ΑΘΗΝΑ
04:30
|
20.09.2024
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως για τη δολοφονία Χανίγια μετά από αίτημα του Ιράν. Διάγγελμα Νετανιάχου με απειλές απέναντι σε οποιαδήποτε επίθεση.
Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεδριάζει εκτάκτως αργότερα απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η συνεδρίαση ορίστηκε για τις 16.00 ώρα Νέας Υόρκης (23.00 ώρα Ελλάδος) με αφορμή τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και του σωματοφύλακά του, σήμερα στις 2.00 π.μ. στην Τεχεράνη σε κτίριο που φιλοξενεί βετεράνους πολέμου.

Προηγήθηκε αίτημα του Ιράν και την υποστήριξη των πρεσβευτών της Κίνας, της Ρωσίας και της Αλγερίας.

Προηγουμένως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε χαρακτηρίσει τις δολοφονίες στελεχών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό και της Χαμάς στην Τεχεράνη «επικίνδυνη κλιμάκωση» σε μία στιγμή «κατά την οποία όλες οι προσπάθειες θα έπρεπε να οδηγούν σε εκεχειρία στη Γάζα και στην απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων».

Πώς δολοφονήθηκε ο Χανίγια

Ο Χαλίλ αλ Χάγια, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς ανακοίνωσε απόψε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη τα πρώτα συμπεράσματα των ερευνών γύρω από τη δολοφονία του ηγέτη της οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια.

Ο Χαλίλ αλ Χάγια

Όπως διευκρίνισε, ο Χανίγια δολοφονήθηκε σήμερα στις 2.00 π.μ. από πύραυλο «άμεσα» με αποτέλεσμα να καταστραφεί ο ίδιος, και το δωμάτιο στο οποίο βρισκόταν.

Ο Χαλίλ αλ Χάγια εξήγησε πως ο Λίβανος και το Ιράν δεν θα αφήσουν «αναπάντητη» αυτή τη δολοφονία. Ακολούθως κατηγόρησε το Ισραήλ πως προσπαθεί να σύρει στη φωτιά όλη την περιοχή επειδή απέτυχε στην επίτευξη των στόχων του.

«Οι Ισραηλινοί δεν  θέλουν μία συμφωνία αλλά να συνεχίσουν την επίθεση παρά τις αποτυχίες τους» τόνισε το ανώτερο στέλεχος της Χαμάς.

Νέες απειλές Νετανιάχου σε έκτακτο διάγγελμα

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 20.00 (ώρα Ισραήλ και Ελλάδος) ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προέβη σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα.

Ο Νετανιάχου κατά το αποψινό διάγγελμα

Μεταξύ άλλων τόνισε πως ο ισραηλινός λαός έχει μπροστά του «δύσκολες μέρες» γεμάτες «προκλήσεις» και πως το Ισραήλ θα επιβάλλει στους αντιπάλους του «το ακριβές βαρύ τίμημα για οιαδήποτε επίθεση».

«Από το χτύπημα στη Βηρυτό, οι απειλές ακούγονται από παντού…Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο και θα σταθούμε ενωμένοι και αποφασισμένοι κατά οιασδήποτε απειλής».

Μερικές ώρες μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι απαραίτητη, για να αποφευχθεί η επέκταση της σύγκρουσης στην υπόλοιπη περιοχή, ισχυριζόμενος πως οι ΗΠΑ δεν είχαν ενημερωθεί, ούτε ενεπλάκησαν στην δολοφονία αυτή με κάποιο τρόπο.

«Εργαζόμαστε από την πρώτη μέρα, όχι μόνο για να προσπαθήσουμε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στη Γάζα, αλλά και για να αποτρέψουμε την εξάπλωση της σύγκρουσης, είτε είναι ο Βορράς με τον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ, είτε είναι η Ερυθρά Θάλασσα με τους Χούθι, είτε είναι Ιράν, Συρία, Ιράκ», είπε ο Μπλίνκεν σε φόρουμ στη Σιγκαπούρη. «Το μεγάλο κλειδί για να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα συμβεί είναι η κατάπαυση του πυρός».

Το Κατάρ, ένας ζωτικός μεσολαβητής στις συνομιλίες εκεχειρίας που φιλοξενεί επίσης την πολιτική ηγεσία της Χαμάς που περιελάμβανε τον Ι. Χανίγια, αμφισβήτησε το μέλλον των διαπραγματεύσεων μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη από το Ισραήλ.

Ο Μπλίνκεν επικοινώνησε τηλεφωνικά στη συνέχεια και με τον Πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι τονίζοντας «τη σημασία της συνέχισης της εργασίας για την επίτευξη εκεχειρίας».

Λίβανος: Ο αριθμός των νεκρών αμάχων είναι 5

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε, ότι ο αριθμός των νεκρών από την ισραηλινή επίθεση χθες (30/7) στη νότια Βηρυτό αυξήθηκε σε πέντε άμαχους.

Η επίθεση είχε στόχο τον ανώτατο διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ, ο οποίος επέβλεπε τις στρατιωτικές δραστηριότητες της τρομοκρατικής ομάδας. Ωστόσο, η οργάνωση αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή πως ευθύνεται για το αιματοκύλισμα στο χωριό Μαζντάλ Σαμς Δρούζων του κατεχόμενου (από το Ισραήλ) Γκολάν, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 12 παιδιών και εφήβων. Η επίθεση αυτή αξιοποιήθηκε από το Ισραήλ που τη χρησιμοποίησε ως πρόφαση για να εξαπολύσει την επίθεση κατά του διοικητή της Χεζμπολάχ χτες το βράδυ, 30 Ιουλίου, στη Νότια Βηρυτό.

Η Χεζμπολάχ τόνισε, ότι ο Σουκρ βρισκόταν στο στοχευόμενο κτίριο, αλλά οι εργαζόμενοι στην πολιτική άμυνα εξακολουθούσαν να τον αναζητούν κάτω από τα ερείπια. Οι πέντε άμαχοι που φέρεται να σκοτώθηκαν είναι δύο παιδιά και τρεις γυναίκες. Πάνω από 70 άλλοι τραυματίστηκαν κατά την ίδια επίθεση.

Air France, Lufthansa και Transavia αναστέλλουν πτήσεις στη Βηρυτού

Η Air France και η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Transavia France αναφέρουν, ότι οι πτήσεις τους μεταξύ Παρισιού και Βηρυτού θα παραμείνουν σε αναστολή μέχρι το Σαββατοκύριακο λόγω της «κατάστασης» στον Λίβανο. Το ίδιο ανακοίνωσε χτες και η Aegean εξηγώντας πως το μέτρο έχει, επί του παρόντος ισχύ, ως αύριο, 1η Αυγούστου.

Και οι δύο γαλλικές αεροπορικές εταιρίες σταμάτησαν να εξυπηρετούν το δρομολόγιο τη Δευτέρα, μια ημέρα αφότου το Ισραήλ δεσμεύτηκε να αντεπιτεθεί μετά την εκτόξευση ρουκετών της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο. Οι πτήσεις αναστέλλονται ως το Σάββατο.

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανέστειλε τις πτήσεις της έως τις 5 Αυγούστου.

Χούθι: Το Ισραήλ να περιμένει αντίποινα

Το Ισραήλ θα πρέπει να περιμένει ένα «κύμα αντιποίνων» μετά τη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε αξιωματούχος των Χούθι.

«[Το Ισραήλ] έχει περάσει μεγάλες κόκκινες γραμμές εν μέσω μιας σκληρής μάχης και εν μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της αρχής Μέσων Ενημέρωσης των Χούθι, Νασρ αλ-Ντιν Άμερ.

Ο Ισμαήλ Χανίγια και ένας σωματοφύλακάς του δολοφονήθηκαν σήμερα στις 2.00 π.μ. στην Τεχεράνη, προκαλώντας φόβους για ευρύτερη κλιμάκωση σε μια περιοχή, που κλυδωνίζεται από τον αιματηρό πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και την επιδείνωση της σύγκρουσης στον Λίβανο.

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) επιβεβαίωσε τον θάνατο του Χανίγια, που συνέβη λίγες ώρες αφότου παρευρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας του νέου Προέδρου της χώρας, προχωρώντας άμεσα στη διενέργεια έρευνας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα