Χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασαν τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στο Ιράν και ζήτησαν να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για να αποτραπεί ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή.
Στη συνεδρίαση, η Παλαιστίνη είπε ότι η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να σταματήσει το Ισραήλ από το να σύρει τη Μέση Ανατολή στην «άβυσσο», ενώ η Κίνα, η Ρωσία και η Αλγερία καταδίκασαν τη δολοφονία του Χανίγια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία υπογράμμισαν -όπως ήταν αναμενόμενο- την υποστήριξη του Ιράν στους «αποσταθεροποιητικούς παράγοντες» στην περιοχή, ενώ η Ιαπωνία δήλωσε ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός ολοκληρωτικού πολέμου στη Μέση Ανατολή.
«Το Ισραήλ είναι ο καταπιεστής, ο βασανιστής και ο δολοφόνος των Παλαιστινίων για δεκαετίες και ο μακροχρόνιος αποσταθεροποιητής της περιοχής μας», δήλωσε η Φέντα Αμπντελχάντι Νάσερ, αναπληρωτής μόνιμος παρατηρητής του Κράτους της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ. «Πρέπει να σταματήσει», είπε, ενώ ζήτησε επίσης να καταλογιστούν ευθύνες για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, καθώς και για τη δολοφονία και τους τραυματισμούς περισσότερων από 130.000 Παλαιστίνιων παιδιών, γυναικών και ανδρών «τις τελευταίες 300 ημέρες φρίκης και κόλασης στη Γάζα».
«Η διεθνής κοινότητα έχει μια επιλογή να κάνει», πρόσθεσε. «Ας είναι για την ειρήνη και την ασφάλεια. Μην αφήσετε το Ισραήλ να μας παρασύρει όλους στην άβυσσο».
Ο πρεσβευτής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί δήλωσε ότι η Τεχεράνη έχει επιδείξει σταθερά τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, αλλά επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να απαντήσει αποφασιστικά στη δολοφονία του Χανίγια και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει το Ισραήλ και να το τιμωρήσει με κυρώσεις.
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν επιφυλάσσεται του εγγενούς της δικαιώματος αυτοάμυνας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να ανταποκριθεί αποφασιστικά σε αυτή την τρομοκρατική και εγκληματική ενέργεια όταν το κρίνει απαραίτητο και σκόπιμο», είπε ο Ιραβανί. «Αυτή η τρομοκρατική ενέργεια αποτελεί μια ακόμα εκδήλωση του μακροχρόνιου μοτίβου τρομοκρατίας και δολιοφθοράς του Ισραήλ που στοχεύει Παλαιστίνιους και άλλους υποστηρικτές της παλαιστινιακής υπόθεσης σε όλη την περιοχή και πέρα από αυτήν», τόνισε.
Ο πρεσβευτής του Ιράν συνέχισε κατηγορώντας τις ΗΠΑ καθώς και την ηγεσία του Ισραήλ για τη δολοφονία του Χανίγια. «Η ευθύνη των Ηνωμένων Πολιτειών ως στρατηγικού συμμάχου και βασικών υποστηρικτών του ισραηλινού καθεστώτος στην περιοχή δεν μπορεί να αγνοηθεί σε αυτό το φρικτό έγκλημα. Αυτή η πράξη δεν θα μπορούσε να έχει συμβεί χωρίς την έγκριση και την υποστήριξη υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ», υπογράμμισε.
Οι ΗΠΑ, ωστόσο, αρνήθηκαν οποιαδήποτε γνώση της επίθεσης και είπαν ότι ένας ευρύτερος πόλεμος δεν είναι ούτε επικείμενος ούτε αναπόφευκτος. Ο Ρόμπερτ Γουντ, αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, κάλεσε επίσης τα μέλη του Οργανισμού που έχουν επιρροή στο Ιράν «να αυξήσουν την πίεση στην Τεχεράνη για να σταματήσει να κλιμακώνει τη σύγκρουση με το Ισραήλ».
Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ-που δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς- προέτρεψε το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει το Ιράν για αυτό που αποκάλεσε υποστήριξη της περιφερειακής «τρομοκρατίας» και να αυξήσει τις κυρώσεις στην Τεχεράνη. Ο Τζόναθαν Μίλερ, αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ, κατήγγειλε επίσης αυτό που αποκάλεσε έλλειψη καταδίκης της Χεζμπολάχ για τις δολοφονίες στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, επίθεση για την οποία η λιβανέζικη οργάνωση αρνείται κάθε εμπλοκή. «Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και θα απαντήσουμε σθεναρά εναντίον αυτών που μας βλάπτουν», είπε ο Μίλερ, καλώντας τον κόσμο να στηρίξει το Ισραήλ.
Η Συρία, από την οποία το Ισραήλ κατέλαβε τα Υψίπεδα του Γκολάν το 1967, μίλησε επίσης στη συνάντηση, απορρίπτοντας ως «ψέματα» τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι η επίθεση με ρουκέτες στα Υπίψεδα του Γκολάν είχε στόχο τον πληθυσμό του Ισραήλ. Ο πρεσβευτής της Συρίας, σημείωσε ότι το έδαφος είναι συριακό και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «εξοπλίζει» την επίθεση στην κοινότητα των Δρούζων «για να συνεχίσει την επιθετικότητά του στα κράτη της περιοχής».
Ο Λίβανος αμφισβήτησε επίσης τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι οι ενέργειές του στην περιοχή ήταν πράξεις αυτοάμυνας. «Ο ισχυρισμός του Ισραήλ ότι επιδιώκει να προστατεύσει τον είναι επίδειξη υποκρισίας», δήλωσε ο Χάντι Χάτσεμ, Επιτετραμμένος στον Λίβανο για τον ΟΗΕ. «Ο πραγματικός στόχος του Ισραήλ είναι να παρατείνει και να κλιμακώσει τις εχθροπραξίες. Και είναι ειρωνικό ότι ο δολοφόνος δεκάδων χιλιάδων παιδιών στη Γάζα χύνει δάκρυα για τα παιδιά του κατεχόμενου συριακού Γκολάν».
Ο Φου Κονγκ, πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ, είπε ότι η αποτυχία επίτευξης εκεχειρίας στη Γάζα ευθύνεται για την επιδείνωση της έντασης και κάλεσε τις «χώρες με μεγάλη επιρροή» να σβήσουν τις φλόγες του πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακα. Συνέχισε περιγράφοντας τη δολοφονία του Χανίγια ως «μια κραυγαλέα προσπάθεια υπονόμευσης των ειρηνευτικών προσπαθειών» και προέτρεψε το Ισραήλ «να παύσει όλες τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα και να σταματήσει αμέσως τη συλλογική τιμωρία του λαού στη Γάζα».
Permanent Representative D.A. Polyansky at the UN Security Council meeting regarding the assassination of Hamas Political Bureau Chief I. Haniya in Tehran.
— Mats Nilsson (@mazzenilsson) August 1, 2024
Such attempts to drag Iran into regional confrontation further destabilize an already highly tense atmosphere in the… pic.twitter.com/4XF2XkRcZc
Η Ρωσία περιέγραψε επίσης τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς ως «σοβαρό πλήγμα» για τις συνομιλίες εκεχειρίας, ενώ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ιαπωνίας στον ΟΗΕ, είπε: «Φοβόμαστε ότι η περιοχή βρίσκεται στο χείλος του παντός πολέμου» και προέτρεψε να ενταθούν οι διεθνείς προσπάθειες για αποτρέψει μια τέτοια σύγκρουση.
The UK, a supplier of bombs and bullets to Israel, tells the UN Security Council: “Long-term peace will not be secured by bombs and bullets.”
— Declassified UK (@declassifiedUK) August 1, 2024
https://t.co/GrZmMeJMXU
Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο απηύθυναν επίσης έκκληση για αυτοσυγκράτηση, με την πρέσβειρα του Λονδίνου στον ΟΗΕ Μπάρμπαρα Γούντγουορντ να επαναλαμβάνει έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ζητώντας το Ισραήλ και η Χαμάς να δεσμευτούν εκ νέου σε μια ειρηνευτική διαδικασία που θα κατέληγε σε μια λύση δύο κρατών με ένα ασφαλές Ισραήλ και ένα κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος. «Ο δρόμος προς την ειρήνη πρέπει να είναι μέσω διπλωματικών διαπραγματεύσεων. Η μακροπρόθεσμη ειρήνη δεν θα εξασφαλιστεί με βόμβες και σφαίρες», τόνισε.
Διαβάστε επίσης: