Ενδιαφέρον και πολύ διαφωτιστικό ενημερωτικό φυλλάδιο για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών δημοσιοποίησε σήμερα ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος προς τα μέλη του αλλά και τους κτηνοτρόφους.
Το υλικό συγκεντρώθηκε και κωδικοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και τη διευθύντρια ερευνών του ιδρύματος, Δρ. Σμαρώ Σωτηράκη. Μεταξύ άλλων δίνονται απαντήσεις σε θέματα που αφορούν τα συμπτώματα της νόσου, τον τρόπο μετάδοσης και εξάπλωσης της ασθένειας, τον τρόπο διάγνωσης κ.α.
Στο ενημερωτικό υλικό αναφέρεται πως η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών είναι μια ιογενής ασθένεια των προβάτων και των αιγών (ιός Peste de Petits Ruminants -PPRV), που είναι πιο σοβαρή στις αίγες και συχνά μολύνονται όλα τα ζώα της εκτροφής. Τονίζεται πως τα νεαρά ζώα είναι πολύ πιο ευαίσθητα από τα ενήλικα.
Επισημαίνεται πως οι χοίροι και τα βοοειδή μπορούν και αυτά να μολυνθούν από τον ιό, μολονότι δεν εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα και δεν μεταδίδουν την ασθένεια.
Αντίθετα, τα άγρια μηρυκαστικά (π.χ. ελάφια, αίγαγροι) μπορούν να εκκρίνουν τον ιό ο ρόλος τους όμως στην εξάπλωση της νόσου δεν έχει διευκρινιστεί.
Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας (90 έως 100%), ιδιαίτερα στις χώρες όπου εμφανίζεται για πρώτη φορά.
Προκαλεί μεγάλες οικονομικές απώλειες, καθώς το κοπάδι πρέπει να θανατωθεί αν μολυνθεί. Τα μολυσμένα πτώματα πρέπει να καταστραφούν και, όπως τα προϊόντα ακατέργαστου γάλακτος από μολυσμένα ζώα, δεν επιτρέπεται να διακινηθούν.
Εξηγείται επίσης πως η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.
Το Ινστιτούτο απευθυνόμενο στους κτηνοτρόφους τους συμβουλεύει τα ακόλουθα:
- Ελέγχω καθημερινά τα ζώα μου και αν παρατηρήσω ύποπτο σύμπτωμα σε κάποιο ζώο ειδοποιώ τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.
• Καθαρίζω και απολυμαίνω τακτικά τους χώρους εκτροφής μου.
• Τηρώ όλους τους κανόνες βιοασφάλειας (τροχολουτήρες, ποδολουτήρες).
• Καταπολέμηση των τρωκτικών
• Δεν δανείζομαι ζώα, εργαλεία, ή οχήματα από άλλες εκτροφές
• Δε φέρνω τα ζώα μου σε επαφή με ζώα άλλης εκτροφής
• Προσοχή στις αγοραπωλησίες ζώων
• Προσοχή στην αγορά ζωοτροφών (σανό, άχυρα)
• Προσοχή ! Ο ιός παραμένει στο γάλα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και αν δεν διακινείται το γάλα, πρέπει να το καταστρέφουμε με βρασμό για να μη μολύνει το περιβάλλον.
Νωρίτερα, σήμερα το απόγευμα, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Ν. Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε πως καταβάλλονται κάθε προσπάθεια για τον περιορισμό της νόσου και την διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των καταναλωτών.
📍 𝝥𝝖𝝢𝝮𝝠𝝜 𝝖𝝞𝝘𝝤𝝥𝝦𝝤𝝗𝝖𝝩𝝮𝝢 | 𝝚𝝞𝝡𝝖𝝨𝝩𝝚 𝝨𝝚 𝝚𝝩𝝤𝝞𝝡𝝤𝝩𝝜𝝩𝝖
— Nikos Hardalias (@nhardalias) July 31, 2024
Ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανώλη των αιγοπροβάτων.
Οι υγειονομικές μας υπηρεσίες είχαν προβεί στην εφαρμογή όλων… pic.twitter.com/N4B5Y88lHk