ΑΘΗΝΑ
11:00
|
20.09.2024
Ο Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε ειδικά τον Όλαφ Σολτς για την επίτευξη της συμφωνίας ανταλλαγής.
Οι Μπάιντεν, Χάρις και Γκέρσκοβιτς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ, Πολ Γουίλαν και η δημοσιογράφος Άλσου Κουρμάσεβα, επέστρεψαν στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την απελευθέρωση στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ανταλλαγής κρατουμένων με τη Ρωσία από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε σχετικά ότι οι ΗΠΑ είχαν διαπραγματευτεί την ανταλλαγή με τη Ρωσία, τη Γερμανία και τρεις άλλες χώρες. Η συμφωνία, η οποία δουλευόταν με μυστικότητα για περισσότερο από ένα χρόνο, αφορούσε 26 άτομα, εκ των οποίων 16 μετακινήθηκαν από τη Ρωσία στη Δύση και 8, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών που κινήθηκαν στην αντίθετη κατεύθυνση.

Το αεροπλάνο των Αμερικανών πολιτών προσγειώθηκε αργά την Πέμπτη στην Βάση Άντριους του Μέριλαντ, όπου έγιναν δεκτοί από την οικογένεια και τους φίλους που είχαν συγκεντρωθεί για την άφιξή τους, καθώς και από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και την Αντιπρόεδρο, Καμάλα Χάρις.

Ο Μπάιντεν είπε νωρίτερα ότι οφείλει ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο οποίος έκανε την πολιτικά δύσκολη επιλογή να απελευθερώσει τον Βαντίμ Κρασίκοφ, έναν Ρώσο που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία ενός εξόριστου αντιφρονούντος στο Βερολίνο.

«Σήμερα είναι ένα ισχυρό παράδειγμα του γιατί είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε φίλους σε αυτόν τον κόσμο», είπε ο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο νωρίτερα, πλαισιωμένος από τους συγγενείς των απελευθερωμένων κρατουμένων.

Η Χάρις εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απελευθέρωσή τους μετά από αυτό που είπε ότι ήταν μια «τρομερή διαστροφή της δικαιοσύνης».

Ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε νωρίτερα ένα ,βίντεο διάρκειας δύο λεπτών από τη στιγμή που οι οικογένειες των κρατουμένων με προορισμό τις ΗΠΑ μίλησαν με τους αγαπημένους τους τηλεφωνικά από το Οβάλ Γραφείο.

Στη Ρωσία, ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βρέθηκε στο αεροδρόμιο της Μόσχας για να συναντήσει τους οκτώ πολίτες που επέστρεφαν στα σπίτια τους, χαιρετώντας τον Κράσικοφ με χειραψία καθώς κατέβαινε από το αεροπλάνο.

Αμερικανοί Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι επέκριναν την ανταλλαγή κρατουμένων. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είπε ότι δεν είχε λεπτομέρειες για την ανταλλαγή, ρώτησε αν «δολοφόνοι ή αλήτες» αφέθηκαν ελεύθεροι.

«Απλώς περίεργος γιατί ποτέ δεν κάνουμε καλές συμφωνίες, για τίποτα, αλλά κυρίως για τις ανταλλαγές ομήρων», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Μάικλ ΜακΚάουλ, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ, εξέφρασε την ανησυχία «ότι η συνέχιση της ανταλλαγής αθώων Αμερικανών με πραγματικούς Ρώσους εγκληματίες που κρατούνται στις ΗΠΑ και αλλού στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα στον Πούτιν που ενθαρρύνει την περαιτέρω ομηρεία από το καθεστώς του».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB), οκτώ Ρώσοι υπήκοοι που κρατούνταν στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, την Πολωνία και τη Σλοβενία, και δύο παιδιά επέστρεψαν με αντάλλαγμα άτομα που «ενήργησαν προς το συμφέρον ξένων κρατών εις βάρος της ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Πλάνα που δημοσιεύτηκαν από την FSB εικονίζουν τον Γκέρσοβιτς να οδηγείται σε ένα αεροδρόμιο με λεωφορείο πριν επιβιβαστεί σε αεροπλάνο μαζί με τον Γουίλαν και έναν Γερμανό υπήκοο, τον Ρίκο Κρίγκερ, καθώς και μερικούς άλλους κρατούμενους.

Ο Γκέρσκοβιτς συνελήφθη τον Μάρτιο του περασμένου έτους, αφού συνελήφθη να ζητά απόρρητες πληροφορίες για μια μεγάλη ρωσική κρατική εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας. Καταδικάστηκε για κατασκοπεία στις αρχές Ιουλίου και καταδικάστηκε σε 16 χρόνια σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Ο Γουίλαν συνελήφθη για κατασκοπεία το 2018 και καταδικάστηκε το 2020. Ο Κρίγκερ καταδικάστηκε με κατηγορίες «μισθοφόρου» και «τρομοκρατίας» από δικαστήριο της Λευκορωσίας για πυροδότηση εκρηκτικής γόμωσης σε σιδηροδρομική γραμμή για λογαριασμό της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών. Καταδικάστηκε σε θάνατο αλλά του δόθηκε χάρη από τον Πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κλιμακώνεται η ένταση στον Λίβανο: Δεκάδες θέσεις της Χεζμπολάχ έπληξε το Ισραήλ

Πιερρακάκης: Επιμονή στη «λύση» συγχωνεύσεις τμημάτων-Ικανοποίηση… για τις αποβολές λόγω κινητών

Στο Κίεβο ξανά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων»: Ο χρόνος τελείωσε-Πάρτε πίσω τις λαμαρίνες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα