ΑΘΗΝΑ
07:40
|
17.09.2024
Ο αρχηγός του Επιτελείου Στρατού του Μπαγκλαντές ανακοίνωσε σε διάγγελμά του το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης με τις οργανώσεις των κινητοποιούμενων φοιτητών να αντιδρούν.
Η πρωθυπουργός Σεΐχ Χασίνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές, Σεΐχ Χασίνα, παραιτήθηκε και εγκατέλειψε τη χώρα τη Δευτέρα, ανέφερε το Reuters, αφότου χιλιάδες διαδηλωτές μπήκαν στην επίσημη κατοικία της εν μέσω των συνεχιζόμενων φοιτητικών διαδηλώσεων στο πλαίσιο των οποίων έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 300 άνθρωποι από τον Ιούλιο.

Ο αρχηγός του Επιτελείου Στρατού του Μπαγκλαντές, στρατηγός Γουακέρ Ουζ Ζαμάν δήλωσε ότι η πρωθυπουργός παραιτήθηκε και σε διάγγελμά του ανακοίνωσε το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης.

Μετά τη δήλωση του αρχηγού του στρατού, η ομάδα Φοιτητές Ενάντια στις Διακρίσεις, η οποία πρωτοστάτησε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, εξέδωσε δήλωση που απορρίπτει τη στρατιωτική κυριαρχία, λέγοντας ότι αυτοί που «έφεραν επανάσταση» θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν ποιος κυβερνά τη χώρα.

«Πιστεύουμε ότι η στρατιωτική διακυβέρνηση δεν είναι λύση αυτή τη στιγμή. Οι φοιτητές και οι πολίτες, που έφεραν αυτή την επανάσταση και πέτυχαν τη νίκη, θα αποφασίσουν ποιος θα πάρει την εξουσία στη χώρα. Διώξαμε τον φασισμό και δεν θα επιτρέψουμε να ριζώσει ο φασισμός στο Μπαγκλαντές στο μέλλον. Δεσμευόμαστε να ξεριζώσουμε κάθε φασιστικό σύστημα», ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της.

«Ως εκ τούτου, η στρατιωτική διακυβέρνηση δεν είναι λύση αυτή τη στιγμή. Οι φοιτητές και οι πολίτες θα αποφασίσουν ποιοι θα διοριστούν στην προσωρινή κυβέρνηση. Οι συντονιστές σπουδαστών του κινήματος θα δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες για αυτό το θέμα αργότερα».

Τουλάχιστον 93 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 14 αστυνομικοί, σκοτώθηκαν ενώ περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν εν μέσω βίαιων συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και αντικυβερνητικών διαδηλωτών κατά τη διάρκεια πανεθνικών διαδηλώσεων που ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Hasina, σηματοδοτώντας μια από τις πιο θανατηφόρες διαδηλώσεις από τότε που άναψαν τον Ιούλιο.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε 20 περιφέρειες την Κυριακή κατά του κυβερνώντος κόμματος, με τις αρχές επιβολής του νόμου να ρίχνουν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να διαλύσουν τις δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών που απαιτούσαν την παραίτηση της Χασίνα μετά από εβδομάδες βίαιων φοιτητικών διαδηλώσεων.

«Οι τρομοκράτες επιτέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα και σκότωσαν 11 αστυνομικούς», είπε ο αναπληρωτής γενικός επιθεωρητής Μπίτζοϊ Μπασάκ, μετά από ισχυρισμούς αξιωματούχων της αστυνομίας ότι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αστυνομικούς, συμπεριλαμβανομένης μιας εισβολής σε αστυνομικό τμήμα στη βορειοανατολική πόλη Εναγετπούρ.

Οι τοπικές αρχές και οι γιατροί ανέφεραν ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα Ντάκα, με πολλά θύματα να τραυματίζονται από πυροβολισμούς, ενώ άλλοι 18 έχασαν τη ζωή τους στη βόρεια συνοικία Σιραζγκάνγτζ.

«Η συγκλονιστική βία στο Μπαγκλαντές πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, σε δήλωση την Κυριακή, εκφράζοντας ανησυχίες ενόψει των μαζικών πανεθνικών διαδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.

Διαμαρτυρίες για τις ποσοστώσεις

Από την 1η Ιουλίου, χιλιάδες Μπαγκλαντεσιανοί διαμαρτύρονται για την επαναφορά του συστήματος των ποσοστώσεων, το οποίο καταργήθηκε το 2018 αφού κρίθηκε παράνομο αλλά αποκαταστάθηκε στις 5 Ιουνίου.

Με περίπου 18 εκατομμύρια νέους στο Μπαγκλαντές άνεργους, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, η επανεισαγωγή του καθεστώτος των ποσοστώσεων έχει απογοητεύσει βαθιά τους πτυχιούχους που ήδη αντιμετωπίζουν μια σοβαρή εργασιακή κρίση.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση ανέπτυξε αστυνομικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις για να περιορίσει τη βία, αλλά η αναταραχή συνεχίστηκε. Στις 19 Ιουλίου, η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας και έβγαλε στο δρόμο τον στρατό για να περιορίσει τις διαδηλώσεις.

Το σύστημα ποσοστώσεων εφαρμόστηκε αρχικά από τον Σεΐχ Μουτζιμπούρ Ραχμάν, τον πρώτο πρωθυπουργό του Μπαγκλαντές και πατέρα της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα, ως ανταμοιβή για τους μαχητές που πολέμησαν στον απελευθερωτικό πόλεμο του Μπαγκλαντές το 1971 εναντίον του Πακιστάν. Το 1997 και ξανά το 2010, οι ποσοστώσεις επεκτάθηκαν για να συμπεριλάβουν τους απογόνους τους.

Οι φοιτητές υποστήριξαν ότι το σύστημα ήταν άδικο και ζήτησαν οι περισσότερες κυβερνητικές θέσεις να απονέμονται αξιοκρατικά.

Στις 21 Ιουλίου, το Ανώτατο Δικαστήριο του Μπαγκλαντές μείωσε σημαντικά τον αριθμό των κυβερνητικών θέσεων εργασίας που προορίζονται για βετεράνους πολέμου και τους απογόνους τους, σε μια απόφαση ορόσημο μετά από βίαιες φοιτητικές διαδηλώσεις που είχαν ως αποτέλεσμα 155 θανάτους.

Ο Σαχ Μονζουρούλ Χοκ, δικηγόρος που εκπροσωπεί φοιτητικές ομάδες, ανέφερε ότι το δικαστήριο αποφάσισε ότι μόνο το 5% των κυβερνητικών θέσεων θα προορίζεται τώρα για τα παιδιά και τα εγγόνια εκείνων που πολέμησαν για την ανεξαρτησία του Μπαγκλαντές από το Πακιστάν το 1971, αντί της προηγούμενης ποσόστωσης του 30%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δραπετσώνα: Στα Λιπάσματα η κεντρική συναυλία του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Περιφέρεια Δωδεκανήσων για σήμερα Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου

Άνοδος της αντιπαγκοσμιοποίησης: Σύμπτωμα της αποσύνθεσης της φιλελεύθερης παγκόσμιας τάξης;

Ο καιρός σήμερα: Φθινοπωρινό σκηνικό με βροχές, κεραυνούς και χαλάζι σε 6 περιοχές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα