ΑΘΗΝΑ
15:10
|
07.11.2024
Το αίτημα της αντιπολίτευσης να κληθεί για εξηγήσεις η ηγεσία του Αρείου Πάγου, ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο.
Η συνεδρίαση αναμένεται θυελλώδης, καθώς οι εκπρόσωποι της ΝΔ στην Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απορρίψουν το αίτημα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις 10 το πρωί αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να συζητήσει επί των αιτημάτων της αντιπολίτευσης να κληθεί η ηγεσία του Αρείου Πάγου και να διαβιβαστεί το πόρισμα, με το οποίο οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ κρίθηκαν νόμιμες και η υπόθεση αρχειοθετήθηκε.

Η σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το πόρισμα του ανώτατου δικαστηρίου που έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, καθώς δεν καταλογίζει ευθύνες στην ΕΥΠ, την ΕΛ.ΑΣ και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, εντείνεται μετά τα αιτήματα πέντε κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Πλεύσης Ελευθερίας και Νέας Αριστεράς, να κληθούν για εξηγήσεις η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη που έλαβε την απόφαση για αρχειοθέτηση και ο αντιεισαγγελέας Αχιλλέας Ζήσης.

«Με την παρούσα επιστολή σας καλούμε να συγκαλέσετε άμεσα σε έκτακτη συνεδρίαση την Επιτροπή βάσει του άρθρου 43Α του Κανονισμού της Βουλής, στην οποία να κληθούν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεωργία Αδειλίνη, καθώς και ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέας Ζήσης προκειμένου να μας ενημερώσουν, αλλά και για να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής το σύνολο της δικογραφίας του σκανδάλου των υποκλοπών, για το οποίο εκδόθηκε η σχετική διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου περί αρχειοθέτησης της υπόθεσης των υποκλοπών» αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ, στο δικό του αίτημα σημειώνει: «Η εξέλιξη αυτή, η οποία αποτελεί το πλέον πρόσφατο επεισόδιο στο σκάνδαλο των υποκλοπών, πυροδοτεί σειρά ερωτημάτων σχετικά τόσο με το σκεπτικό της απόφασης αρχειοθέτησης, τις “επαρκείς ενδείξεις” που οδήγησαν στην παραπομπή των ιδιωτών στο ακροατήριο, αλλά και το περιεχόμενο του αποδεικτικού υλικού, βάσει του οποίου “συνάγεται αναντίλεκτα” η μη εμπλοκή με το Predator κρατικών αξιωματούχων, δεδομένου, μάλιστα ότι οι στόχοι των παρακολουθήσεων σε πολλές περιπτώσεις ταυτίζονταν. Στο μεταξύ, ούτε το πόρισμα της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ούτε το υλικό της προκαταρκτικής εξέτασης που οδήγησε σε αυτό κοινοποιήθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων ή, έστω, στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Νίκο Ανδρουλάκη, οι νομικές ενέργειες του οποίου ως άμεσα θιγόμενου έφεραν στο φως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης».

«Μετά από την πρόταση μου για σύγκληση της επιτροπής Θεσμών εκφράστηκε η ομόθυμη υποστήριξη από τα κόμματα που στηρίζουν την Δημοκρατία και την Διαφάνεια. Επικοινώνησα με τους κ.κ. Ανδρουλακη, Χαριτση, Κασσελάκη, Κουτσούμπα, και όλοι συμφώνησαν ότι είναι κορυφαίας σημασίας η εξέταση του σκανδάλου» ανέφερε σχετικά η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η συνεδρίαση αναμένεται θυελλώδης, καθώς οι εκπρόσωποι της ΝΔ στην Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απορρίψουν το αίτημα κλήσης των ανώτατων δικαστικών λειτουργών, με το σκεπτικό ότι ποτέ στο παρελθόν η Βουλή δεν έχει θέσει υπό κρίση δικαστικές αποφάσεις και μάλιστα ανώτατων δικαστηρίων.

Είναι ενδεικτική η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη ότι «υπάρχει δυνατότητα σύγκλησης της επιτροπής Θεσμών και κλήσης εκπροσώπων δικαστικής εξουσίας, όχι όμως για να απολογηθούν καθώς αυτό είναι παράνομο και άκυρο», ενώ και ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας επεσήμανε χθες πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Νοέμβρης, Νοέμβρης και οι φωτιές, φωτιές

Σάντερς σε Δημοκρατικούς: Εγκαταλείψατε την εργατική τάξη κι αυτή σας γύρισε την πλάτη

Safe Youth: Από Δευτέρα 11 Νοεμβρίου ξεκινά η λειτουργία του panic button για τους νέους

Γερμανία: Ο Γιοργκ Κούκις νέος υπουργός Οικονομικών-Με κυβέρνηση μειοψηφίας έως τον Γενάρη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα