Παλαιστινιακές οργανώσεις που ειδικεύονται σε υποθέσεις αιχμαλώτων ανέφεραν το θάνατο δύο Παλαιστινίων κρατουμένων από τη Γάζα, οι οποίοι φέρεται να πέθαναν ως αποτέλεσμα σκληρών βασανιστηρίων σε ισραηλινές φυλακές.
Σύμφωνα με την Επιτροπή Υποθέσεων Παλαιστινίων Κρατουμένων και Απελευθερωμένων Κρατουμένων και τη Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων, ο Ισλάμ Αλ-Σαρσάουι, 42 ετών, ήταν μεταξύ εκείνων που πέθαναν κάτω από σκληρές συνθήκες.
Ο Αλ-Σαρσάουι συνελήφθη κατά τη διάρκεια πρόσφατης επιδρομής στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα και βασανίστηκε στο στρατόπεδο κράτησης Σντε Τεϊμάν. Οι ακριβείς λεπτομέρειες του θανάτου του, ο οποίος φέρεται να σημειώθηκε πριν από τέσσερις μήνες, επιβεβαιώθηκαν μόλις σήμερα.
Το Υπουργείο Κρατουμένων και Απελευθερωμένων Κρατουμένων της Γάζας επιβεβαίωσε επίσης τον θάνατο του Ομάρ Αμπντέλ Αζίς Τζνεΐντ, 26 ετών, από την Τζαμπαλία της Γάζας. Ο Τζνεΐντ πέθανε στις 17 Ιουνίου ενώ βρισκόταν υπό ισραηλινή κράτηση, αφού υποβλήθηκε σε σκληρές ανακρίσεις και βασανιστήρια.
Η οικογένειά του, που ενημερώθηκε σήμερα, δεν γνώριζε τον θάνατό του από τη σύλληψή του μαζί με τον αδερφό του Γιάσερ στις 24 Δεκεμβρίου 2023. Οι προσπάθειες της οικογένειας να λάβει πληροφορίες από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν ανεπιτυχείς λόγω της άρνησης του Ισραήλ να παράσχει πληροφορίες.
Η Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων και Απελευθερωμένων Κρατουμένων και η Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων ζήτησαν άμεση διεθνή παρέμβαση για να σταματήσουν οι εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και τα πρωτοφανή επίπεδα βασανιστηρίων στις ισραηλινές φυλακές.
Απαιτούν μια ενδελεχή και ανεξάρτητη διεθνή έρευνα για αυτές τις καταχρήσεις και ζητούν να λογοδοτήσουν οι εμπλεκόμενες ισραηλινές αρχές.
Κάλεσαν επίσης για τη συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση αυτών των εγκλημάτων και τη διασφάλιση της αποκάλυψης των συστηματικών κακοποιήσεων που αντιμετωπίζουν Παλαιστίνιοι κρατούμενοι και τόνισαν την κρίσιμη ανάγκη για διεθνή πίεση για την αντιμετώπιση του συνεχιζόμενου πόνου και την πρόληψη περαιτέρω παραβιάσεων του ανθρώπου δικαιώματα.
OHCHR: «Αποκρουστικά» βασανιστήρια
Παράλληλα, από την πλευρά του, το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Παλαιστίνιοι που έχουν απαχθεί από τη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου βασανίστηκαν από το Ισραήλ.
Η έκθεση του ΟΗΕ συγκέντρωσε μαρτυρίες από άνδρες, γυναίκες και παιδιά που είχαν τεθεί υπό κράτηση, οι οποίοι περιέγραψαν ότι «κρατούνταν σε εγκαταστάσεις που μοιάζουν με κλουβιά, ήταν γυμνοί για παρατεταμένες περιόδους, φορώντας μόνο πάνες».
Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, δήλωσε πρόσφατα ότι η μαρτυρία που έλαβε το γραφείο του υποδηλώνει ότι οι ισραηλινές αρχές προέβησαν σε «αποκρουστικές πράξεις» σε Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένου του «waterboarding [εικονικός πνιγμός] και της απελευθέρωσης σκύλων».
Πολλοί κρατήθηκαν χωρίς κατηγορία ή πρόσβαση σε δικηγόρο και σε «άθλιες συνθήκες», προστίθεται στην έκθεση.
«Οι μαρτυρίες που συγκεντρώθηκαν από το γραφείο μου και άλλες οντότητες υποδεικνύουν μια σειρά αποτρόπαιων πράξεων, όπως το waterboarding και η απελευθέρωση σκύλων σε κρατούμενους, μεταξύ άλλων πράξεων, κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισε ο Τουρκ.
Η έκθεση ανέφερε ότι «τουλάχιστον 53 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι» έχουν πεθάνει σε ισραηλινές εγκαταστάσεις κράτησης. Το έγγραφο 23 σελίδων υπογράμμιζε επίσης «καταγγελίες για βασανιστήρια και άλλες μορφές σκληρής, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης», συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών και ανδρών.
Πιο αναλυτικά, η έκθεση ανέφερε ότι οι συνθήκες στις υπό στρατιωτική διοίκηση εγκαταστάσεις κράτησης είναι ιδιαίτερα κακές, με παιδιά μερικές φορές να κρατούνται μαζί με ενήλικες. Οι μαρτυρίες τους περιγράφουν παρατεταμένο δέσιμο των ματιών, στέρηση τροφής, ύπνου και νερού, καθώς και ηλεκτροπληξία και εγκαύματα από τσιγάρα. Ορισμένοι κρατούμενοι ανέφεραν επίσης ότι απελευθέρωσαν σκυλιά πάνω τους, υπέστησαν waterboarding και κρεμάστηκαν από την οροφή με δεμένα τα χέρια τους. Επιπλέον, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες ανέφεραν ότι βίωσαν σεξουαλική βία και βία λόγω φύλου.