ΑΘΗΝΑ
20:49
|
16.09.2024
Όλα ξεκίνησαν όταν η Πρόεδρος του Κοσόβου αρνήθηκε να σκαναριστεί το κινητό της τηλέφωνο από την ασφάλεια του αεροδρομίου στα Σκόπια.
Το διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένταση στις σχέσεις του Κοσσυφοπεδίου με τη Βόρεια Μακεδονία προκάλεσε ατυχές συμβάν της 42χρονης Κοσοβάρας Προέδρου Βιόσα Οσμάνι με την ασφάλεια του αεροδρομίου των Σκοπίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico.eu, η Οσμάνι που ταξίδευε από τα Σκόπια στη Σλοβενία αρνήθηκε να παραδώσει το κινητό της τηλέφωνο στην ασφάλεια του αεροδρομίου προκειμένου να σκαναριστεί.

Η σύμβουλος της Προέδρου, Ιγνίσα Βίτια, εξέφρασε αμέσως αντίρρηση υποστηρίζοντας πως το αίτημα της ασφάλειας του αεροδρομίου των Σκοπίων είναι «αντίθετο με τις διεθνείς πρακτικές» για ηγέτες και πρόσθεσε πως η άρνηση της Οσμάνι να συμμορφωθεί «έκανε μέλος της ασφάλειας του αεροδρομίου να επιχειρήσει να την σπρώξει».

Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Βιόσα Οσμάνι

«Η πρόεδρος δεν έδωσε ούτε τότε το τηλέφωνό της γιατί αυτό θα συνιστούσε σοβαρή παραβίαση του δικαιώματός της» εξήγησε η σύμβουλος της Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου.

Το συμβάν προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου της Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, Μπεκίμ Κούπινα που κατήγγειλε την «αλαζονική και βίαιη συμπεριφορά» της ασφάλειας στο αεροδρόμιο των Σκοπίων προσθέτοντας πως το συμβάν «είναι πρωτοφανές» και πως «ουδέποτε συνέβη κάτι ανάλογο με κάποιο από τα προηγούμενα ταξίδια της Προέδρου στο εξωτερικό».

Ο Κούπινα κατέληξε πως ο στόχος του επεισοδίου ήταν «να προκληθεί η αντιπροσωπεία του Κοσόβου και να προκληθεί επεισόδιο».

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας επιβεβαίωσε στη συνέχεια το επεισόδιο αλλά έδωσε διαφορετική εξήγηση, τονίζοντας πως μέλος της ασφάλειας της Βιόσα Οσμάνι τράβηξε βίαια μέλος της ασφάλειας του αεροδρομίου ώστε να περάσει η  Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου χωρίς έλεγχο στο κινητό της τηλέφωνο.

Πώς έληξε το επεισόδιο

Το επεισόδιο εκτονώθηκε με παρέμβαση τριών σεκιουριτάδων που δουλεύουν για λογαριασμό του 46χρονου (αλβανικής καταγωγής) Προέδρου της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, Αφρίμ Γκάσι. Οι τρεις άρχισαν να απειλούν τους υπαλλήλους της ασφάλειας του αεροδρομίου και να ρωτούν να μάθουν ποιος ακριβώς «προκάλεσε πρόβλημα στην Πρόεδρο του Κοσόβου».

Ωστόσο, το γραφείο του Γκάσι διέψευσε τα παραπάνω λέγοντας πως το προσωπικό της ασφάλειάς του μετέβη εκεί «μόνο για να ηρεμήσει την κατάσταση» και να λύσει τη διαφορά ανάμεσα στο προσωπικό της Οσμάνι και την ασφάλεια του αεροδρομίου.

Η εξήγηση δεν ικανοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας που ανακοίνωσε πως ξεκίνησε έρευνα για τις «ακριβείς» συνθήκες του συμβάντος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

‘Ενα είναι το Φεστιβάλ (της ΚΝΕ)

Κατηγορίες στον Ράιαν Γ. Ρουθ για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για κλιμάκωση του πολέμου στο Λίβανο

Δημοσκόπηση Alco: Μείωση ποσοστών ΝΔ, μικραίνει η ψαλίδα της δεύτερης θέσης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα