ΑΘΗΝΑ
21:25
|
16.09.2024
Αραβικά ΜΜΕ αμφισβητούν τον ισχυρισμό των Ισραηλινών πως σκότωσαν διοικητή της Χεζμπολάχ που καταζητούσαν και οι ΗΠΑ.
Επίθεση Ισραήλ στη Βηρυτό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που σημειώθηκε απόψε στις 7.40 μ.μ. (ώρα Βηρυτού και Αθήνας) με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ στη νότια συνοικία της Βηρυτού, Haret Hreik, φέρνει ακόμη πιο κοντά το ενδεχόμενο ευρύτερης σύγκρουσης μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ αλλά και γενικότερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Από την ισχυρή έκρηξη στη Βηρυτό καταστράφηκαν οι δύο όροφοι του κτιρίου που βομβαρδίστηκε δίχως να επιβεβαιωθεί ο ισχυρισμός των Ισραηλινών πως σκοτώθηκε ο στόχος της επίθεσης που ήταν ο διοικητής της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ, γνωστός αλλιώς και ως Χατζ Μοχσίν.

Αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα;

Η τύχη του στόχου της ισραηλινής επίθεσης παραμένει προς το παρόν αδιευκρίνιστη.

Το σαουδαραβικό δίκτυο Al Arabiya δεν επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό της ισραηλινής κυβέρνησης μεταδίδοντας πως η επίθεση απέτυχε, ενώ πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφεραν πως από την επίθεση στο κτίριο σκοτώθηκαν δύο άτομα, δίχως να γίνει άμεσα γνωστή η ταυτότητά τους.

Το (επίσης σαουδαραβικό) Al-Hadath μετέδωσε πως ο διοικητής της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ επιβίωσε της επίθεσης.

Το αραβικό δίκτυο Al Jazeera επικαλούμενο το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε λίγο μετά τις 9.00 μ.μ. πως από την ισραηλινή επίθεση σκοτώθηκε ένα άτομο (αδιευκρίνιστων στοιχείων) και τραυματίστηκε τουλάχιστον άλλο ένα.

Νωρίτερα η ίδια πηγή μετέδωσε ότι δύο όροφοι του κτιρίου al-Rabi, στο Haret Hreik κατέρρευσαν.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει το πλήγμα στη Βηρυτό

Ο στρατός αναφέρει, ότι η επίθεση είχε στόχο έναν διοικητή της Χεζμπολάχ που είναι υπεύθυνος για το θανατηφόρο χτύπημα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα Γκολάν το περασμένο Σάββατο που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 12 παιδιών και εφήβων στο χωριό Δρούζων Μαζντάλ Σαμς «και τη δολοφονία πολλών επιπλέον Ισραηλινών αμάχων».

https://www.timesofisrael.com/liveblog-july-30-2024/

Η Χεζμπολάχ διέψευσε ωστόσο από την πρώτη στιγμή τους ισραηλινούς ισχυρισμούς, ότι πραγματοποίησε την επίθεση σε γήπεδο ποδοσφαίρου, σκοτώνοντας 12 παιδιά.

Ο Σουκρ ονομάστηκε από τον ισραηλινό στρατό πριν από αρκετά χρόνια ως διοικητής του έργου πυραύλων ακριβείας της Χεζμπολάχ

Καταζητείται επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον ρόλο του στον βομβαρδισμό του 1983 σε στρατώνα Αμερικανών Πεζοναυτών στη Βηρυτό και τον είχαν επικηρύξει με 5.000.000 δολάρια.

Διαδήλωση στη Βηρυτό κατά του Ισραήλ

Περίπου μισή ώρα μετά την εκδήλωση της επίθεσης, χιλιάδες νεαροί Λιβανέζοι πλημμύρισαν τους δρόμους του κέντρου της Βηρυτού πραγματοποιώντας διαδήλωση κατά του Ισραήλ.

Οι διαδηλωτές φώναξαν «Εκδίκηση ενάντια στους Σιωνιστές» και συνθήματα υπέρ της Αντίστασης και της Χεζμπολάχ.

Λίγη ώρα μετά την αποψινή επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό,η Ειδική Συντονίστρια του ΟΗΕ στον Λίβανο, Τζανίν Χένις-Πλασάρτ, επιδίωξε τηλεφωνική επικοινωνία με Λιβανέζους και Ισραηλινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους προσπαθώντας να αποτρέψει τον πόλεμο ανάμεσα στις δύο χώρες ή μία σύγκρουση ανάλογη με εκείνη μεταξύ ισραηλινού στρατού και Χεζμπολάχ το καλοκαίρι του 2006.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μηνύματα του νέου Προέδρου του Ιράν υπέρ των γυναικών

‘Ενα είναι το Φεστιβάλ (της ΚΝΕ)

Έκρηξη σε χημική βιομηχανία και πετρελαιαγωγό στο Τέξας

Κατηγορίες στον Ράιαν Γ. Ρουθ για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα