ΑΘΗΝΑ
04:47
|
20.09.2024
Το Ισραήλ δηλώνει ότι είναι σε πλήρη ετοιμότητα για πιθανή πολυήμερη επίθεση από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.
Σήμερα αναμένεται στο Ισραήλ ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Μάικλ Κουρίλα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συντονιστεί με στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και να προσπαθήσει να ασκήσει διπλωματική πίεση την τελευταία στιγμή στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ για να ελαχιστοποιήσουν τα αντίποινά τους όσο το δυνατόν περισσότερο, πραγματοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με αναφορές του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης, αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, ενημέρωσε χθες Κυριακή τους υπουργούς Εξωτερικών της G7 ότι το Ιράν και το κίνημα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου θα μπορούσαν να εξαπολύσουν επίθεση κατά του Ισραήλ εντός των επόμενων 24 ωρών και τόνισε ότι ο περιορισμός του αντίκτυπου των όποιων επιθέσεων θα είναι η μόνη ευκαιρία για να αποφευχθεί ένας ολοκληρωτικός πόλεμος.

«Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν τον ακριβή χρόνο των επιθέσεων, αλλά τόνισε ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη τις επόμενες 24-48 ώρες – δηλαδή από τη Δευτέρα», αναφέρει η αμερικανική ιστοσελίδα και προσθέτει, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εκτιμά πως η επίθεση θα είναι διπλή και από το Ιράν, και από τη λιβανέζικη αντιστασιακή οργάνωση που έχουν δεσμευθεί να απαντήσουν στη δολοφονία από το Ισραήλ του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την περασμένη Τετάρτη.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για το αυξημένο επίπεδο έντασης στη Μέση Ανατολή που απειλεί να πυροδοτήσει μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι υπουργοί της G7. «Προτρέπουμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να απόσχουν από τη διαιώνιση του τρέχοντος καταστροφικού κύκλου εκδικητικής βίας, να μειώσουν τις εντάσεις και να εμπλακούν εποικοδομητικά προς την αποκλιμάκωση. Καμία χώρα ή έθνος δεν πρόκειται να κερδίσει από περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή», προσθέτουν.

Την ίδια ώρα, ελάχιστα φαίνεται να πρόσφερε το χθεσινό ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι στο Ιράν, αλλά και η έκκληση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄να αποφευχθεί η κλιμάκωση «πάση θυσία», καθώς πληροφορίες κάνουν λόγο για ακλόνητη απόφαση της Τεχεράνης να απαντήσει σκληρά στην ισραηλινή επιθετικότητα.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ δηλώνει ότι είναι σε πλήρη ετοιμότητα για πιθανή πολυήμερη επίθεση από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, ενώ σήμερα Δευτέρα αναμένεται στο Τελ Αβίβ ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Μάικλ Κουρίλα, για να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ενόψει μιας πιθανής επίθεσης.

Χθες, Κυριακή, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, επαναβεβαίωσε, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, την «ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ» στην «ασφάλεια του Ισραήλ» και στην υπεράσπισή του σε περίπτωση επίθεσης του Ιράν, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες τού Πενταγώνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σήμερα τα ξημερώματα ήχησαν οι σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ, όταν σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ένας αξιωματικός και ένας στρατιώτης των IDF τραυματίστηκαν ελαφρά σε πλήγμα ρουκέτας που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ.

Νωρίτερα  δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Ισραηλινής εφημερίδας «The Jerusalem Post» που επικαλείται δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg η ανέφερε ότι η επίθεση κατά του Ισραήλ «αναμένεται άμεσα» και μάλιστα σε πολλαπλά μέτωπα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυρώσεις ΗΠΑ για διευκόλυνση πληρωμών Ρωσίας και Β.Κορέας

Η νέα πρόταση Νετανιάχου ευτελίζει τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο

Γιατί τώρα η νέα πρόταση από το Ισραήλ για εκεχειρία και ομήρους;

Ποινική διαδικασία εναντίον του προέδρου της Αργεντινής για «κλοπή» αεροπλάνου ξεκινά η Βενεζουέλα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα