Η Μόσχα δεν βλέπει προς το παρόν πραγματικό ενδιαφέρον από την Ουάσιγκτον να συμμετάσχει σε διάλογο για τη στρατηγική σταθερότητα και τον έλεγχο των εξοπλισμών, ανέφερε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
«Όσον αφορά το άνοιγμα του δρόμου για τον διάλογο Ρωσίας-ΗΠΑ για τη στρατηγική σταθερότητα και τον έλεγχο των εξοπλισμών, είναι σημαντικό για την Ουάσιγκτον να εγκαταλείψει -όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη- την παράφορη πολιτική της να προσπαθεί να υπονομεύσει την εθνική μας ασφάλεια, να διατηρεί την αντιπαράθεση με τη Ρωσία και να επιβάλει «Στρατηγική ήττα» για τη χώρα μας, καθώς και να περιφρονεί προκλητικά τα συμφέροντα της Ρωσίας… Επιπλέον, οι όποιες πιθανές συζητήσεις για το θέμα πρέπει να είναι περιεκτικές, εστιάζοντας στην επίλυση βασικών ζητημάτων ασφαλείας, όπως η επιθετική επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή. Σε αυτό το σημείο, δεν βλέπουμε κανένα πραγματικό ενδιαφέρον από την Ουάσιγκτον να συμμετάσχει σε διάλογο ούτε κανένα λόγο να τον ξεκινήσει», επεσήμανε η κορυφαία Ρωσίδα διπλωμάτης.
Επισήμανε, επίσης, τις δηλώσεις της βοηθού Υπουργού Εξωτερικών για τον έλεγχο των όπλων, Μάλορι Στιούαρτ, η οποία σε δηλώσεις της ανέφερε ότι η Μόσχα συνέδεσε την επανέναρξη του διαλόγου για τον έλεγχο των όπλων με την ανάγκη οι Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν την υποστήριξή τους στο καθεστώς του Κιέβου
«Μια τέτοια ερμηνεία των θέσεων της Ρωσίας φαίνεται να είναι τουλάχιστον υπεραπλουστευμένη και μονόπλευρη. Δεν αφορά απλώς την Ουκρανία», σχολίασε η Ζαχάροβα. «Πρώτ’ απ’ όλα, η Στιούαρτ προσπάθησε να μεταθέσει την ευθύνη για την κατάρρευση του συστήματος ελέγχου των όπλων στη Ρωσία. Ωστόσο, όταν της υπενθύμισαν την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους και τη Συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς, άλλαξε αμέσως σκοπό, ισχυριζόμενη ότι τέτοιες κατηγορίες δεν θα οδηγούσαν πουθενά, οπότε καλύτερα να τις παραμερίσουν», τόνισε η Ζαχάροβα.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που αποχώρησαν από τη Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών και αρνήθηκαν να επικυρώσουν τη Συνθήκη για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών.
Επιπλέον, τόνισε, η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τον μετασοβιετικό χώρο για τους δικούς τους πολιτικούς και στρατιωτικούς σκοπούς σε βάρος των βασικών συμφερόντων ασφαλείας της Ρωσίας. «Και όταν αντιμετώπισαν αντίσταση, εξαπέλυσαν έναν υβριδικό πόλεμο, επιδιώκοντας να επιφέρουν «μια στρατηγική ήττα» στη χώρα μας στο πεδίο της μάχης», κατέληξε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, προειδοποιώντας ότι τέτοιες ενέργειες μπορεί να οδηγήσουν σε άμεση σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων.