ΑΘΗΝΑ
03:32
|
20.09.2024
Η ισχυρή βροχόπτωση εμποδίζει τις προσπάθειες διάσωσης μετά από κατολισθήσεις που έπληξαν λοφώδη συνοικία ενώ οι κάτοικοι κοιμόντουσαν.
Περισσότεροι από 250 άνθρωποι εκτιμάται ότι παραμένουν εγκλωβισμένοι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με εκατοντάδες να παραμένουν παγιδευμένοι, μετά από μια σειρά από κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από την αδιάκοπη βροχή που έπληξε μια λοφώδη περιοχή της νότιας πολιτείας Κεράλα στην Ινδία, ανακοίνωσαν οι Αρχές.

Οι κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο Μεπάντι, στην περιοχή Γουαϊγιανάντ, περίπου στις 2 το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα), αποκόπτοντας τουλάχιστον τέσσερα χωριά με τις επιχειρήσεις διάσωσης να εμποδίζονται από τη συνεχιζόμενη δυνατή βροχόπτωση.

Πέρα από τους νεκρούς, τουλάχιστον 70 ακόμα άτομα έχουν τραυματιστεί και νοσηλεύονται σε περιφερειακά νοσοκομεία, δήλωσε η υπουργός Υγείας της Κεράλα, στο πρακτορείο ειδήσεων Press Trust of India.

Περισσότεροι από 200 στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην περιοχή και δύο ελικόπτερα της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας κινητοποιήθηκαν για την προσπάθεια διάσωσης, με αστυνομικά drones και μια ομάδα σκύλων επίσης να επιχειρούν στην περιοχή.

«Εκατοντάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι παραμένουν παγιδευμένοι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ινδικός Στρατός. Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε ότι έχει σταλεί μια ιατρική ομάδα καθώς γίνονται προσπάθειες για τη διάσωση περίπου 250 ατόμων που πιθανότατα έχουν εγκλωβιστεί.

Τοπικές εφημερίδες αναφέρουν ότι πολλά σπίτια, οχήματα και καταστήματα βυθίστηκαν στη λάσπη και το νερό, ενώ γέφυρες κατέρρευσαν και πολλές περιοχές παραμένουν αποκομμένες.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή. Η κυβέρνηση κινητοποιεί όλες τις υπηρεσίες διάσωσης», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο πολιτειακός υπουργός Δασών.

Γράφοντας στο X, ο Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε «αναστατωμένος» από τα γεγονότα στην Κεράλα και ανέφερε ότι μίλησε με τον Πρωθυπουργό της Πολιτείας διαβεβαιώνοντάς τον ότι η κυβέρνηση θα προσφέρει «κάθε δυνατή βοήθεια».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ραχούλ Γκάντι, ο οποίος στο παρελθόν εκπροσώπησε την εκλογική περιφέρεια στην οποία συνέβη η καταστροφή, εξέφρασε τη «βαθιά αγωνία του» από τα νέα για τις κατολισθήσεις και τόνισε ότι ελπίζει πως οι παγιδευμένοι θα διασωθούν σύντομα.

Την ίδια ώρα, η μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδίας προβλέπει περισσότερες βροχές τις επόμενες ώρες.

Οι βροχές των μουσώνων σε όλη την περιοχή από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο προσφέρουν ανάπαυλα από τη ζέστη του καλοκαιριού και είναι ζωτικής σημασίας για την αναπλήρωση των αποθεμάτων νερού. Είναι ζωτικής σημασίας για τη γεωργία και ως εκ τούτου τα προς το ζην εκατομμυρίων αγροτών και την επισιτιστική ασφάλεια για σχεδόν δύο δισεκατομμύρια κατοίκους της Νότιας Ασίας.

Παράλληλα όμως, φέρνουν και καταστροφές με τη μορφή κατολισθήσεων και πλημμυρών, φαινόμενα που έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι ειδικοί λένε ότι η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει το πρόβλημα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Βρήκαν πτώμα γυναίκας σε παραλία της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα