ΑΘΗΝΑ
20:46
|
16.09.2024
Καταγγέλλουν υποστήριξη του Κιέβου σε τρομοκρατικούς σχηματισμούς στην αφρικανική χώρα.
O εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Μαλί Αμπντουλαγέ Μαϊγκά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές του Μαλί ανακοίνωσαν την απόφασή τους να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουκρανία επικαλούμενες την υποστήριξη του Κιέβου σε τρομοκρατικούς σχηματισμούς στην αφρικανική χώρα, ανέφερε σήμερα Δευτέρα η ειδησεογραφική πύλη aBamako  επικαλούμενη ανακοίνωση της κυβέρνησης του Μαλί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αρχές του Μαλί προχώρησαν στην απόφαση αυτή μετά από δήλωση του Αντρέι Γιουσόφ, εκπροσώπου της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ουκρανίας, σχετικά με την εμπλοκή της χώρας του σε πολύνεκρη επίθεση ενόπλων αυτονομιστών και τζιχαντιστών σε μέλη των δυνάμεων άμυνας και ασφαλείας του Μαλί και της ομάδας Βάγκνερ στα τέλη Ιουλίου στη βορειοανατολική περιοχή Τινζαουατέν που συνορεύει με την Αλγερία.

«Το γεγονός ότι οι αντάρτες έλαβαν τα απαραίτητα δεδομένα που τους επέτρεψαν να πραγματοποιήσουν μια επιχείρηση εναντίον Ρώσων εγκληματιών πολέμου έχει ήδη παρατηρηθεί από όλο τον κόσμο. Φυσικά, δεν θα αποκαλύψουμε λεπτομέρειες», είπε ο Ουκρανός αξιωματούχος, μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση και το βίντεο μετέδωσε ο Ουκρανός πρέσβης στη Σενεγάλη.

Η κυβέρνηση του Μαλί επέστησε επίσης την προσοχή στις πρόσφατες δηλώσεις του Ουκρανού πρεσβευτή στη Σενεγάλη, Γιούρι Πιβόβαροφ, ο οποίος «επέδειξε τη σαφή υποστήριξη της χώρας του στη διεθνή τρομοκρατία, ιδιαίτερα στο Μαλί».

«Τέτοιοι σοβαροί ισχυρισμοί, οι οποίοι δεν έχουν ούτε διαψευσθεί ούτε καταγγελθεί από τις αρχές της Ουκρανίας, δείχνουν την προφανή επίσημη υποστήριξη της τρομοκρατίας από την ουκρανική κυβέρνηση στην Αφρική, στο Σαχέλ και, ιδιαίτερα, στο Μαλί», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αμπντουλαγέ Μαϊγκά.

«Μετά από ενδελεχή μελέτη της κατάστασης, η μεταβατική κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Μαλί τονίζει ότι τέτοιες ενέργειες εκ μέρους των ουκρανικών αρχών παραβιάζουν την κυριαρχία του Μαλί, συνιστούν επιθετικότητα και παρέχουν υποστήριξη στη διεθνή τρομοκρατία, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη του ΟΗΕ», τονίζεται.

Η Μεταβατική Κυβέρνηση του Μαλί «καταδικάζει έντονα αυτή την ουκρανική επιθετικότητα και την εχθρότητα των αρχών του Κιέβου, σε αντίθεση με τη θέση ουδετερότητας που διατηρούν οι αρχές του Μαλί, το οποίο πάντα ζητούσε ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Μετά την αναγνωρισμένη συμμετοχή της Ουκρανίας στην προφανή επιθετικότητα κατά του Μαλί, η μεταβατική κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας αποφάσισε «να διακόψει αμέσως τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Δημοκρατίας του Μαλί και της Ουκρανίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για κλιμάκωση του πολέμου στο Λίβανο

Το μέλλον της Γάζας, οι αμερικανικές εκλογές και το πολιτικό σχέδιο για την περιοχή

Το «σάλτο μορτάλε» του Μπίμπι;

Βρετανία και ΗΠΑ υπόσχονται περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας-Πιέσεις στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα