Συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μπαντρ Αμπντελάτι είχε απόψε στο Κάιρο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψη που ξεκίνησε την Κυριακή, 4 Αυγούστου.
Συναντώντας τον Αιγύπτιο υπουργό, ο Χακάν Φιντάν προσπάθησε να δημιουργήσει την εντύπωση για το «καλό κλίμα» στις σχέσεις Καΐρου-Άγκυρας λέγοντας πως οι δύο χώρες «ως δύο ισχυροί παράγοντες της περιοχής» είναι αποφασισμένες «να βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία». Στο φόντο της εντεινόμενης έντασης στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ και της αναζήτησης τουρκικού «ρόλου» στη Γάζα την «επόμενη μέρα» ο Χακάν Φιντάν πρόσθεσε με νόημα:
«Αν συμπεριφερθούμε συντονισμένα και σε συνεννόηση, αυτό θα προσδώσει δύναμη στην ισχύ των χωρών μας…Αν το πετύχουμε αυτό θα συμβάλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής».
Μετά τη συνάντησή τους, ο Χακάν Φιντάν, ανέφερε ότι συζήτησε με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ «και για ενεργειακά θέματα που έχουν στρατηγική σημασία» τονίζοντας πως η Αγκυρα θεωρεί την Αίγυπτο έναν μακροπρόθεσμο αξιόπιστο εταίρο στον τομέα αυτό. «Είχαμε επίσης την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις δυνατότητές μας σε αυτόν τον τομέα, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και της πυρηνικής ενέργειας» είπε ο Τούρκος υπουργός.
Mısır’da, El Ariş Limanı’nda ve Refah Sınır Kapısı’nda yürütülen çalışmaları Mısırlı yetkililerle birlikte inceledim.
— Hakan Fidan (@HakanFidan) August 4, 2024
Türkiye, Gazze’ye en fazla insani yardım yapan ülke konumundadır. Fakat burada bulunma amacımız, Türkiye’nin yardımlarını konuşmak değil, Gazze’de yaşanan… pic.twitter.com/teNUJoZosJ
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αυξήσουν τον όγκο των μεταξύ τους εμπορικών συναλλαγών στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια εντός των επόμενων 5 ετών.
Είπε επίσης ο Χακάν Φιντάν ότι η Τουρκία θα υποβάλει επίσημα την Τετάρτη, 7 Αυγούστου, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αίτηση παρέμβασης στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ για γενοκτονία.
Το Ισραήλ «πάντα χαλούσε το παιχνίδι»
Υποστήριξε ακόμη ότι «ενώ οι Παλαιστίνιοι επέδειξαν μια εποικοδομητική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις, το Ισραήλ ήταν πάντα η πλευρά που “χαλούσε το παιχνίδι”» και «δεν αρκέστηκε σε αυτό, αλλά σκότωσε τον επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός με μια ύπουλη δολοφονία».
Κατηγόρησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι δεν θέλει ειρήνη και θέλει να βάλει φωτιά σε ολόκληρη την περιοχή. «Το Ισραήλ επιδιώκει τη βία και τον επεκτατισμό», είπε.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η θηριωδία στη Γάζα αποκάλυψε με όλη της τη γύμνια την αδυναμία της διεθνούς τάξης» και καταφέρθηκε κυρίως κατά των ΗΠΑ, λέγοντας πως ο Νετανιάχου, ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία από το Διεθνές Δικαστήριο, εκφώνησε ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο, όπως είπε ο Τούρκος υπουργός «ισχυρίζεται πως είναι το λίκνο της δημοκρατίας».
Η θέση των εγκληματιών πολέμου δεν μπορεί να είναι το βήμα του κοινοβουλίου, η θέση των εγκληματιών πολέμου πρέπει να είναι μόνο στο εδώλιο του δικαστηρίου, συμπλήρωσε.
Τι είπαν για τη Λιβύη και ενεργειακή συνεργασία
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν και για τις εξελίξεις στη Λιβύη με τον Χακάν Φιντάν, να τονίζει πως «είμαστε υπέρ της διασφάλισης της ενότητας και της ακεραιότητας της Λιβύης, υποστηρίζουμε από κοινού την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Λιβύης». Ο Φιντάν διευκρίνισε πως «υπάρχει απόλυτη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας-Καΐρου ως προς την ανάγκη ενοποίησης των κρατικών θεσμών για τη διοργάνωση προεδρικών και βουλευτικών εκλογών» στη Λιβύη.
Στο πλαίσιο αυτών των κοινών στόχων, αποφασίστηκε η αύξηση των διαβουλεύσεων με την Αίγυπτο, σύμφωνα με τον Χακάν Φιντάν.
Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Μπαντρ Αμπντελάτι, επεσήμανε ότι το Κάιρο αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία με τους βόρειους γείτονές του στην περιοχή της Μεσογείου.
«Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να διεξάγεται με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται ένα περιβάλλον σταθερότητας. Στόχος μας είναι να χρησιμοποιούμε τους φυσικούς μας πόρους με τρόπο που να μπορούν να επωφεληθούν όλοι από αυτούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα, πριν από τη συνάντησή του με τον Μπαντρ Αμπντελάτι, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός στο Ελ Αλαμέιν από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φετάχ αλ Σίσι, με τον οποίο συζήτησε περιφερειακά και διεθνή θέματα. Στην ίδια πόλη συναντήθηκε επίσης με τον γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Α.Γκάιντ.
Ο Τούρκος υπουργός πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο της οποίας επισκέφθηκε την Κυριακή το αλ Αρίς και τη συνοριακή πύλη της Ράφα στη χερσόνησο του Σινά ενώ συναντήθηκε με στελέχη της Ερυθράς Ημισελήνου, που προωθεί ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα.