ΑΘΗΝΑ
03:33
|
20.09.2024
Οι συγκρούσεις στη Μ. Ανατολή και η απόφαση των κεντρικών τραπεζών να μειώσουν τα επιτόκια περιορίζουν την περαιτέρω πτώση των τιμών.
Εξόρυξη πετρελαίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν τέταρτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση κατά την εβδομάδα που έληξε στις 2 Αυγούστου λόγω των ανησυχιών για τη ζήτηση στην Κίνα, ενώ οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και η απόφαση ορισμένων κεντρικών τραπεζών των μεγάλων οικονομιών να μειώσουν τα επιτόκια περιόρισαν την περαιτέρω πτώση των τιμών.

Η διεθνής τιμή αναφοράς του αργού πετρελαίου Brent διαπραγματευόταν στα 79,41 δολάρια ανά βαρέλι στις 14.30 τοπική ώρα (1130 GMT) την Παρασκευή, μειωμένη κατά περίπου 1,1% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος των 80,28 δολαρίων το βαρέλι την Παρασκευή της προηγούμενης εβδομάδας.

Το West Texas Intermediate (WTI), ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς, διαπραγματευόταν στα 76,25 δολάρια το βαρέλι την ίδια ώρα την Παρασκευή, σημειώνοντας πτώση περίπου 1,2% σε σχέση με τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, η οποία έκλεισε στα 77,16 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές υποχώρησαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας λόγω των στοιχείων που υποδεικνύουν επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Κίνας αυξήθηκε κατά 4,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, λιγότερο από τις προβλέψεις της αγοράς, μετά τη μείωση των εισαγωγών πετρελαίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τη ζήτηση πετρελαίου στη χώρα τροφοδότησε τους φόβους των παραγόντων της αγοράς ότι οι εισαγωγές και η δραστηριότητα διύλισης θα μπορούσαν επίσης να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που άσκησε καθοδικές πιέσεις στις τιμές.

Οι εξελίξεις στα μέσα της εβδομάδας σχετικά με τη δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς και οι μειώσεις των επιτοκίων από ορισμένες κεντρικές τράπεζες αντιστάθμισαν την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Ο Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της παλαιστινιακής ομάδας Χαμάς, δολοφονήθηκε από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στην Τεχεράνη νωρίς την Τετάρτη.

Παρά τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή στήριξαν τις αυξήσεις των τιμών τροφοδοτώντας τον κίνδυνο προσφοράς στις αγορές.

Εν τω μεταξύ, ορισμένες σημαντικές αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για μείωση των επιτοκίων προσέφεραν ανοδική στήριξη στις τιμές του πετρελαίου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, υποστηρίζοντας τις ισχυρές προσδοκίες οικονομικής δραστηριότητας και την υψηλότερη ζήτηση πετρελαίου.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ άφησε την Τετάρτη να εννοηθεί η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, στην οποία οι επενδυτές ήλπιζαν πολύ.

Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε την Πέμπτη το τραπεζικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης από υψηλό 16 ετών στο 5%, όπως αναμενόταν ευρέως.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο με πιθανότητα 95%, παρά τα μικτά στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα