ΑΘΗΝΑ
21:11
|
16.09.2024
Τουλάχιστον δύο γυναίκες και δύο παιδιά σκοτώθηκαν. Να καταδικάσει την ισραηλινή επίθεση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητά το Ιράν.
Το κτήριο που επλήγη στη νότια συνοικία της Βηρυτού, Haret Hreik
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι ο ανώτερος διοικητής της, Φουάντ Σουκρ, βρισκόταν πράγματι σε κτήριο στα νότια προάστια της Βηρυτού, όταν το Ισραήλ εξαπέλυσε την χθεσινή επίθεση, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερις πολίτες, δύο γυναίκες και δύο παιδιά.

Ωστόσο, η οργάνωση δεν επιβεβαίωσε τον θάνατο του διοικητή, όπως υποστηρίζει το Ισραήλ. Υπενθυμίζεται πως ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι «εξολόθρευσε» τον Σουκρ, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον «πιο υψηλόβαθμο διοικητή της Χεζμπολάχ», κατηγορώντας τον για την επίθεση στα- υπό ισραηλινή κατοχή -Υψίπεδα του Γκολάν, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 νεαρά άτομα.

Σημειώνεται ότι η Χεζμπολάχ αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στο περιστατικό, πράγμα σπάνιο για την οργάνωση, η οποία συνήθως αναλαμβάνει αμέσως τις επιθέσεις της.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, είπε ότι ο Σουκρ «έχει το αίμα πολλών Ισραηλινών στα χέρια του. Απόψε, δείξαμε ότι το αίμα του λαού μας έχει ένα τίμημα και ότι δεν υπάρχει μέρος απρόσιτο για τις δυνάμεις μας».

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, πηγή ασφαλείας από τρίτη χώρα της περιοχής ανέφερε ότι ο Σουκρ υπέκυψε στα τραύματά του. Τουλάχιστον δύο γυναίκες και δύο παιδιά σκοτώθηκαν από την επίθεση, ενώ τουλάχιστον άλλοι 74 τραυματίστηκαν.

Η σημερινή ανακοίνωση της Χεζμπολάχ ανέφερε ότι το Ισραήλ επιτέθηκε σε κατοικημένο κτήριο στα νότια προάστια της Βηρυτού, μια περιοχή όπου η οργάνωση έχει ισχυρή παρουσία, και ότι «αρκετοί πολίτες» σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν. Η Χεζμπολάχ πρόσθεσε ότι ο Σουκρ «βρισκόταν στο κτήριο εκείνη τη στιγμή», αλλά η οργάνωση ακόμα αναμένει τα οριστικά αποτελέσματα της έρευνας για τον εντοπισμό του.

Ο Σουκρ ήταν σύμβουλος του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, σύμφωνα με πηγές της Χεζμπολάχ και την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, σχετικά με τη δολοφονία του. Η απόπειρα δολοφονίας του Σουκρ, εφόσον ήταν επιτυχημένη, αποτελεί την πιο υψηλόβαθμη απώλεια διοικητή της Χεζμπολάχ σε σχεδόν δέκα μήνες ανταλλαγής πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της οργάνωσης, παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα.

Η επίθεση στη Βηρυτό σημειώθηκε λίγο πριν από τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στο Ιράν, τις πρώτες ώρες της Τετάρτης, γεγονός που έχει εντείνει τους φόβους για ευρύτερη περιφερειακή κλιμάκωση.

Ιράν: Να καταδικάσει την επίθεση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο πρέσβης και μόνιμος αντιπρόσωπος του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, Αμίρ Σαϊντ Ιραβανί, καταδίκασε με τη σειρά του την «επιθετική και δειλή τρομοκρατική επίθεση» του ισραηλινού καθεστώτος εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών, στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Σε πανομοιότυπες επιστολές προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Ιραβανί ζήτησε από το 15μελές συμβούλιο να καταδικάσει άμεσα και χωρίς αμφισημία τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος στον Λίβανο.

Ο Ιρανός αντιπρόσωπος δήλωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν απορρίπτει όλες τις κατηγορίες που απηύθυνε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, κατά του Λιβάνου στην «παραπλανητική και αβάσιμη» επιστολή του, με ημερομηνία 29 Ιουλίου 2024, που στάλθηκε στα Ηνωμένα Έθνη. Στην επιστολή, ο Κατς κατηγορούσε τον Λίβανο για την πολύνεκρη επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

‘Ενα είναι το Φεστιβάλ (της ΚΝΕ)

Έκρηξη σε χημική βιομηχανία και πετρελαιαγωγό στο Τέξας

Κατηγορίες στον Ράιαν Γ. Ρουθ για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Κακοκαιρία Boris: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Κεντρική Ευρώπη (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα