ΑΘΗΝΑ
22:17
|
19.09.2024
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν εξέφρασε την επιθυμία για άμεσο διάλογο μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού ώστε να βρεθούν λύσεις σε προβλήματα.
Οι Πρόεδροι Συρίας Μπασάρ Άσαντ και Τουρκίας, Ρ.Τ. Ερντογάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, άφησε σήμερα ανοικτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί σε «τρίτη χώρα» μία συνάντηση κορυφής ανάμεσα στους Προέδρους Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Συρίας, Μπασάρ Άσαντ στο φόντο προσπαθειών για εξομάλυνση των διμερών σχέσεων που επιδεινώθηκαν μετά από τρεις τουρκικές χερσαίες εισβολές και την ανάπτυξη κατοχικών δυνάμεων στο έδαφος της Βόρειας Συρίας, πέρα από τη στήριξη που προσέφερε η Άγκυρα σε τζιχαντιστές και φιλότουρκους Σύρους μισθοφόρους.

Ειδικότερα, ο Φιντάν ανέφερε πως εάν γίνει μία τέτοια συνάντηση, θα πραγματοποιηθεί σε μία τρίτη χώρα, την οποία απέφυγε να κατονομάσει.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν

Ο Φιντάν εξέφρασε την επιθυμία οι συριακές αρχές να ξεκινήσουν διάλογο με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης ώστε «να μπορούν να αρχίσουν τη συζήτηση για λύσεις σε προβλήματα».

Οι όροι της Δαμασκού

Στις 13 Ιουλίου το συριακό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση αναφερόμενο στους βασικούς όρους που θέτει προκειμένου να ξεκινήσει οιαδήποτε διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Συρίας-Τουρκίας.

Μεταξύ άλλων επισήμανε πως είναι απαραίτητη πρώτα από όλα η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από τα συριακά εδάφη (συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών) και πως οι σχέσεις θα πρέπει να είναι σχέσεις «αμοιβαίου σεβασμού» και «κοινής αντιμετώπισης» απειλών ασφαλείας.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκφράσει «ευγνωμοσύνη» σε όσες πλευρές (μεταξύ των οποίων η Ρωσία) «βοήθησαν στην διευκόλυνση των συζητήσεων και των προσπαθειών για την εξομάλυνση των σχέσεων Συρίας-Τουρκίας.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα