριανής Επανάστασης και της διαδικασίας του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού που ξεκίνησε με την εκλογή του Ούγκο Τσάβες το 1998. Όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει ότι η δεξιά αντιπολίτευση έχει πιθανότητες να πετύχει την κάλπη, συμμετέχουν σε εκλογές. Όταν χάνουν, επιστρέφουν στη βία στους δρόμους και στις απόπειρες πραξικοπήματος».

Οι οργανώσεις με έδρα τις ΗΠΑ The People’s Forum και ο Συνασπισμός ANSWER, ανέφεραν σε δήλωσή τους: «Η δημοκρατία δέχεται επίθεση καθώς η ακροδεξιά κινητοποιεί βίαιες διαδηλώσεις για να προσπαθήσει να ανατρέψει τον Πρόεδρο Μαδούρο που κέρδισε τις εκλογές. Η ιστορία μάς δείχνει ότι αυτές οι απόπειρες πραξικοπήματος συχνά ενορχηστρώνονται απευθείας από την Ουάσιγκτον και από συμμάχους του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Σταθείτε στο πλευρό του λαού και υπέρ της δημοκρατίας! Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα!»

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι το διπλωματικό προσωπικό της χώρας στην Αργεντινή, τη Χιλή, την Κόστα Ρίκα, το Περού, τον Παναμά, τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Ουρουγουάη θα αποσυρθεί ως απάντηση στις προσπάθειες των κυβερνήσεων αυτών των χωρών να επιτεθούν και να υπονομεύσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το υπουργείο δήλωσε: «Η Βενεζουέλα εκφράζει την σθεναρή της απόρριψη στις παρεμβατικές ενέργειες και διακηρύξεις μιας ομάδας δεξιών κυβερνήσεων, υποταγμένων στην Ουάσιγκτον και δεσμευμένων ανοιχτά με τις πιο άθλιες ιδεολογικές θέσεις του διεθνούς φασισμού, που επιχειρούν να αναθεωρήσουν την αποτυχημένη και ηττημένη Ομάδα της Λίμα και να αγνοήσουν τα εκλογικά αποτελέσματα των Προεδρικών Εκλογών που διενεργήθηκαν αυτήν την Κυριακή 28 Ιουλίου 2024».

Από την πλευρά τους, τα κινήματα και οι οργανώσεις των Chavista κάλεσαν τον κόσμο να κινητοποιηθεί στο κέντρο του Καράκας για να υπερασπιστεί την ψήφο του και την ειρήνη στη Βενεζουέλα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα